Patku operemo i utrljamo začine (sol,papar,paprika) izvana i iznutra i po mogućnosti ostaviti da odstoji preko noći ili bar par sati prije pečenja.
Prije pečenja patku premažite svinjskom masti i stavite u vatrostalnu posudu u koju ste dolili malo vode.
Vatrostalnu posudu stavite u pećnicu zagrijanu na 200°C i peći polagano uz povremeno polijevanje patke sokom od pečenja.
Umak:
Otopiti 3 žlice maslaca i dodati 3 žlice šećera.
Miješati dok smjesa ne dobije zlatnu boju.
Dodati 1 dl bijelog vina ,1 dl soka od naranče i 2 žlice kupinovog vina te mješajući kuhati dok ne dobijemo karamelastu smjesu.
Dodati 300g smrznutih brusnica i 2 dl temeljca i kuhamo oko 25 minuta dok se umak ne zgusne.
Umak procijedimo kroz cijedilo pritiščući sa žlicom.
Dodamo 2 žlice konjaka ili brandyja i 1 žlicu javorovog sirupa.
Umak od busnice možemo pripremiti dan ranije i držati ga na hladnom.
Prije serviranja ga je potrebno podgrijati.
Kada je patka pečena,izvadimo ju na dasku i narežemo na komade.
Komentari
Dodaj komentarKomentiraj