Vina Barun
Pjenušac Manzoni Elegance Extra brut
Ovaj pjenušac zlaćane boje sa zelenkastim odsjajem miriše intenzivno po korici limuna i vinogradarskoj breskvi, a nakon minutu dvije osjeti se dinja, potom i svježe pečen kruh. U okusu su mu izražene sortne osobine pa ima punoću i finu prirodnu slast, puno kompleksniju od one koja se dobije naknadnim zaslađivanjem, a zahvaljujući ugodnoj kiselosti osvježava i gasi žeđ, a svaki gutljaj naprosto zove na još jedan.
Dobar je aperitiv, a poput potrebe za hranom razvija i želju za razgovorom i smijehom. Ohlađen na osam stupnjeva u klasičnoj čaši na stalku za bijela vina fino će popratiti hladne nareske kontinentalne hrvatske nježnih okusa, mariniranu ribu poput inćuna, sirove škampe ili kozice, panirane filete smuđa, školjke poput Jakobovih kapica.
Pjenušac Le Rosé
Boja lososova mesa čini ga ukrasom svakog stola, ugodu izaziva nježna aroma jagoda, kroz koju se provlači i miris korice kruha, a osvježavajuć i istovremeno zreo okus. Pjenušac Barun Le Rosé proizveden je od crnog pinota klasičnom šampanjskom metodom druge fermentacije u boci. Pinot crni jedna je od najstarijih i najplemenitijih sorti vinove loze. Iznimno je zahtjevna u vinogradu i podrumu, ali nagrađuje onoga tko joj se posveti jer daje velika i dugovječna vina nježne boje prekrasnih mirisa i ne s previše alkohola.
Dobar je aperitiv, ali još bolji uz ne previše začinjena jela od ribe ili bijelog mesa te voćne deserte koji nisu doslađivani. Prekrasno izgleda u visokoj flute čaši za pjenušce, no za pravo uživanje u mirisu I okusu treba ga ohladiti na 6 stupnjeva i poslužiti u malo široj klasičnoj čaši na stalku za bijela vina.
Pjenušac Amoureux Muscat Extra sec
Nježna boja, miris koji odmah ukazuje na muškate te izražena slast odlikuju pjenušac Barun Amoureux Muscat Extra sec. Potonja oznaka znači poluslatki, a suhoća je u svijetu pjenušaca drukčija nego među mirnim vinima, pa jako suhi pjenušac ima između 12 i 25 grama neprovrela šećera. Ime Amoureux, prevedeno s francuskog, znači zaljubljen, i nije slučajno odabrano. Lako se u ovaj pjenušac zaljubiti.
Treba ga poslužiti ohlađenog na četiri do šest stupnjeva, u uskoj i visokoj čaši na stalku za pjenušce (flute). Fino je piće dobrog raspoloženja u većim društvima, a dobro prati i voćne deserte te zrelije, ali ne tvrde sireve s pokojom bobom grožđa te orasima, bademima ili lješnjacima.
Pjenušava vina Vinarije Barundić možete potražiti na https://burzahrane.hr/company/9620
Komentari
Dodaj komentarKomentiraj