Pčelarstvo – izbor zaštitne opreme

02.11.2016

III. dio

Pčelarstvo – izbor zaštitne opreme


Kod rada s pčelama pčelar se mora zaštiti, prvenstveno glavu, ali i ostale dijelove tijela gdje bi mogao primiti ubod pčele i zbog čega bi mogao imati veće ili manje alergijske reakcije (naticanje tkiva, svrbež, osip i dr.) . Pčelari koji se više godina intenzivno bave pčelarstvom prime nekoliko stotina uboda i s vremenom više gotovo ni nemaju alergijskih reakcija pa se neke od njih može vidjeti da uopće ne koriste zaštitnu opremu. 


Pod pčelarsku zaštitnu opremu spadaju zaštitna odjeća i zaštitne rukavice.
U zaštitnu odjeću spadaju šeširi u različitim izvedbama, jakne i hlače, tj. kombinezoni.

Zaštitne rukavice su specijalne izvedbe, a preporučljivo je imati i odgovarajuću zaštitnu obuću jer, kada su pčele jako uznemirene, ne biraju gdje će ubosti.


Pogledajmo malo različite izvedbe pčelarskih šešira:

 

Šešir štiti gornji dio glave od sunca, uboda pčela i mogućnosti da pčela uđe u prostor oko lica. Zaštitna mreža mora zaštiti lice i omogućiti dobru vidljivost za rad oko pčela. Donji dio mreže mora imati mogućnost da se na odgovarajući način zatvori oko tijela i spriječi ulazak pčela u prostor oko lica pčelara.

Moja iskustva s takvim šeširima nisu pozitivna jer su pčele uvijek nalazile način da uđu u prostor oko lica, što za pčelara početnika nije ugodno iskustvo i često završava bolno i s velikim oteklinama mekog tkiva lica

 

Zbog toga pčelarima početnicima preporučujem zaštitnu jaknu koji štiti gornji dio tijela i zaštitni kombinezon koji štiti cijelo tijelo.
Primjeri zaštitnih jakni:

 

Osobno koristim jaknu s prve fotografije jer dobro održava razmak lica od zaštitne prozirne mreže za lice u svim radnim položajima te pčele, i kada su jako iznervirane, ne mogu izvršiti ubod u lice.

Kod druge izvedbe taj razmak je dosta ovisan o položaju glave i može se desiti da u određenom položaju zaštitna mreža dodiruje lice, a time i pčele mogu izvršiti ubod kroz nju. To sam osobno doživio.
Primjeri zaštitnih kombinezona:

 

I kod kombinezona treba voditi brigu o zaštiti glave, kao i da se svi mogući spojevi i zatvarači dobro zatvore kako bi se pčelama, i onda kada su jako uznemirene i svim silama žele ubosti onoga tko ih uznemirava, zapriječio ubod u bilo koji dio tijela.
Ja osobno kod većih radova na pčelinjaku koristim kombinezon u prvoj izvedbi.
Zaštitne rukavice za pčelare se izrađuju u različitim izvedbama , ali je bitno da su dovoljno čvrste i od neporoznog materijala jer će inače pčele kroz njih ubadati ruke pčelara.
Primjeri zaštitnih rukavica:

 

Kod rukavica je bitno da je materijal za prste i dlanove ruke od deblje, ali ipak ne previše tvrde, kože , da je nadogradnja duža – bar do lakata, i da je na kraju zatvaranje pomoću lastike jer to omogućava dobro zatvaranje prolaza između rukava jakne i rukavica. 
Ruke pčelara se najbrže navikavaju na ubode i većina iskusnih pčelara niti ne koristi rukavice jer im više ne smetaju ubodi pčela u ruke. Ovo im istotako omogućava preciznije rukovanje priborom za pčelarenje.
Ja osobno samo kod manjih zahvata ne koristim rukavice jer pčele uglavnom ne ubadaju pčelara u ruke ako nisu jako uznemirene.


Sljedeća tema bit će „Rojevi za početak pčelarenja“.

S obzirom da je došlo vrijeme kad pčele miruju (iako je vrijeme takvo da su pčele itekako aktivne) i da nema unosa nektara, mogu vam samo zaželjeti dobro prezimljavanje pčela do proljeća.

Željko Brček
OPG Brček
opgbrcek.eu


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Ostalo

prodaja mesa i živih jelena

3800,00 kn/kom

Jetra

svinjska jetra (smrznuta)

3,00 kn/kg

A - jaja težine 60 - 65 g

JAJA - DOMAĆA

1,00 kn/kom

Ostalo

Pečenica sa slaninom

100,00 kn/kg

Pjenušava vina

Pjenušac Le Rosé

100,00 kn/L

Bijeli luk

Domaći bijeli luk

25,00 kn/kg

Kravlji sir

Pleternički -Polutvrdi sir napravljen od mlijeka iz ZLATNE DOLINE

90,00 kn/kg

Propolis

Propolis kapi

25,00 kn/kom

Cvjetni med

Domaći cvjetni med

45,00 kn/kg

Bijeli luk

ČEŠNJAK DOMAĆI - AKCIJA

19,00 kn/kg

Jogurt

POKLON PAKET kefir exkluziv

90,00 kn/kom

Grah

Grah zelenčak ( Slavonski zeleni grah)

30,00 kn/kom

Kravlji sir

BOGATO,IZVORNO,ZDRAVO

120,00 kn/kg

Kremasti med

Medena krema s dodatkom aronije 250 g

45,00 kn/kom

Ostalo

Ulje lješnjaka

300,00 kn/L


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice