Biskupski kruh s čokoladnim preljevom

Srednje
4
60 min

U našoj kući obavezan kolač za blagdane je biskupski kruh! Svi u obitelji volimo orašaste plodove i suho voće pa sam i ovaj put napravila kolač prebogat tim namirnicama, mirisima začina i okusom!

Posebnost ovog kolača je što nema šećera i jaja, dakle, potpuno je primamljiv i veganima!

Možete ga napraviti i dva tjedna prije blagdana i pohraniti na hladno mjesto (tada će se okusi sjediniti i imat ćete za Božić ukusan, zdrav i zasitan kolač).

Sastojci

2 sjeckane banane

2/3 šalice biljnog mlijeka (bademovog, zobenog,kokosovog)

¼ šalice hladno prešanog suncokretovog ulja

sok od 1 naranče

1-2 jušne žlice meda ili agavinog sirupa – nije potrebno, po želji

1 šalica kokosovog brašna

1 šalica integralnog pšeničnog brašna

¼ čajne žličice himalajske soli

1 čajna žličica sode bikarbone

1 čajna žličica ekstrakta vanilije

1 čajna žličica cejlonskog cimeta

2 šalice sjeckanih orašastih plodova: badema, oraha, lješnjaka, indijskih oraščića( po želji)

2 šalice grubo sjeckanog suhog voća: marelica, smokvi, šljiva, datulja, grožđica, brusnica ( po želji)

* šalica = 2, 5 dl

Preljev

25 g kakao maslaca

2 jušne žlice organskog kakaa u prahu

2 jušne žlice meda ili agavinog sirupa

Priprema

Zagrijte pećnicu na 190 º C.

Miksajte banane, dodajte mlijeko, ulje, sok od naranče, aromu vanilije i po želji med ili agavin sirup i miksajte dok ne dobijete tekuću smjesu. Zaslađivač ne trebate dodavati jer je kolač dovoljno sladak zbog suhog voća koje sadrži.

Pomiješajte brašna, sol i sodu bikarbonu. Suhe sastojke dodajte u tekuću smjesu i pomiješajte. Dodajte nasjeckane orašaste plodove i suho voće i sve dobro promiješajte. Smjesa je gusta pa , po potrebi, dovršite miješanje rukom.

Manji pleh obložite papirom za pečenje i žlicom stavite smjesu u pleh te poravnajte .

Pecite oko 40 minuta odnosno, dok čačkalica ubodena u kruh ne bude suha.

Pečeni kruh ostavite da se ohladi na rešetki oko 1 sat.

Napravite preljev; na pari otopite kakao maslac, dodajte med i kakao u prahu i dobro promiješajte. Prelijte kruh preljevom i posipajte sjeckanim listićima kokosa.

Kruh ostavite na hladnom mjestu . Prije serviranja izrežite kruh na šnite.

Neka ova zdrava slastica bude na vašem blagdanskom stolu!

Vaša Zdrava.iva, Blog http://zdrava-iva.eu

Cijeli recept možete vidjeti i na http://zdrava-iva.eu/biskupski-kruh-s-cokoladnim-preljevom/

Postupa

Ocijeni recept

Recept objavio

OPG Brček

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Eko proizvodi

Aronija sok - 0,7 L

75,00 kn/kom

Dimljeni mesni proizvodi

Dimljena vratina

70,00 kn/kg

Eko proizvodi

Vege&Dobro - Namaz od graha 180 g

1,96 eur/kom

Ostalo

Sušene crne trube

1,00 kn/kg

Ulje konoplje

EVITA Konopljino ulje 100 % hladno prešano 250 ml

45,00 kn/kom

Šljivovica

Šljivovica

50,00 kn/L

Eko proizvodi

Vino od aronije 0,5 L

90,00 kn/kom

Eko proizvodi

GREEN LIFE Eko tjestenina s konopljom – Organic pasta with hemp (Pasta Pannonska) 250 g

25,90 kn/kom

Eko proizvodi

Vege&Dobro - Pesto od medvjeđeg luka 330 grama

5,30 eur/kom

Med od kestena

MED KESTEN

70,00 kn/kg

Suhe smokve

Suhe smokve

55,00 kn/kg

Teleće meso

Teletina 50kg

1,00 kn/kg

Ostalo

Buncek

35,00 kn/kg

Sušene kobasice

SLAVONSKI KULEN ,

250,00 kn/kg

Propolis

Apiforte 450g

90,00 kn/kom


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice