8. Festival sira u Drnišu

06.06.2017

Okus, tradicija i humanost na jednom mjestu!

Sir je jedna od najdugovječnijih namirnica na svijetu, a da je tomu tako ide u prilog i činjenica da je o proizvodnji sira pisao i Homer u svojoj Odiseji. Danas postoji gotovo 1800 zabilježenih vrsta sireva koji se razlikuju po svom porijeklu, udjelu masnoće, okusu i  drugim karakteristikama.

Drniška tradicija

Drniški kraj, osim što obiluje nekim od najpoznatijih hrvatskih spomenika, posebno je poznat po autohtonim sirevima te proizvodnji vrhunskog drniškog pršuta. Važnost promocije vrhunske drniške gastronomije prepoznali su Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin, Grad Drniš i Šibensko-kninska županija te već 8. godinu za redom organiziraju i sponzoriraju 8. Festival sira u Drnišu.

Iz godine u godinu Festival sira raste

Organizatori Festivala sira obuhvatili su sve važne sudionike u mljekarskoj i sirarskoj industriji. Bilo da se radi o manjim, obiteljskim gospodarstvima ili većim prerađivačima i proizvođačima, svima njima je zajednički cilj – očuvanje sirarske tradicije na tom području Hrvatske.

Na Festivalu sira, uz izlagače vrhunskih sireva, organizirano je već tradicionalno natjecanje u kojemu će se ocjenjivati sirevi iz regije te izabrati najkvalitetniji među njima. Bogatu gastronomsku ponudu dodatno će obogatiti i proizvođači  pršuta, meda i ulja, stoga ne sumnjamo da će svaki posjetitelj Festivala pronaći delikatesu u kojoj će uživati. Osim pozitivnog iskustva, posjetitelji će s Festivala sira moći ponijeti i neki od tradicionalnih suvenira, među kojima bi posebno izdvojili drnišku kapu.

Vidimo se na gradskom trgu Poljana!

Pridružite se 8. Festivalu sira  na već poznatoj lokaciji, glavnom drniškom trgu - Poljana. Za sve posjetitelje ulazak je besplatan kao i za i sve izlagače koji žele predstaviti svoje proizvode. Osim vrhunske hrane i pića, 16. lipnja 2017. očekuje Vas i prigodni festivalski program.

Željeli bismo naglasiti da će, kao i proteklih godina, Festival imati i humanitarni karakter. U suradnji s Ligom protiv raka grada Drniša bit će organizirana humanitarna akcija za prikupljanje sredstava za borbu protiv raka.

Pozivamo Vas da nam se pridružite u što većem broju jer 8. Festival sira spaja vrhunske okuse, našu tradiciju te opće poznatu hrvatsku humanost. Za više informacija o Festivalu obratite se u Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin na e-mail knin@hgk.hr.


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Svinjsko meso

Ponuda proizvoda - svinje MANGULICE - OPG Škrinjarić

25,00 kn/kg

Eko proizvodi

Ekološko maslinovo ulje, hladno prešano, oblica.

90,00 kn/L

Bagremov med

Domaći bagremov med

50,00 kn/kg

Bijela vina

Graševina Barun

50,00 kn/L

Cvjetni med

Cvjetni med u kantama od 29 kg

23,00 kn/kg

Propolis

Propolis kapi

25,00 kn/kom

Eko proizvodi

Eko grah trešnjevac

30,00 kn/kg

Meso peradi

Pileći batak i zabatak bez kosti i kože

21,00 kn/kg

A - jaja težine 60 - 65 g

JAJA - DOMAĆA

1,00 kn/kom

Kravlji sir

BUČKI MEKI SIR

44,00 kn/kg

Šumski med

Domaći šumski med

65,00 kn/kg

Lješnjak

Lješnjak - očišćeni

70,00 kn/kg

Prirodni (100%) sokovi

Eko matični sok od aronije

60,00 kn/L

Prirodni slatkiši

Klašuni

25,00 kn/kom

Juneće meso

15 kom JUNICA - Simentalka

15,00 kn/kom


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice