8. Festival sira u Drnišu

06.06.2017

Okus, tradicija i humanost na jednom mjestu!

Sir je jedna od najdugovječnijih namirnica na svijetu, a da je tomu tako ide u prilog i činjenica da je o proizvodnji sira pisao i Homer u svojoj Odiseji. Danas postoji gotovo 1800 zabilježenih vrsta sireva koji se razlikuju po svom porijeklu, udjelu masnoće, okusu i  drugim karakteristikama.

Drniška tradicija

Drniški kraj, osim što obiluje nekim od najpoznatijih hrvatskih spomenika, posebno je poznat po autohtonim sirevima te proizvodnji vrhunskog drniškog pršuta. Važnost promocije vrhunske drniške gastronomije prepoznali su Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin, Grad Drniš i Šibensko-kninska županija te već 8. godinu za redom organiziraju i sponzoriraju 8. Festival sira u Drnišu.

Iz godine u godinu Festival sira raste

Organizatori Festivala sira obuhvatili su sve važne sudionike u mljekarskoj i sirarskoj industriji. Bilo da se radi o manjim, obiteljskim gospodarstvima ili većim prerađivačima i proizvođačima, svima njima je zajednički cilj – očuvanje sirarske tradicije na tom području Hrvatske.

Na Festivalu sira, uz izlagače vrhunskih sireva, organizirano je već tradicionalno natjecanje u kojemu će se ocjenjivati sirevi iz regije te izabrati najkvalitetniji među njima. Bogatu gastronomsku ponudu dodatno će obogatiti i proizvođači  pršuta, meda i ulja, stoga ne sumnjamo da će svaki posjetitelj Festivala pronaći delikatesu u kojoj će uživati. Osim pozitivnog iskustva, posjetitelji će s Festivala sira moći ponijeti i neki od tradicionalnih suvenira, među kojima bi posebno izdvojili drnišku kapu.

Vidimo se na gradskom trgu Poljana!

Pridružite se 8. Festivalu sira  na već poznatoj lokaciji, glavnom drniškom trgu - Poljana. Za sve posjetitelje ulazak je besplatan kao i za i sve izlagače koji žele predstaviti svoje proizvode. Osim vrhunske hrane i pića, 16. lipnja 2017. očekuje Vas i prigodni festivalski program.

Željeli bismo naglasiti da će, kao i proteklih godina, Festival imati i humanitarni karakter. U suradnji s Ligom protiv raka grada Drniša bit će organizirana humanitarna akcija za prikupljanje sredstava za borbu protiv raka.

Pozivamo Vas da nam se pridružite u što većem broju jer 8. Festival sira spaja vrhunske okuse, našu tradiciju te opće poznatu hrvatsku humanost. Za više informacija o Festivalu obratite se u Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin na e-mail knin@hgk.hr.


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Ostalo

Crna mast

7,00 eur/kg

Meso peradi

Pileći file na tjednoj bazi

2,80 kn/kg

Kravlji sir

Punomasni polutvrdi kravlji sirevi

50,00 kn/kg

Bagremov med

Prodajem domaći vrcani med

45,00 kn/kg

Juneće meso

Junetina

35,00 kn/kg

Eko proizvodi

BIO SMEĐI ŠEĆER OD ŠEĆERNE TRSKE

13,50 kn/kg

Smokve

Smokve

10,00 kn/kg

SU - jaja težine 75 g i više

Domaća kokošja eko jaja

1,50 kn/kom

Eko proizvodi

Maticni sok od Aronije

60,00 kn/L

Ostalo

Lješnjakovo hladno prešano ulje 250 ml

90,00 kn/kom

Kremasti med

Medena krema s dodatkom kakaa 250 g

50,00 kn/kom

Slatko vrhnje

Slatko vrhnje na tjednoj bazi

1,25 kn/L

Sadnice

Presadnice batata za sezonu 2019.

2,00 kn/kom

Sadnice

Batat,gomolj,sadnice,presadnice batata.Agrobatat Suhopolje.

2,00 kn/kom

Ostalo

Domaća jaja

1,10 kn/kom


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice