Mesna štruca

Potrebni sastojci (za kalup duljine 25 cm):

700 g mljevenog mesa (miješanog - pola junetine, pola svinjetine ili samo junetina)

2 bijela peciva ili 2 veće šnite bijelog kruha, obavezno stara dan-dva

malo mlijeka

malo maslaca

1 dl bijelog vina

1 veći luk, sitno nasjeckan

2 režnja češnjaka, usitnjena

100 g dimljene slanine narezane na sitne kockice i prepržene

1 šaka sitnije sjeckanog peršinovog lista

1 jaje

1 dl mineralne vode

1/4 žličice mljevene slatke paprike

sol, papar

4 tvrdo kuhana jaja

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C.

Pecivo (ili kruh) narežite ili natrgajte na par manjih komada, stavite u zdjelu i prelijte mlijekom.

Skuhajte 4 jaja.

U većoj tavi zagrijte malo maslaca i/ili ulja, dodajte nasjeckani luk, pa nakon 2-3 minute i kockice slanine i češnjak, pustite da se malo zapeče pa prelijte vinom i kratko kuhajte na jakoj vatri, dok alkohol ne ishlapi (ali aroma ostaje). Ostavite sa strane da se malo ohladi.

U veću zdjelu stavite mljeveno meso, dodajte žemlje koje ste namakali u mlijeku i ocijedili ih od viška mlijeka, dodajte slaninu s lukom i vinom, jaje, slatku papriku, sol, papar, peršinov list i malo mineralne. Sve dobro promiješajte ili još bolje rukom mijesite dok se smjesa fino pomiješa.

Kalup iznutra premažite maslacem, i dno i stranice.

U kalup prvo stavite oko pola mesne smjese, napravite kroz sredinu mali utor, udubljenje, dužinom cijelog kalupa pa tu posložite kuhana jaja, a zatim u kalup dodajte i ostatak smjese od mesa i njome prekrijte jaja.

Kalup sada stavite u duboku lim za pečenje, u lim sipajte vruću vodu, toliko da dođe do oko polovice kalupa s mesom.

Sve stavite u zagrijanu pećnicu i pecite nekih sat vremena na 180°C.

Ako vidite da vam gornji dio štruce prebrzo tamni, zaštitite meso odozgo alu-folijom, ja jesam.

Provjerite je li vaša štruca gotova, možda bude potrebno i duže od jednog sata pečenja- probodite meso u sredini, ako je sok kojeg pusti proziran - meso je gotovo, ako nije - pecite još malo.

Pečenu mesnu štrucu ostavite 15ak minuta da odmara a zatim režite na šnite i poslužite uz pire od krumpira ili neki drugi prilog i sezonsku salatu.

Ja sam napravila osvježavajuću salatu od kristalke, matovilca, daikona (bijele zimske rotkve) i luka.

Dobar tek!

COOKam i guštam

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Ostalo

DINSTANI LUK -kapula očišćena, narezana i dinstana kapula - gotova podloga za mnoga jela

42,00 kn/kom

Pjenušava vina

Pjenušac NECTARIS Brut

75,00 kn/kom

Panceta

Slanina od crne svinje

100,00 kn/kg

Bijela vina

Malvazija

15,00 kn/L

Lubin

Brancin

55,00 kn/kg

Ostalo

Kulenova seka

200,00 kn/kg

Mega med

Kraljevski nektar 200g

80,00 kn/kom

Slanina

Domaći suhi špek

50,00 kn/kg

Eko proizvodi

Korisni mikroorganizmi tla - BACTIVA

63,25 kn/kom

Lubin

Brancin

80,00 kn/kg

Crna vina

Gamé 2012. crno kvalitetno vino 1L

20,00 kn/kom

Jetra

Teleća jetrica

45,00 kn/kg

Maslinovo ulje

Domaće maslinovo ulje

80,00 kn/L

Ostalo

Hladno prešano ulje lješnjaka

300,00 kn/L

Ostalo

Svježi sjeckani češnjak

42,00 kn/kom


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice