Ponuda

Medljikovac/medun jele

kn  -  80,00/1kom  •  8000,00/100kom  •  80000,00/1000kom

EUR  -  10 /1kom  •  1000 /100kom  •  10000 /1000kom

Država

Hrvatska

Regija

Krapinsko-zagorska

Dostupna količina

500 kom

Dostava kurirskom službom

Da

Medun jele dolazi iz prostranih crnogoričnih šuma Velebita i u najvećoj mjeri proizvod je zelene jelinje uši. Na jelovim iglicama je prilično teško uočljiva jer je zelena s srebrnobijelom crtom poput većine iglica. Nalazimo je svugdje gdje rastu jele, a ciklički svake sedme godine. Kada uđemo u gustu jelovu šumu u krošnjama čujemo zujanje mnogobrojnih kukaca koji sakupljaju mednu rosu. Medenje, uz povoljne uvjete kada se razvije više generacija uši, traje od srpnja do kraja rujna.

Pakiranje: 900g

Kako nastaje medljikovac?

Biljni sokovi koji nastaju oštećenjem tkiva sadrže najviše saharoze. Dio iskoriste uši za svoje potrebe, a višak ostaje za ostale kukce. Pčele mednu rosu unose u košnicu kao i nektar i dalje ga slično prerađuju. Međutim, medna rosa je gušća i uz saharozu sadrži i mnoge druge šećere kao glukozu, fruktozu, maltozu, melicitozu i druge više šećere. Odnosi između količine šećera ovise o vrsti uši i vrsti biljke s koje potječe. Melicitoza je vrsta šećera, složene kemijske strukture, a ne nalazi se u biljnim sokovima već je proizvod kukaca koji je sintetiziraju u svojem tijelu. Tu se nalazi i bogatstvo mineralnih tvari i aminokiselina. Medna rosa koju pčele unesu u košnicu sadrži i pelud, spore različitih gljiva i drugih biljka koje vjetar nanese na nju. Ti sastojci je oplemenjuju i iz nje nastaje jedan od najkvalitetnijih medova.

Upotreba medljikovca

Ovaj pčelinji proizvod sadrži bogatstvo antioksidansa, aminokiselina, mineralnih tvari i posebno željeza. Boja mu je izrazito tamna, a okus dugo ostaje u ustima. Pogodan je za oporavak iscrpljenog i oslabljenog organizma i anemija. Sadrži i folnu kiselinu pa je osobito preporučljiv u trudnoći i to tijekom cijelog razdoblja, ako ne postoje kontraindikacije.

Pogoduje osnaživanju srca i krvožilnog sustava pa može biti sastavni dio prehrane nakon operacija. Pomaže kod oporavka od različitih bolesti, ali i kroničnih stanja. Smiruje i pomaže regeneraciji sluznice dišnih organa. Ova osobina najiskoristivija je kod pušača, a za njih je najbolji medun jele. U pčelarstvu se kao njegova najnegativnija osobina ističe vrlo brza kristalizacija. Za ljudsku upotrebu je ona poželjna jer mu sitni kristali daju mekšu kremastu strukturu pa je vrlo pogodan kao namaz. Kao i ostale medove dobro ga je uzimati više puta dnevno uz lagano topljenje u ustima.

Opis

OPG Željko Grobotek malo je obiteljsko gospodarstvo iz srca Zagorja. Bavimo se pčelarstvom već više od 30 godina te vam nudimo mnoštvo pčelinjih proizvoda i pripravaka koji su plod marljivog rada naše obitelji. Nudimo vam potpuno prirodne i svježe proizvode, upravo onakve kakvi se nalaze u košnici, bez sušenja, pregrijavanja i uništavanja svih najvrijednijih sastojaka iz pčelinje košnice. Kod nas možete pronaći razne vrste medova, kao što su med od bagrema, kestena, medljikovac jele, nekoliko vrsta cvijetnih medova te med u saću. Nudimo vam i svježi cvijetni prah, propolis, svježu matičnu mliječ, vosak, razne kreme na bazi propolisa i voska s dodatkom eteričnih ulja. Kao naš najposebniji proizvod istaknuli bismo KRALJEVSKI NEKTAR - to je mješavina meda, svježeg peluda od cvijeta kestena i kupine, propolisa i meda. Ovaj proizvod radimo od samih početaka i to uvijek po istoj, provjerenoj recepturi i sa svježim sastojcima.

Naše proizvode možete kupiti i degustirati na tržnici Dolac u Zagrebu, svakim danom od 8 do 14h ili kod nas na našem gospodarstvu u srcu Zagorja podno planine Ivanščice. Rado ćemo vam prezentirati sve svoje proizvode i objasniti sve što vas zanima.

Možete nas također pratiti i na Instagram profilu https://www.instagram.com/opg_zeljkogrobotek/, gdje se možete dodatno informirati o našim proizvodima.

Burza hrane preporučuje

Bagremov med

Bagremov med

60,00 kn/kg

Cvjetni med

Cvjetni med u kantama od 29 kg

23,00 kn/kg

Kremasti med

Medena krema s dodatkom aronije 250 g

45,00 kn/kom

Cvjetni med

Domaći cvjetni med

45,00 kn/kg

Šumski med

Domaći šumski med

65,00 kn/kg

Bagremov med

Bagremov med u kantama od 29kg

30,00 kn/kg

Kremasti med

Medena krema s dodatkom crnog kima 250 g

45,00 kn/kom

Bagremov med

Domaći bagremov med

50,00 kn/kg


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice