Priprema:
U manju posudicu razmrvite kvasac, dodajte 1 žlicu šećera i 100 ml toplog mlijeka, promiješajte i ostavite na toplom mjestu 15ak minuta, odnosno dok se ne stvori pjenica.
U veliku posudu stavite brašno, posolite i promiješajte.
U sredini napravite udubinu pa tu dodajte pripremljeni kvasac, šećer, vanilin šećer, jaja, žumanjke, rum, naribanu limunovu koricu, rasopljeni maslac i preostalo toplo mlijeko. Umijesite glatko tijesto, možete koristiti i mikser s nastavkom za tijesto.
Posudu u kojoj će se tijesto dizati lagano namažite uljem, stavite tijesto i poklopite drugom zdjelom ili pokrijte čistom krpom ili prozirnom folijom pa ostavite da se diže oko sat vremena.
Kada se tijesto diglo, lagano ga premijesite i opet ostavite pokriveno još 30 minuta.
Radnu površinu pospite brašnom, izručite tijesto, razvaljajte ga tanko, na oko 1,5 cm pa okruglom modlom ili čašom vadite krugove tijesta (modlu prvo uvaljajte u brašno, kako se tijesto ne bi lijepilo).
Krugove složite na stolnjak kojeg ste posuli s malo brašna, pokrijte i ostavite 30 minuta. Ostatak tijesta premijesite, ponovite sve od dizanja do rezanja.
U posudi zagrijte ulje ili mast, treba biti vruće ali ne previše (idealno je oko 170°C).
Stavljajte krafne gornjom stranom u ulje i pržite u dubokoj masnoći dok ne prime boju a zatim okrenite i pržite još kratko s druge strane.
Vadite krafne na kuhinjski papir kako bi se riješili viška masnoće.
Krafne ostavite da se malo ohlade pa ih nadjenite pekmezom i pospite šećerom u prahu.
Pokladno vrijeme je razdoblje od Bogojavljenja do Pepelnice a osim zabave i karnevala, to je doba godine kada se uživa u jačoj, masnijoj i bogatijoj hrani.
Svaka regija ima svoje pokladne običaje i tradicijska jela, ali svima je zajedničko da se u ovo doba pripremaju razne slastice od tijesta, pržene u dubokoj masnoći (krafne, fritule, kroštule, uštipci, listarići...).
Pokladnice su naziv dobile po pokladama, starom običaju prerušavanja i maskiranja, a danas uobičajeniji naziv krafna ili krofna (u Slavoniji), prilagođen je i preuzet iz njemačkog jezika.
Krafne odnosno pokladnice postale su omiljena slastica i zaštitni znak pokladnih povorki, maskembala i fašnika.
Krafne se pripremaju se od dizanog tijesta a nadjevaju najfinijim pekmezom. Najčešći izbor je domaći pekmez ili marmelada od marelica a u novije doba krafne se nadjevaju i čokoladom.
Kod pripreme krafni važno je da prostorija u kojoj se tijesto priprema, kao i sastojci, budu topli. Također, tijesto treba dobro umijesiti, naše bake bi rekle da tijesto treba istući, ručno ili drvenom kuhačom energično zahvatiti tijesto i dizati uz rub posude pa postupak ponavljati sve dok se ne prestane lijepiti za posudu. Danas taj postupak možemo ubrzati i učiniti manje napornim koristeći električni mikser s posebnim, spiralnim/kukastim nastavkom.
Kada tijesto umijesimo, trebamo ga pokriti i ostaviti na toplom mjestu da naraste.
Kasnije tijesto tanko razvaljamo, modlom vadimo krugove tijesta pa zatim pržimo u dubokoj masnoći. Kada se krafne malo ohlade, pospemo ih šećerom u prahu i nadjevamo pekmezom (možemo ih puniti ili pekmez samo staviti na vrh svake krafne).
Komentari
Dodaj komentarKomentiraj