Biskupski kruh s čokoladnim preljevom

Srednje
4
60 min

U našoj kući obavezan kolač za blagdane je biskupski kruh! Svi u obitelji volimo orašaste plodove i suho voće pa sam i ovaj put napravila kolač prebogat tim namirnicama, mirisima začina i okusom!

Posebnost ovog kolača je što nema šećera i jaja, dakle, potpuno je primamljiv i veganima!

Možete ga napraviti i dva tjedna prije blagdana i pohraniti na hladno mjesto (tada će se okusi sjediniti i imat ćete za Božić ukusan, zdrav i zasitan kolač).

Sastojci

2 sjeckane banane

2/3 šalice biljnog mlijeka (bademovog, zobenog,kokosovog)

¼ šalice hladno prešanog suncokretovog ulja

sok od 1 naranče

1-2 jušne žlice meda ili agavinog sirupa – nije potrebno, po želji

1 šalica kokosovog brašna

1 šalica integralnog pšeničnog brašna

¼ čajne žličice himalajske soli

1 čajna žličica sode bikarbone

1 čajna žličica ekstrakta vanilije

1 čajna žličica cejlonskog cimeta

2 šalice sjeckanih orašastih plodova: badema, oraha, lješnjaka, indijskih oraščića( po želji)

2 šalice grubo sjeckanog suhog voća: marelica, smokvi, šljiva, datulja, grožđica, brusnica ( po želji)

* šalica = 2, 5 dl

Preljev

25 g kakao maslaca

2 jušne žlice organskog kakaa u prahu

2 jušne žlice meda ili agavinog sirupa

Priprema

Zagrijte pećnicu na 190 º C.

Miksajte banane, dodajte mlijeko, ulje, sok od naranče, aromu vanilije i po želji med ili agavin sirup i miksajte dok ne dobijete tekuću smjesu. Zaslađivač ne trebate dodavati jer je kolač dovoljno sladak zbog suhog voća koje sadrži.

Pomiješajte brašna, sol i sodu bikarbonu. Suhe sastojke dodajte u tekuću smjesu i pomiješajte. Dodajte nasjeckane orašaste plodove i suho voće i sve dobro promiješajte. Smjesa je gusta pa , po potrebi, dovršite miješanje rukom.

Manji pleh obložite papirom za pečenje i žlicom stavite smjesu u pleh te poravnajte .

Pecite oko 40 minuta odnosno, dok čačkalica ubodena u kruh ne bude suha.

Pečeni kruh ostavite da se ohladi na rešetki oko 1 sat.

Napravite preljev; na pari otopite kakao maslac, dodajte med i kakao u prahu i dobro promiješajte. Prelijte kruh preljevom i posipajte sjeckanim listićima kokosa.

Kruh ostavite na hladnom mjestu . Prije serviranja izrežite kruh na šnite.

Neka ova zdrava slastica bude na vašem blagdanskom stolu!

Vaša Zdrava.iva, Blog http://zdrava-iva.eu

Cijeli recept možete vidjeti i na http://zdrava-iva.eu/biskupski-kruh-s-cokoladnim-preljevom/

Postupa

Ocijeni recept

Recept objavio

OPG Brček

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Bučino ulje

Domače bučino ulje

80,00 kn/kom

Bijela vina

BIJELO SUHO VINO CUVÉE

12,00 kn/L

Dodatak prehrani

CannaBio Sjemenke Konoplje - cjelovite - 250g

39,00 kn/kom

Vrganji

Vrganji

70,00 kn/kg

ostalo

CannaBio Konopljika – jako alk. Piće 40,0% - 0,2L

72,00 kn/kom

Bučino ulje

100 % Hladno prešano bučino ulje

300,00 kn/L

Bučino ulje

Domaće 100 % bučino ulje

11,00 eur/L

Eko proizvodi

Ekološko maslinovo ulje Cadenela Cuvee 0,25l

11,00 eur/kom

Krumpir

Plavi krumpir

12,00 kn/kg

Kontinentalni puž

Svježi puževi

10,00 kn/kg

ostalo

CannaBio Konopljika – jako alk. Piće 40,0% - 0,5L

142,00 kn/kom

Crna vina

GAMÉ - crno kvalitetno suho vino, 2011.

15,00 kn/L

Ulje od smilja

100 % Premium bučino ulje

120,00 kn/L

Kontinentalni puž

Puževi

10,00 kn/kg

Konopljino brašno

CannaBio Brašno Konoplje - 400g

35,00 kn/kom


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice