Uskršnja šunka u kruhu

Srednje
120 min

Sastojci

2 kg Rolana lopatica ili dimljena šunka
800 gr Brašno
1 kom Svježi kvasac ( kocka )
2 Prstohvat Sol
2 Jušna žlica Ulje
5 dcl Mlaka voda

KORAK 1 - U toploj prostoriji, bez propuha i vlage, razmrvite kocku svježega kvasca. Umiješajte mu nekoliko žlica brašna, nekoliko žlica mlake vode, pokrijte ga čistom krpom i ostavite da se diže 15-ak minuta.

KORAK 2 - U veću posudu za miješanje kruha uspite više od pola kilograma glatkog brašna. U udubinu koju ste napravili na sredini izlijte dignuti kvas, dodajte dvije-tri žličice soli sa strane, izlijte jednu, dvije žlice ulja, malo mlake vode i kuhačom izmiješajte tijesto. Postupno dodajte ostalu količinu brašna i onoliko vode koliko je potrebno da dobijete ne premekano, ali ni previše žilavo tijesto. Umjesto cijele količine bijeloga glatkog brašna možete dodati i polovicu oštrog brašna ili, još bolje, 1/3 pšeničnog brašna punog zrna. Ono će kruhu dati posebnu mekoću i vlažnost.

Želite li otići korak dalje od klasike, brašnu možete dodati i nasjeckane masline ili napraviti kruh od integralnog brašna. Kuhačom umijesite tijesto, dobro ga izlupajte, sve dok se ne počne odvajati od stijenki posude. Kad postane glatko, već prilično elastično, zatvorite posudu poklopcem ili pokrijte čistom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi da se volumen tijesta udvostruči. Za to vrijeme dobro operite šunku i osušite je papirnatim ubrusom.

Prije nego što šunku omotate tijestom, dobro je ohladite. Možete je skuhati i dan prije pa sutradan umijesiti tijesto i staviti je peći. Rolane lopatice u mrežicama, prodimljene ili sušene, nema potrebe prokuhavati i namakati prethodno u hladnoj vodi. S njih samo skinite mrežicu i operite je dobro pod mlazom tople vode te zatim posušite.

KORAK 3 - Pripremite lim za pečenje i obložite ga aluminijskom folijom. Premažite foliju uljem.

KORAK 4 - Nakon što se udvostručilo, tijesto premijesite i prebacite na premazanu foliju.

Rastanjite po cijeloj dužini i širini lima te na njega položite šunku.

Omotajte je tijestom i dobro ga pritisnite uz šunku jer se meso ne smije vidjeti te ga omotajte folijom. Nju također premažite uljem kako se ne bi zalijepila za tijesto. Omotajte je tako da je kasnije, tijekom pečenja, možete odmaknuti s vrha.

KORAK 5 - Zagrijte pećnicu na 200°C i pecite šunku onoliko sati koliko teži. Onu od jednoga kilograma jedan sat, od dva kilograma dva sata itd. Folija će spriječiti da se kruh prebrzo zapeče i zagori. Zadnjih 20-30 minuta odmaknite foliju s vrha kruha kako bi poprimio lijepu zlatno-smeđu boju i hrskavu koricu.

Kad je šunka u kruhu pečena, izvadite je iz pećnice i ostavite da se šunka ohladi u tijestu. Najbolje ju je pripremiti večer prije posluživanja. Kruh će omekšati, šunka će se lijepo ohladiti i dati tanko narezati, a kruh će iznutra biti još sočniji od sokova koje je šunka pustila. Pečenu i ohlađenu šunku režite na ploške s kruhom u kojem se pekla. Ostatke kuhane šunke možete zamotati u nanovo umiješen kruh s tvrdo kuhanim jajima, crnim maslinama, rotkvicama, lukom... Pečenu štrucu narežite na kriške.

Ocijeni recept

Recept objavio

Fast food D&D

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Ostalo

Hren sviježi,korijen

20,00 kn/kg

Ostalo

Samoborski bermet

70,00 kn/kom

Juneće meso

Junetina

35,00 kn/kg

Ostalo

Hladno prešano ulje lješnjaka

300,00 kn/L

Ostalo

Dagnje

15,00 kn/kg

Drugi sirevi

Sir sa začinima

50,00 kn/kg

Som

Som fileti

18,00 kn/kg

Kravlji sir

Svježi kravlji sir

30,00 kn/kg

Svinjsko meso

Svinjsko pakirano meso 50kg/tjedno

40,00 kn/kg

Ostalo

Sušena rajčica

100,00 kn/kg

Leća

Leća

35,00 kn/kom

Crna vina

Gamé 2014. crno kvalitetno vino 1L

18,00 kn/kom

Crna vina

Gamé 2012. crno kvalitetno vino 1L

20,00 kn/kom

Suncokretovo ulje

Hladno prešano suncokretovo ulje

5,00 eur/L

Matična mliječ

Kraljevski nektar - 400 g

150,00 kn/kom


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice