Srdele iz pećnice

Srdela, sitna plava riba, zdrava, bogata omega3 masnim kiselinama, jako ukusna i cijenom vrlo pristupačna a ipak, na žalost, pomalo zapostavljena.

Ovo je jedan od načina kako srdele možemo pripremiti u pećnici a da uz ribice odmah imamo i prilog (ovo je ajmoreć varijacija na temu srdela na sicilijanski koje uglavnom budu i filetirane).

SASTOJCI:

1 kg svježih srdela

5-6 krumpira

4 rajčice

40 g krušnih mrvica

40 g slanine

5 fileta slanih inćuna

5 maslina bez koštica

šaka peršinovog lista

2-3 režnja češnjaka

sol

papar

maslinovo ulje

PRIPREMA:

Krumpire ogulimo, operemo i narežemo na tanje ploške, prelijemo s malo ulja, posolimo, promiješamo i stavimo u posudu za pečenje.

Paradajz (rajčice) narežemo na ploške, složimo ga po krumpirima, nakapamo maslinovim uljem, posolimo i popaprimo.

Stavimo u zagrijanu pećnicu i pečemo 25 minuta na 180°C.

Srdele očistimo od ljuski, uklonimo glave i izvadimo utrobe. Operemo pod mlazom hladne vode pa posušimo kuhinjskim papirom.

U blender (kuhinjski sjekač) stavimo krušne mrvice, slaninu izrezanu na manje komade, inćune, masline, peršinov list i češnjak, dodamo još malo papra i 3-4 žlice maslinovog ulja pa sve skupa usitnimo. Naravno, sve ovo možemo usitnti i ručno.

Izvadimo krumpire iz pećnice, po njima složimo srdele, samo malo ih posolimo pa po njima rasporedimo smjesu od krušnih mrvica i po potrebi prelijemo s još malo maslinovog ulja.

Vratimo posudu u pećnicu, pojačamo temp. na 200°C i pečemo još 15ak minuta na gornjem nivou da se ribice fino zapeku.

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Panceta

Slanina od crne svinje

100,00 kn/kg

Svinjsko meso

Crna slavonska svinja

20,00 kn/kom

Svinjsko meso

Svinjsko pakirano meso 50kg/tjedno

40,00 kn/kg

Ostalo

Goveđa ili teleća želatina (glazura)

140,00 kn/kg

Juneće meso

EKO - JUNEĆE MESO

55,00 kn/kg

Meso peradi

PERAD iz otvorenog uzgoja

40,00 kn/kg

Ostalo

Bučine sjemenke 0,5 kg

30,00 kn/kom

Teleće meso

Teletina - prodaja teladi autohtone pasmine Lička Buša za obradu ili rasplod

30,00 kn/kg

Jakobova kapica

Američke jakobove kapice

100,00 kn/kom

Kukuruzno brašno

Kukuruzno brašno - domaće

10,00 kn/kg

Drugi sirevi

Domaća burrata

150,00 kn/kg

Maslinovo ulje

MASLINOVO ULJE LECCINO

135,00 kn/kom

Juneće meso

Juneće meso

55,00 kn/kg

Ostalo

Sušena rajčica

100,00 kn/kg

A - jaja težine 60 - 65 g

Domaća kokosija jaja

1,00 kn/kom


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice