Registriraj se

Štrukli sa svježim sirom u umaku od slatkog vrhnja

Srednje
10
90 min

Sastojci

1200 gr Svježi sir
5 kom Jaja
250 gr Brašno - glatko
250 gr Brašno - oštro
3 dcl Voda
10 dcl Slatko vrhnje

I štrukli i štruklji, kao i štrudl, štrudlin, savijača, temelje se na njemačkome izvornom imenu Strudel i na turskoj jufki, tankome listu vučenog tijesta, a omiljeno je to jelo gotovo cijele sjeverozapadne Hrvatske. Mijenjaju se jedino debljina listova, nadjevi – i slani i slatki – te krajnja priprema kuhanjem-pečenjem odnosno kuhanjem i pečenjem.

Najpoznatiji su i najsofisticiraniji zagorski štrukli od sira, kuhani pa preliveni vrhnjem i zapečeni, gratinirani, koje mnogi više ni ne povezuju s bliskim srodnicima.

Sastojci se odnose na recept za 10 osoba.

PRIPREMA:

Brašno, 1 jaje, sol i ulje zamijesite u srednje mekano i žilavo, vodeno vučeno tijesto. Ostavite da počiva oko 30 min, pa ga razvucite na stolnjaku posutom s malo brašna na veličinu otprilike 150 cm x 100 cm.

Nadjev od sira pripremite tako da sir, 4-5 jaja i sol izmiješate i razmažete po donjem dijelu razvučenog tijesta u širini 20-30 cm. Tijesto zatim uvijte počevši od sira prema kraju tijesta. Uvijeno tijesto izrežite rubom tankog tanjura na 20 komada veličine 7-7,5 cm.

U posudu stavite 8 l vode, sol i žlicu ulja. Kad voda provrije, stavite u nju izrezane štrukle. Nakon što ponovno uzavri, kuhajte još 2-3 min. Kuhane štrukle izvadite šupljačom u vatrostalnu keramičku posudu, zalijte ih slatkim vrhnjem i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 170-180 °C i pecite 30-40 min da im se kora pozlati. Štrukle poslužite s malo umaka u kojem su se pekli.

DOBAR TEK :)

Ocijeni recept

Recept objavio

Dino Kovačević

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Pjenušava vina

Pjenušac Le Rosé

100,00 kn/L

Juneće meso

15 kom JUNICA - Simentalka

15,00 kn/kom

Grah

Grah zelenčak ( Slavonski zeleni grah)

30,00 kn/kom

A - jaja težine 60 - 65 g

JAJA - DOMAĆA

1,00 kn/kom

Dimljeni mesni proizvodi

Kulenova seka od mesa crne svinje

150,00 kn/kg

Kukuruzno brašno

Kukurzno brašno od bijelog kukuruza

8,00 kn/kg

Sušeno miješano voće

Brašno rogača

17,00 kn/kom

Kremasti med

Medena krema s dodatkom crnog kima 250 g

45,00 kn/kom

Kravlji sir

BOGATO,IZVORNO,ZDRAVO

120,00 kn/kg

Ostalo

Buđola od crne slavonske svinje

100,00 kn/kg

Raženo brašno

Raženo brašno

8,00 kn/kg

Meso peradi

Pileći batak i zabatak bez kosti i kože

21,00 kn/kg

Slanina

Slavonska slanina

100,00 kn/kg

Jogurt

Božićni jogurt sa cimetom i medom

20,00 kn/L

Svinjsko meso

Crne slavonske svinje - EKO i otvoreni uzgoj

16,00 kn/kg


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice