Orahnjača

Orahnjača je tradicionalni kolač od dizanog tijesta s nadjevom od oraha. To je omiljeni kolač koji se često priprema u vrijeme blagdana.

Važno je da orahnjača bude mekana i sočna, da se tijekom pečenja ne presuši. U nadjev se mogu dodati grožđice ali odlična je i bez njih.

Malo ruma, limunove korice i cimeta svakako će našu orahnjaču obogatiti, učiniti je još finijom i aromatičnijom.

Tijesto:

• 500 g glatkog brašna

• prstohvat soli

• 20 g svježeg kvasca

• 3 žlice šećera

• 1 jaje

• 2 žumanjka

• 25 ml ulja

• 60 g otopljenog maslaca

• 250 ml mlakog mlijeka

Nadjev:

• 500 g mljevenih oraha

• 150-200 g šećera

• vanilin šećer

• 120-150 ml mlijeka

• naribana korica 1 limuna

• 100 g grožđica

• malo ruma

• malo cimeta

• malo otopljenog maslaca za premazivanje tijesta

• 1 jaje i žlica, dvije vode, za premazivanje

• šećer u prahu, za posipanje

Priprema:

1. U šalici pomiješajte malo toplog mlijeka s kvascem i žlicom šećera. Ostavite na toplom mjestu 10ak minuta, dok se napravi pjenica.

2. U veću posudu stavite prosijano brašno, posolite, promiješajte pa u sredini napravite udubinu pa dodajte pripremljeni kvasac (pjenicu) jaje, žumanjke, ulje, otopljeni maslac, ostatak šećera i preostalo mlako mlijeko.

3. Umijesite glatko tijesto, stijenke zdjele namažite s malo ulja pa tijesto pokrijte i ostavite da miruje oko sat vremena.

4. Pripremite nadjev od oraha. U zdjelu stavite mljevene orahe, šećer, vanilin šećer, cimet, naribanu limunovu koricu i grožđice natopljene rumu pa sve promiješajte. Mlijeko zagrijte do vrenja pa prelijte po smjesi od oraha i dobro promiješajte.Ostavite nadjev da se ohladi.

5. Dignuto tijesto podijelite na dva dijela. Radnu površinu pospite s malo brašna pa oba dijela tijesta tanko razvaljajte, premažite tankim slojem otopljenog maslaca, nanesite nadjev i zamotajte. Premjestite u lim obložen papirom za pečenje, ostavite malo mjesta između štruca i na par mjesta izbodite ih vilicom ili drškom kuhače.

6. Pokrijte i ostavite oko 20-30 minuta na sobnoj temperaturi.

7. Umutite jaje s malo vode, premažite vaše orahnjače i stavite u zagrijanu pećnicu pa pecite oko 50 minuta na 160°C.

8. Pečene orahnjače ohladite na rešetki a prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Eko proizvodi

EKO svježe povrće

1,00 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,75l

21,00 eur/kom

Svinjsko meso

Potražujemo svježe svinjsko meso

0,13 eur/kom

Eko proizvodi

Eko piletina

2,00 eur/kom

Bijela vina

Sauvignon 2019

5,97 eur/kom

Čokolade

Čokolade i praline

1,00 eur/kom

Ostalo

RUSTIKALNI MLINCI 500gr

2,65 eur/kom

Eko proizvodi

EKO jaja

0,50 eur/kom

Lipov med

MED LIPA 900g

12,50 eur/kom

Čokolade

SOS PMS čokolada /suvenir

2,40 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 1l

22,00 eur/kom

Medljikovac med

MED MEDLJIKA 900g

14,00 eur/kom

Džemovi

Miješani džem od malina i kupina

4,50 eur/kom

Masti životinjskog podrijetla

Guščja mast, 190g

5,31 eur/kom

Eko proizvodi

EKO mladi luk

5,00 eur/kg