Štrukli sa svježim sirom u umaku od slatkog vrhnja

Srednje
10
90 min

Sastojci

1200 gr Svježi sir
5 kom Jaja
250 gr Brašno - glatko
250 gr Brašno - oštro
3 dcl Voda
10 dcl Slatko vrhnje

I štrukli i štruklji, kao i štrudl, štrudlin, savijača, temelje se na njemačkome izvornom imenu Strudel i na turskoj jufki, tankome listu vučenog tijesta, a omiljeno je to jelo gotovo cijele sjeverozapadne Hrvatske. Mijenjaju se jedino debljina listova, nadjevi – i slani i slatki – te krajnja priprema kuhanjem-pečenjem odnosno kuhanjem i pečenjem.

Najpoznatiji su i najsofisticiraniji zagorski štrukli od sira, kuhani pa preliveni vrhnjem i zapečeni, gratinirani, koje mnogi više ni ne povezuju s bliskim srodnicima.

Sastojci se odnose na recept za 10 osoba.

PRIPREMA:

Brašno, 1 jaje, sol i ulje zamijesite u srednje mekano i žilavo, vodeno vučeno tijesto. Ostavite da počiva oko 30 min, pa ga razvucite na stolnjaku posutom s malo brašna na veličinu otprilike 150 cm x 100 cm.

Nadjev od sira pripremite tako da sir, 4-5 jaja i sol izmiješate i razmažete po donjem dijelu razvučenog tijesta u širini 20-30 cm. Tijesto zatim uvijte počevši od sira prema kraju tijesta. Uvijeno tijesto izrežite rubom tankog tanjura na 20 komada veličine 7-7,5 cm.

U posudu stavite 8 l vode, sol i žlicu ulja. Kad voda provrije, stavite u nju izrezane štrukle. Nakon što ponovno uzavri, kuhajte još 2-3 min. Kuhane štrukle izvadite šupljačom u vatrostalnu keramičku posudu, zalijte ih slatkim vrhnjem i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 170-180 °C i pecite 30-40 min da im se kora pozlati. Štrukle poslužite s malo umaka u kojem su se pekli.

DOBAR TEK :)

Ocijeni recept

Recept objavio

Dino Kovačević

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Brašno iz cijelog zrna (integralno)

Lješnjakovo brašno 500 g

75,00 kn/kom

Svinjsko meso

Svinjsko pakirano meso 50kg/tjedno

40,00 kn/kg

Ostalo

Bučine sjemenke 0,5 kg

30,00 kn/kom

Kremasti med

Medena krema s dodatkom kakaa 250 g

50,00 kn/kom

Ostalo

Namaz od lješnjaka

150,00 kn/kg

Eko proizvodi

Maticni sok od Aronije

60,00 kn/L

Meso peradi

PERAD iz otvorenog uzgoja

40,00 kn/kg

SU - jaja težine 75 g i više

Domaća kokošja eko jaja

1,50 kn/kom

Ostalo

Crna mast

7,00 eur/kg

Juneće meso

Junetina

35,00 kn/kg

Kravlji sir

Kravlji sir na tjednoj bazi

3,00 kn/kg

Meso peradi

Pureći file na tjednoj bazi

3,90 kn/kg

Meso peradi

Pileći file na tjednoj bazi

2,80 kn/kg

Ostalo

Domaća jaja

1,10 kn/kom

Sadnice

Presadnice batata za sezonu 2019.

2,00 kn/kom


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice