Pčelarstvo – izbor zaštitne opreme

02.11.2016

III. dio

Pčelarstvo – izbor zaštitne opreme


Kod rada s pčelama pčelar se mora zaštiti, prvenstveno glavu, ali i ostale dijelove tijela gdje bi mogao primiti ubod pčele i zbog čega bi mogao imati veće ili manje alergijske reakcije (naticanje tkiva, svrbež, osip i dr.) . Pčelari koji se više godina intenzivno bave pčelarstvom prime nekoliko stotina uboda i s vremenom više gotovo ni nemaju alergijskih reakcija pa se neke od njih može vidjeti da uopće ne koriste zaštitnu opremu. 


Pod pčelarsku zaštitnu opremu spadaju zaštitna odjeća i zaštitne rukavice.
U zaštitnu odjeću spadaju šeširi u različitim izvedbama, jakne i hlače, tj. kombinezoni.

Zaštitne rukavice su specijalne izvedbe, a preporučljivo je imati i odgovarajuću zaštitnu obuću jer, kada su pčele jako uznemirene, ne biraju gdje će ubosti.


Pogledajmo malo različite izvedbe pčelarskih šešira:

 

Šešir štiti gornji dio glave od sunca, uboda pčela i mogućnosti da pčela uđe u prostor oko lica. Zaštitna mreža mora zaštiti lice i omogućiti dobru vidljivost za rad oko pčela. Donji dio mreže mora imati mogućnost da se na odgovarajući način zatvori oko tijela i spriječi ulazak pčela u prostor oko lica pčelara.

Moja iskustva s takvim šeširima nisu pozitivna jer su pčele uvijek nalazile način da uđu u prostor oko lica, što za pčelara početnika nije ugodno iskustvo i često završava bolno i s velikim oteklinama mekog tkiva lica

 

Zbog toga pčelarima početnicima preporučujem zaštitnu jaknu koji štiti gornji dio tijela i zaštitni kombinezon koji štiti cijelo tijelo.
Primjeri zaštitnih jakni:

 

Osobno koristim jaknu s prve fotografije jer dobro održava razmak lica od zaštitne prozirne mreže za lice u svim radnim položajima te pčele, i kada su jako iznervirane, ne mogu izvršiti ubod u lice.

Kod druge izvedbe taj razmak je dosta ovisan o položaju glave i može se desiti da u određenom položaju zaštitna mreža dodiruje lice, a time i pčele mogu izvršiti ubod kroz nju. To sam osobno doživio.
Primjeri zaštitnih kombinezona:

 

I kod kombinezona treba voditi brigu o zaštiti glave, kao i da se svi mogući spojevi i zatvarači dobro zatvore kako bi se pčelama, i onda kada su jako uznemirene i svim silama žele ubosti onoga tko ih uznemirava, zapriječio ubod u bilo koji dio tijela.
Ja osobno kod većih radova na pčelinjaku koristim kombinezon u prvoj izvedbi.
Zaštitne rukavice za pčelare se izrađuju u različitim izvedbama , ali je bitno da su dovoljno čvrste i od neporoznog materijala jer će inače pčele kroz njih ubadati ruke pčelara.
Primjeri zaštitnih rukavica:

 

Kod rukavica je bitno da je materijal za prste i dlanove ruke od deblje, ali ipak ne previše tvrde, kože , da je nadogradnja duža – bar do lakata, i da je na kraju zatvaranje pomoću lastike jer to omogućava dobro zatvaranje prolaza između rukava jakne i rukavica. 
Ruke pčelara se najbrže navikavaju na ubode i većina iskusnih pčelara niti ne koristi rukavice jer im više ne smetaju ubodi pčela u ruke. Ovo im istotako omogućava preciznije rukovanje priborom za pčelarenje.
Ja osobno samo kod manjih zahvata ne koristim rukavice jer pčele uglavnom ne ubadaju pčelara u ruke ako nisu jako uznemirene.


Sljedeća tema bit će „Rojevi za početak pčelarenja“.

S obzirom da je došlo vrijeme kad pčele miruju (iako je vrijeme takvo da su pčele itekako aktivne) i da nema unosa nektara, mogu vam samo zaželjeti dobro prezimljavanje pčela do proljeća.

Željko Brček
OPG Brček
opgbrcek.eu


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Maslinovo ulje

Konzervirane masline na domaći način

35,00 kn/kom

Slanina

Domaća slanina

1,00 kn/kg

Jogurt

Božićni jogurt sa cimetom i medom

8,00 kn/kom

Bučino ulje

Bučino ulje

0,10 kn/kom

Crna vina

CHARDONNAY BARRIQUE

82,00 kn/L

Biska

Biska

129,00 kn/L

Konopljino brašno

Konopljino brašno

1,00 kn/kom

Crna vina

Cabernet Sauvignon

102,00 kn/kom

Crna vina

CABERNET FRANC

62,00 kn/L

Proizvodi bez šećera

Iguana gin 0.7l

250,00 kn/kom

Poklon paketi

Medeni poklon paket

250,00 kn/kom

Lignje

Domaće jadranske lignje

0,10 kn/kg

Dimljeni mesni proizvodi

Šunka za Uskrs od najkvalitetnijeg mesa crne slavonske svinje

100,00 kn/kg

Slatki likeri

LIKER TERANINO

0,10 kn/L

Sadnice

Yacon

60,00 kn/kom