Neodoljive trešnje OPG-a Vjekoslav Škrinjar

20.05.2019

Proljetno bogatstvo zdravlja

Plodovi koji nam, osim jagoda, izmamljuju osmijeh na lice u proljeće su definitivno plodovi trešnje. Osim svog izuzetno primamljivog izgleda, čiji plodovi prekrasno ukrašavaju krošnje svojih stabala i čija nijansa crvene boje varira ovisno o sorti, ovi plodovi imaju izuzetno ljekovite sastojke. Još se u vremenu Rimljana vjerovalo kako ovi mali, slatki i mesnati plodovi podižu energiju. Godinama kasnije, ovo vjerovanje su potvrdila i brojna znanstvena istraživanja.

Dakle, u izuzetno atraktivnim i slatkim plodovima trešnje nalaze se brojni korisni sastojci koji doprinose zdravlju i ljepoti. Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K te minerala: kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, bora, fosfora i cinka. Također sadrže: prehrambena vlakna, celulozu, pektin, organse kiseline, proteine i ugljikohidrate.

Trešnje su bogate i antioksidansima: antocijanima i proantocijanima koji ublažavaju simptome astme i alergija te su poznati i kao prirodna protuupalna sredstva. Potiču i proizvodnju kolegena koji je ključan protein za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva, a djeluju djelotvorno i na ublažavanje upale mišića i grčeva u listovima i nogama.

Plodovi trešnje su i prijatelji Vaše linije! Niskokalorične su te iz toga razloga preporučuju u mnogim dijetama, a sadrže i brojna vlakna i pektine koji doprinose osjećaju sitosti. Također, čiste organizam od toksina i drugih štetnih tvari.

Nadalje, spoj prisutan u njima (kvercetin) koji se nalazi i u vrlo zdravim namirnicama: medu, luku i jabukama, značajno doprinosi pervenciji raka. Također se njezina konzumacija preporučuje kod liječenja gihta, srčanih bolesti, oboljenja bubrega, glavobolje, nervoza i slično. Koriste se i peteljke za pripremu čaja koji potpomaže otapanju bubrežnih kamenaca, čišćenju mokraćnih puteva i kod iskašljavanja.Jedan od nasada ovog vrlo ukusnog i ljekovitog voća, koji daje prekrasne i ukusne plodove trešnje, smjestio se na obroncima iznad Slavonskog Broda pod vlasništvom našeg korisnika OPG Vjekoslav Škrinjar. Voćnjak je podignut 2008. godine i rasprostrire se na 3 hektra gdje se nalazi 1100 stabala trešnje.


Svoje plodove beru ručno te imaju mogućnost dostave na tražene lokacije, ako je tražena količina minimalno 6kg. Sviježe ubrane plodove trešnje pakiraju u gajbice od 2kg.


Više informacija na: http://burzahrane.hr/ad/50613/tresnje  


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Dimljeni mesni proizvodi

Slavonski kulen

230,00 kn/kg

Krumpir

Krumpir

2,00 kn/kg

Ostalo

Laneno hladno prešano ulje 250 ml

25,00 kn/kom

Brašno iz cijelog zrna (integralno)

Bademovo brašno - blanširano 500 g

70,00 kn/kom

Cikla

CIKLA

10,00 kn/kg

Janjeće meso

Janjetina

26,00 kn/kom

Jetra

Guščja jetra - prirodna

100,00 kn/kg

Papaline

Papaline

8,00 kn/kg

Teleće meso

Ramstek (b.k.)

80,00 kn/kg

Pekmez

Pekmez aronija&šljiva

20,00 kn/kom

Teleće meso

Teletina

56,00 kn/kg

Meso peradi

Pureće meso

55,00 kn/kom

Aronija

Rakija od aronije 0,2L

25,00 kn/kom

Mikrozelenje

Mikrozelenje i jestivo cvijeće

35,00 kn/kom

Meso peradi

Eko piletina

25,00 kn/kg


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice