Registriraj se
Ponuda

Graševina Barun

kn  -  50,00/1L

EUR  -  6,25 /1L

Država

Hrvatska

Regija

Zagrebačka

Dostupna količina

1,000 L

Dostava kurirskom službom

Da

Na resku zelenu jabuku podsjeća bojom, mirisom i okusom Graševine 2017. vinarije Barun. Zelenkasta je i razigrana u čaši iz koje se šire proljetni mirisi iako je riječ o izvanrednom ljetnom vinu vitkog tijela, relativno niskih alkohola ali punog okusa i izraženih ugodnih kiselina koje naprosto tjeraju usne da nakon gutljaja kažu "cmok". To je djevojka u ljetnoj haljini čije je društvo za toplih dana podjednako lijepo ujutro, popodne i navečer. Poslužiti ohlađeno na 10 do 12 stupnjeva, u klasičnoj časi na stalku za bijela vina. Ugodno je pijuckati je samu, naravno i kao aperitiv, a odlično pristaje hladnim narescima kontinentalne hrvatske, tjesteninama s gljivama ili povrćem, jelima od peradi svijetlog mesa, bijeloj morskoj ribi nježnijih okusa poput oslića ili kokota te pastrvi ili smuđu iz slatkih voda.

Sorta:

Potječe iz Hrvatske! Tim je riječima glasovita britanska vinska kritičarka Jancis Robinson prodrmala vinski svijet koji je vjerovao kako se graševina iz Francuske raselila srednjeeuropskim zemljama. Oduševile su je graševine Slavonije i Podunavlja pa je sortu u knjizi Wine Grapes, koju je napisala s Julijom Harding i Joseom Vouillamozom, predstavila pod hrvatskim imenom, čak i sa slovom "š". Graševina najbolja vina daje u Hrvatskoj. U toploj Istočnoj kontinentalnoj Hrvatskoj snažna su, punog tijela s aromama zrelog i prezrelog voća te pogodna za najviše predikate. U Zapadnoj kontinentalnoj Hrvatskoj, pak, daje ljupka lagana vina koja podsjećaju na svježe voće, a pogodna je i za proizvodnju pjenušaca.

Sinonimi: grašica, grašac, laški rizling, Riesling italico, Riesling italiano, Olaszrizling, Wälsch/Welsh Riesling, ryzlink vlašský... (nije u srodstvu s rizlingom)

Sva vina Barun prije fermentacije macerirana su sedam do deset dana na tri stupnja kako bi se maksimalno izvukle voćne arome.

Govorimo:

Opis

Vina Barun brend je iza kojeg stoji obitelj Barundić, bračni par Mara i Josip. Od njegovog odrastanja u Francuskoj preko obnavljanja obiteljskih vinograda u Dolini Kardinala u Krašiću uz puno truda i ljubavi stvaraju vinariju koja danas nudi cijelu paletu vina od kojih treba izdvojiti pjenušac „Barun“ brut, pjenušac „Barun“ rose i graševinu Barun.

Burza hrane preporučuje

Pjenušava vina

Pjenušac Manzoni Elegance Extra brut

100,00 kn/L

Pjenušava vina

Pjenušac Le Rosé

100,00 kn/L

Bijela vina

Barun Manzoni

75,00 kn/L


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice