Jesenski cheesecake

Dobri, stari, klasični cheesecake među najdražim mi je tortama a dodatak finog, glatkog pirea bundeve daje ovoj torti jednu novu dimenziju, kremi prekrasnu boju a cijelu tortu čini još kremastijom .

Priču zaokružuju mirisni začini i neodoljivi karamel.

Za podlogu od keksa možete koristiti Petit Beurre (klasične ili integralne), McVities, čajne kolutiće ili neke druge, vama omiljene suhe kekse.

U slučaju da vam ostane pirea (a vjerojatno hoće) možete ga čuvati par dana u hladnjaku (ili zamrznuti) pa iskoristiti u drugim jelima.

Podloga:

170 g keksa

100 g maslaca

1 žlica muscovado šećera

malo cimeta

Krema:

500 g krem sira

4 žlice šećera

½ žličice mljevenog cimeta

1/4 žličice mljevenog đumbira

1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića

3 jaja

1 žličica ekstrakta vanilije

100 ml slatkog vrhnja

200 g pirea od hokaido tikve

Preljev:

400 ml kiselog vrhnja

3 žlice šećera

1/2 žličice ekstrakta vanilije

Karamel:

50 g šećera

50 g maslaca

5 žlica slatkog vrhnja

prstohvat soli

Priprema:

Hokaido tikvu operite, prepolovite, očistite od sjemenki i zamotajte u alu-foliju. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 1 sat na 170°C. Meso tikve žlicom odvojite od kore i uz pomoć štapnog miksera napravite fini, glatki pire. Ohladite.

Pripremite karamel - u manjoj posudi na laganoj vatri otopite šećer do zlatno-smeđe boje, dodajte maslac pa kada se i maslac otopi pažljivo dodajte slatko vrhnje (budite oprezni jer reakcija zna biti burna!), promiješajte, mrvicu posolite i kuhajte par minuta. Ostavite da se ohladi i zgusne.

Kalup za tortu premažite tankim slojem maslaca ili ga obložite papirom za pečenje.

Sameljite kekse, dodajte šećer, cimet i otopljeni maslac pa sve dobro promiješajte. Dobivenu smjesu stavite u kalup i žlicom izravnajte podlogu. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 5 minuta na 200°C. Izvadite kalup iz pećnice, ostavite na sobnoj temperaturi dok pripremite kremu.

Krem sir i šećer izmiješajte mikserom, dodajte začine (cimet, đumbir i muškatni oraščić) a kada sir postane kremast uz stalno miješanje dodajte jedno po jedno jaje, vaniliju, slatko vrhnje i na kraju pire od tikve.

Kremu lagano nanesite na podlogu od keksa, vratite u pećnicu, smanjite temperaturu na 170°C i pecite 30 minuta. Nakon pečenja krema će na rubovima biti čvrsta ali u sredini još malo mekana. Ostavite tortu na sobnoj temperaturi 10 minuta i pripremite kremu od vrhnja.

Umutite vrhnje sa šećerom i vanilijom pa prelijte po toploj torti (lagano, od rubova, gdje je torta čvršća pažljivo žicom rasporedite prema sredini). Po kremi od vrhnja žličicom rasporedite manje hrpice ohlađenog karamela pa vrhom noža lagano umiješajte karamel u kremu. Vratite na 5 minuta u ugašenu pećnicu.

Tortu izvadite iz pećnice pa tanjim nožem pažljivo prođite uz stranice kalupa, kako se torta kasnije ne bi zalijepila za kalup.

Tortu ohladite u kalupu na sobnoj temperaturi a zatim u hladnjaku tijekom noći.

Sljedeći dan torta je spremna za vađenje iz kalupa i posluživanje.

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Ostalo

Buđola od crne slavonske svinje

100,00 kn/kg

Ostalo

Ulje lješnjaka

300,00 kn/L

Svinjsko meso

Crne slavonske svinje - EKO i otvoreni uzgoj

16,00 kn/kg

Šumski med

Domaći šumski med

65,00 kn/kg

Heljda

Heljda

5,00 kn/kg

Voće u medu

Med od kadulje sa suhim smokvama i orasima

15,00 kn/kom

Brašno iz cijelog zrna (integralno)

Orahovo brašno 500 g

50,00 kn/kom

Bijeli luk

Domaći bijeli luk

25,00 kn/kg

Mandarine

Neretvanska mandarina

5,00 kn/kg

Bagremov med

Bagremov med u kantama od 29kg

30,00 kn/kg

Jetra

svinjska jetra (smrznuta)

3,00 kn/kg

Cvjetni med

Cvjetni med u kantama od 29 kg

23,00 kn/kg

Bagremov med

Bagremov med

60,00 kn/kg

Lješnjak

Lješnjak - očišćeni

70,00 kn/kg

Dimljeni mesni proizvodi

Kulenova seka od mesa crne svinje

150,00 kn/kg


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice