Registriraj se

Knjiga „Biljna prehrana djece vrtićke dobi” na ZeGeVege festivalu

30.08.2018

Nutricionistica Ivana Šimić predstavlja prvo stručno štivo o veganskoj prehrani djece u Hrvatskoj

- 7. 9. u 18 sati: predavanje mag. nutr. Ivane Šimić s konkretnim savjetima za stručnjake i roditelje

 

Povodom ZeGeVege festivala, Prijatelji životinja, u suradnji s nutricionisticom Ivanom Šimić, objavili su vrijedno stručno štivo na temu veganske prehrane djece vrtićke dobi, prvo takve vrste na hrvatskome jeziku. Na predavanju u petak 7. rujna 2018. u 18 sati na ZeGeVege festivalu, na glavnome zagrebačkom trgu, mag. nutr. Šimić govorit će o tome kako se profesionalno usmjerila na biljnu prehranu i o završenoj edukaciji o biljnoj prehrani, odnosno diplomi s prestižnog sveučilišta eCornell pomoću koje je postala certificirani nutricionist za biljnu prehranu.

 

Veći dio predavanja posvetit će knjizi „Biljna prehrana djece vrtićke dobi”. Vodeći se sve većim porastom zahtjeva za biljne obroke, knjiga donosi mnoštvo korisnih informacija te sažete smjernice i recepte za prehranu djece vegana – od potreba za nutrijentima u prehrani i načina planiranja obroka, preko uputa za lakši pronalazak veganskih proizvoda na policama trgovina, do praktičnih savjeta u kuhanju poput, primjerice, okusnih zamjena za jaja i mlijeko.  

 

Mag. nutr. Šimić ističe: „Knjiga je namijenjena prvenstveno djelatnicima u vrtićima kako bi djeca vegani dobila kvalitetne biljne obroke i služi kao nadahnuće za raznovrsne recepte koji nam sve više trebaju u vrtićima bez obzira na prehrambeni stil djece. Knjiga može biti korisna i svakom roditelju.”

 

U Hrvatskoj je velik problem neupućenost djelatnika koji rade s djecom te roditelji vegetarijanci i vegani često nailaze na otpor i probleme. Iako je među stanovnicima Hrvatske trenutačno više od pet posto vegetarijanaca i vegana, a njihov broj stalno raste, taj rast ne prati i osposobljenost stručnjaka na području prehrane i zdravlja kako bi mogli pružiti objektivne informacije o pravilnoj veganskoj prehrani. Također, u Hrvatskoj, za razliku od drugih europskih država, djeca u vrtićima nemaju osigurano pravo na veganski obrok, pa često ostaju gladna.

 

Zbog navedenih razloga ova knjiga bit će ponuđena javnim institucijama koje više ne mogu negirati i ignorirati rastući broj odraslih i djece koji se hrane veg(etarij)anski. Nakon prvoga predstavljanja knjige na ZeGeVege festivalu, očekuju se predstavljanja za nutricioniste, liječnike i vrtićko osoblje. Prijatelji životinja knjigu će poslati i na adrese svih vrtića u Hrvatskoj.

 

Na www.prijatelji-zivotinja.hr može se potpisati peticija za uvođenje veganskih obroka u vrtiće i druge javne institucije te vidjeti program 11. ZeGeVege festivala 7. i 8. rujna 2018. Sastojat će se od stručnih savjetovanja, atraktivnih predavanja i praktičnih radionica. Posjetitelji ZeGeVege festivala tako će moći čuti nešto o veganstvu u trećoj životnoj dobi, o veganstvu i životu u pokretu, životu bez otpada, saznati kako jednostavno biti zdrav i fit vegan te naučiti kako napraviti veganske mađarice, čupavce, čokoladne praline i druge slastice, sir od suncokretovih sjemenki, omlet ili pohani kruh bez jaja itd.

 

Osim predavanja i radionica, uz nastupe plesnih skupina, edukativne sadržaje i primamljivu ponudu restorana i više od 100 štandova, ZeGeVege je 7. i 8. rujna nezaobilazni izvor pozitive za sve!


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Ostalo

prodaja mesa i živih jelena

3800,00 kn/kom

Bijela vina

Barun Manzoni

75,00 kn/L

Kravlji sir

BOGATO,IZVORNO,ZDRAVO

120,00 kn/kg

Pjenušava vina

Pjenušac Manzoni Elegance Extra brut

100,00 kn/L

Cvjetni med

Cvjetni med u kantama od 29 kg

23,00 kn/kg

Grah

Grah zelenčak ( Slavonski zeleni grah)

30,00 kn/kom

Kremasti med

Medena krema s dodatkom crnog kima 250 g

45,00 kn/kom

A - jaja težine 60 - 65 g

JAJA - DOMAĆA

1,00 kn/kom

Svinjsko meso

Ponuda proizvoda - svinje MANGULICE - OPG Škrinjarić

25,00 kn/kg

Prirodni (100%) sokovi

Aronija sok 60 kn/L

60,00 kn/L

Svinjsko meso

Crne slavonske svinje - EKO i otvoreni uzgoj

16,00 kn/kg

Ostalo

Buđola od crne slavonske svinje

100,00 kn/kg

Juneće meso

15 kom JUNICA - Simentalka

15,00 kn/kom

Heljda

Heljda

5,00 kn/kg

Maslac I. kvalitete

100% Domaći MASLAC

59,00 kn/kg


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice