Šnenokle, paradižot ili paradižet uobičajeni su nazivi za ovu slasticu ali, zahvaljujući komentarima na fejsu, vidim ima ih ima još puno, tako se spominju i snijeg, snig, ptičje mlijeko/mliko, paradizet, paradizeta, madartej...sve su to nazivi za ovaj slatki, pahuljasti, lagani desert, nježne oblačiće u finoj kremi.
Potrebno je:
4 jaja
5 žlica šećera
700 ml mlijeka
1 mahuna vanilije
1 žličica gustina
malo amaretta ili ruma
petit beurre keks
čokolada (za posipanje)
Priprema:
U posudu s mlijekom dodajte mahunu vanilije (nožem prerezanu po dužini) ili vanilin šećer i stavite na laganu vatru da se mlijeko ugrije.
Bjelanjke izradite u čvrst snijeg, dodajte im 2 žlice šećera i još kratko miksajte.
Žlicom vadite žličnjake od bjelanjaka i stavljajte pažljivo u uzavrelo mlijeko. Nemojte odjednom kuhati puno žličnjaka, tijekom kuhanja "oblačići" će se napuhnuti pa im treba mjesta u posudi ;) Kuhajte 1 minutu pa okrenite i nastavite kuhati žličnjake još minutu s druge strane. Vadite ih i odmah stavljajte u posudice za serviranje (ili jednu veću zdjelu) u koje ste ranije stavili grubo izlomljene kekse.
Žumanjke i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte gustin i malo vrućeg mlijeka u kojem su se kuhali žličnjaci, brzo promiješajte i sve ulijte u posudu s mlijekom pa kratko kuhajte uz stalno miješnje. Maknite s vatre i po želji dodajte malo amaretta ili ruma.
Prelijte žutu kremu po žličnjacima i sve ukrasite struganom čokoladom (ili naribanom limunovom koricom).
Dobro ohladite šnenokle prije posluživanja (nekoliko sati u hladnjaku).
Komentari
Dodaj komentarKomentiraj