Medaljoni u umaku suhog voća i crnog vina

SASTOJCI:

500g svinjskog filea

2 veća luka

130g suhih šljiva

50g suhih brusnica

2,5 dcl crnog vina

2 dcl pasirane rajčice (ili dvije žlice koncentrata rajčice i 2dcl vode)

Majčina dušica

Sol

Papar

Svinjski file narežemo na komade (medaljone) debljine oko 2cm. Poželjno je da je meso sobne temperature prije pripreme. Ne treba ga tući, jer je ovo meso mekano.

Luk narežemo na sitne komadiće. Suhe šljive narežemo na četvrtine. Brusnice ne treba usitnjavati.

Na tavi zagrijemo dvije žlice ulja i kratko popržimo svinjske medaljone sa obje strane. Izvadimo ih i stavimo na toplo.

U isto ulje dodamo luk i prodinstamo ga na laganoj vatri da omekša. Zatim dodamo šljive i brusnice i promiješamo. Nakon 2-3 min dolijemo vino i pasiranu rajčicu. Dodamo začine (majčinu dušicu, papar i sol), te promiješamo. Vratimo medaljone u umak i pustimo da kuha 15ak min. Povremeno promiješamo. Ako je umak previše ispario, dolijemo malo vode. Ako je prerijedak, pustimo da jos malo kuha.

PRILOG:

Poslužiti uz prilog po želji. Ja sam napravio pire od mlijeka i maslaca i dodao malo kopra. I naravno zelenu salatu.

Umak se, na kraju, po želji može usitniti štapnim mikserom, no meso treba izvaditi prije miksanja i zatim ga politi umakom prije posluživanja.

Dobar tek!

Ocijeni recept

Recept objavio

Ivan Bogdanić

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Ostalo

Crna mast

7,00 eur/kg

Ostalo

Lješnjakovo hladno prešano ulje 250 ml

90,00 kn/kom

Meso peradi

PERAD iz otvorenog uzgoja

40,00 kn/kg

Juneće meso

Junetina

35,00 kn/kg

Ostalo

Bučine sjemenke 0,5 kg

30,00 kn/kom

Ostalo

Goveđa ili teleća želatina (glazura)

140,00 kn/kg

Kravlji sir

Punomasni polutvrdi kravlji sirevi

50,00 kn/kg

Som

Som fileti

18,00 kn/kg

Smokve

Smokve

10,00 kn/kg

Maslinovo ulje

Okusi Dalmacije - domaće dalmatinsko ekstra djevičansko maslinovo ulje

70,00 kn/L

Borovnica

Sibirska borovnica

55,00 kn/kg

Teleće meso

Teletina - prodaja teladi autohtone pasmine Lička Buša za obradu ili rasplod

30,00 kn/kg

Meso peradi

Domaće pileće meso

25,00 kn/kg

Bijela vina

Graševina "Barun"

50,00 kn/kom

Meso peradi

Pileće bijelo meso

34,00 kn/kg


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice