KRAFNE

Priprema:

U manju posudicu razmrvite kvasac, dodajte 1 žlicu šećera i 100 ml toplog mlijeka, promiješajte i ostavite na toplom mjestu 15ak minuta, odnosno dok se ne stvori pjenica.

U veliku posudu stavite brašno, posolite i promiješajte.

U sredini napravite udubinu pa tu dodajte pripremljeni kvasac, šećer, vanilin šećer, jaja, žumanjke, rum, naribanu limunovu koricu, rasopljeni maslac i preostalo toplo mlijeko. Umijesite glatko tijesto, možete koristiti i mikser s nastavkom za tijesto.

Posudu u kojoj će se tijesto dizati lagano namažite uljem, stavite tijesto i poklopite drugom zdjelom ili pokrijte čistom krpom ili prozirnom folijom pa ostavite da se diže oko sat vremena.

Kada se tijesto diglo, lagano ga premijesite i opet ostavite pokriveno još 30 minuta.

Radnu površinu pospite brašnom, izručite tijesto, razvaljajte ga tanko, na oko 1,5 cm pa okruglom modlom ili čašom vadite krugove tijesta (modlu prvo uvaljajte u brašno, kako se tijesto ne bi lijepilo).

Krugove složite na stolnjak kojeg ste posuli s malo brašna, pokrijte i ostavite 30 minuta. Ostatak tijesta premijesite, ponovite sve od dizanja do rezanja.

U posudi zagrijte ulje ili mast, treba biti vruće ali ne previše (idealno je oko 170°C).

Stavljajte krafne gornjom stranom u ulje i pržite u dubokoj masnoći dok ne prime boju a zatim okrenite i pržite još kratko s druge strane.

Vadite krafne na kuhinjski papir kako bi se riješili viška masnoće.

Krafne ostavite da se malo ohlade pa ih nadjenite pekmezom i pospite šećerom u prahu.

Pokladno vrijeme je razdoblje od Bogojavljenja do Pepelnice a osim zabave i karnevala, to je doba godine kada se uživa u jačoj, masnijoj i bogatijoj hrani.

Svaka regija ima svoje pokladne običaje i tradicijska jela, ali svima je zajedničko da se u ovo doba pripremaju razne slastice od tijesta, pržene u dubokoj masnoći (krafne, fritule, kroštule, uštipci, listarići...).

Pokladnice su naziv dobile po pokladama, starom običaju prerušavanja i maskiranja, a danas uobičajeniji naziv krafna ili krofna (u Slavoniji), prilagođen je i preuzet iz njemačkog jezika.

Krafne odnosno pokladnice postale su omiljena slastica i zaštitni znak pokladnih povorki, maskembala i fašnika.

Krafne se pripremaju se od dizanog tijesta a nadjevaju najfinijim pekmezom. Najčešći izbor je domaći pekmez ili marmelada od marelica a u novije doba krafne se nadjevaju i čokoladom.

Kod pripreme krafni važno je da prostorija u kojoj se tijesto priprema, kao i sastojci, budu topli. Također, tijesto treba dobro umijesiti, naše bake bi rekle da tijesto treba istući, ručno ili drvenom kuhačom energično zahvatiti tijesto i dizati uz rub posude pa postupak ponavljati sve dok se ne prestane lijepiti za posudu. Danas taj postupak možemo ubrzati i učiniti manje napornim koristeći električni mikser s posebnim, spiralnim/kukastim nastavkom.

Kada tijesto umijesimo, trebamo ga pokriti i ostaviti na toplom mjestu da naraste.

Kasnije tijesto tanko razvaljamo, modlom vadimo krugove tijesta pa zatim pržimo u dubokoj masnoći. Kada se krafne malo ohlade, pospemo ih šećerom u prahu i nadjevamo pekmezom (možemo ih puniti ili pekmez samo staviti na vrh svake krafne).

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Medljikovac med

MED MEDLJIKA 900g

14,00 eur/kom

Proizvodi bez šećera

Namaz Nutmaz maslac od lješnjaka 180g

4,65 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 5l

95,00 eur/kom

Voćna vina

Vino voćno od Haskapa

13,00 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,75l

21,00 eur/kom

Batat

Ljubičasti batat

4,00 eur/kg

Krumpir

Svježe povrće

1,00 eur/kg

Juneće meso

Mlada junad

1000,00 eur/kom

Ostalo

Vinjak

30,00 eur/L

Džemovi

Miješani džem od malina i kupina

4,50 eur/kom

Eko proizvodi

Marmelada od eko mandarine - 370ml

3,80 eur/kom

Eko proizvodi

EKO svježe povrće

1,00 eur/kom

Eko proizvodi

EKO jaja

0,50 eur/kom

Crna vina

Merlot 0.75 l

20,00 eur/kom

Eko proizvodi

Eko piletina

2,00 eur/kom