Neodoljive trešnje OPG-a Vjekoslav Škrinjar

20.05.2019

Proljetno bogatstvo zdravlja

Plodovi koji nam, osim jagoda, izmamljuju osmijeh na lice u proljeće su definitivno plodovi trešnje. Osim svog izuzetno primamljivog izgleda, čiji plodovi prekrasno ukrašavaju krošnje svojih stabala i čija nijansa crvene boje varira ovisno o sorti, ovi plodovi imaju izuzetno ljekovite sastojke. Još se u vremenu Rimljana vjerovalo kako ovi mali, slatki i mesnati plodovi podižu energiju. Godinama kasnije, ovo vjerovanje su potvrdila i brojna znanstvena istraživanja.

Dakle, u izuzetno atraktivnim i slatkim plodovima trešnje nalaze se brojni korisni sastojci koji doprinose zdravlju i ljepoti. Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K te minerala: kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, bora, fosfora i cinka. Također sadrže: prehrambena vlakna, celulozu, pektin, organse kiseline, proteine i ugljikohidrate.

Trešnje su bogate i antioksidansima: antocijanima i proantocijanima koji ublažavaju simptome astme i alergija te su poznati i kao prirodna protuupalna sredstva. Potiču i proizvodnju kolegena koji je ključan protein za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva, a djeluju djelotvorno i na ublažavanje upale mišića i grčeva u listovima i nogama.

Plodovi trešnje su i prijatelji Vaše linije! Niskokalorične su te iz toga razloga preporučuju u mnogim dijetama, a sadrže i brojna vlakna i pektine koji doprinose osjećaju sitosti. Također, čiste organizam od toksina i drugih štetnih tvari.

Nadalje, spoj prisutan u njima (kvercetin) koji se nalazi i u vrlo zdravim namirnicama: medu, luku i jabukama, značajno doprinosi pervenciji raka. Također se njezina konzumacija preporučuje kod liječenja gihta, srčanih bolesti, oboljenja bubrega, glavobolje, nervoza i slično. Koriste se i peteljke za pripremu čaja koji potpomaže otapanju bubrežnih kamenaca, čišćenju mokraćnih puteva i kod iskašljavanja.Jedan od nasada ovog vrlo ukusnog i ljekovitog voća, koji daje prekrasne i ukusne plodove trešnje, smjestio se na obroncima iznad Slavonskog Broda pod vlasništvom našeg korisnika OPG Vjekoslav Škrinjar. Voćnjak je podignut 2008. godine i rasprostrire se na 3 hektra gdje se nalazi 1100 stabala trešnje.


Svoje plodove beru ručno te imaju mogućnost dostave na tražene lokacije, ako je tražena količina minimalno 6kg. Sviježe ubrane plodove trešnje pakiraju u gajbice od 2kg.


Više informacija na: http://burzahrane.hr/ad/50613/tresnje  


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Lješnjak

Domaći lješnjak iz vlastitog nasada.

60,00 kn/kg

Bagremov med

Bagremov med

45,00 kn/kg

Mikrozelenje

Blitva - mikrozelenje

12,00 kn/kom

Maslinovo ulje

iSoLa- ekološki certificirano maslinovo ulje (otok Hvar)

90,00 kn/L

Bagremov med

Bagremov med

50,00 kn/kg

Ostalo

Kudret nari-Gorka dinja-Karela-Momordica charantia

50,00 kn/kg

Cvjetni med

Med cvjetni,bagrem,šumski,livada...

40,00 kn/kg

Pjenušava vina

Pjenušac Amoureux Muscat Extra sec

140,00 kn/L

Ostalo

Crni kim - hladno prešano ulje 250 ml

110,00 kn/kom

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje

60,00 kn/L

Livadni med

MED LIVADSKI

70,00 kn/kg

Brašno iz cijelog zrna (integralno)

Bademovo brašno - blanširano 500 g

70,00 kn/kom

Bosiljak

Bosiljak svježi

12,00 kn/kom

Bagremov med

Bagremov med

35,00 kn/kg

Masti životinjskog podrijetla

EKO mast crne slavonske svinje 250ml

13,00 kn/kom


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice