Torta od sira

Podloga:

200 g keksa

150 g maslaca

2 žlice šećera

Krema od sira:

700 g krem sira (Philadelphia, Vivis i sl)

4 žlice šećera

4 jaja

sok 1 limuna i malo naribane korice

1 žličica ekstrakta vanilije

Preljev od vrhnja:

400 ml kiselog vrhnja

3 žlice šećera

1/2 žličice burbon vanilija šećera (ili 1 vrećica vanilin šećera ili malo ekstrakta vanilije)

Preljev od borovnica:

150 g borovnica

1 žlica vode

1 žlica šećera

malo limunovog soka

malo vanilije

Priprema:

Sameljite kekse, dodajte šećer i otopljeni maslac pa sve dobro promiješajte.

Kalup za tortu premažite vrlo tankim slojem maslaca ili obložite dno i stranice papirom za pečenje. Smjesu utisnite u kalup, nemojte je jako nabiti, tek lagano žlicom izravnajte podlogu. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 5 minuta na 200°C.

Izvadite kalup iz pećnice, smanjite temperaturu na 170°C. Ostavite na sobnoj temperaturi dok pripremite kremu od sira.

Krem sir (sobne temperature) mikserom izmiješajte sa šećerom, dodajte jedno po jedno jaje, vaniliju, limunov sok i malo naribane limunove korice. Dobit ćete dosta tekuću kremu, bez brige, takva i treba biti. Kremu lagano prelijte po podlozi od keksa, vratite u pećnicu i pecite oko 40 minuta. Nakon pečenja krema će na rubovima biti čvrsta ali u sredini još malo mekana. Ostavite tortu na sobnoj temperaturi 10ak minuta, a za to vrijeme pripremite kremu od vrhnja.

Umutite vrhnje sa šećerom i vanilin šećerom pa prelijte po toploj torti (lagano, od rubova, gdje je torta čvršća pažljivo žicom rasporedite prema sredini). Vratite na 5 minuta u ugašenu pećnicu.

Tortu izvadite iz pećnice pa tanjim nožem pažljivo prođite uz stranice kalupa, kako se torta kasnije ne bi zalijepila za kalup. To će spriječiti i pucanje torte.

Tortu ohladite u kalupu, prvo na sobnoj temperaturi a zatim u hladnjaku tijekom noći.

Po želji ukrasite svježim bobičastim voćem i poslužite s preljevom od borovnica. U manju posudu stavite borovnice, dodajte šećer i malo vode pa zagrijte na laganoj vatri. Dodajte vaniliju i limunov sok i kuhajte par minuta dok se malo ne zgusne.

Ohladite prije posluživanja.

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje, Žižolera 0.5l

30,00 eur/kom

Ostalo

RUSTIKALNI MLINCI 500gr

2,65 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,75l

21,00 eur/kom

Eko proizvodi

EKO mladi luk

5,00 eur/kg

Čokolade

SOS PMS čokolada /suvenir

2,40 eur/kom

Eko proizvodi

EKO svježe povrće

1,00 eur/kom

Džemovi

Miješani džem od malina i kupina

4,50 eur/kom

Svinjsko meso

Potražujemo svježe svinjsko meso

0,13 eur/kom

Bijela vina

Sauvignon 2019

5,97 eur/kom

Eko proizvodi

Eko piletina

2,00 eur/kom

Masti životinjskog podrijetla

Guščja mast, 190g

5,31 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 5l

95,00 eur/kom

Juneće meso

Mlada junad

1000,00 eur/kom

Eko proizvodi

EKO jaja

0,50 eur/kom

Čokolade

Čokolade i praline

1,00 eur/kom