Sve što trebate znati o aroniji

29.06.2022

Bobice aronije (Aronia melanocarpa) male su, tamne bobice koje su postale popularne među potrošačima koji brinu o zdravlju.

Smatraju se jednim od najbogatijih izvora biljnih antioksidansa, za koje se kaže da nude mnoga svojstva koja promiču zdravlje.

Porijeklom su iz Sjeverne Amerike, ali uzgajaju se u drugim dijelovima svijeta, uključujući i cijelu Europu.

Bobice snažno isušuju usta, pa se uglavnom koriste za izradu sokova, pirea, džemova, želea, sirupa, čajeva i vina. Međutim, dostupni su i svježi, smrznuti, sušeni i u obliku praha.

Plodovi aronije su niskokalorični, ali su nutritivni, jer su bogati vlaknima, vitaminom C i manganom. Bobice aronije posebno su bogate antocijanima, koji bobicama daju tamnoplavu do crnu boju.

Bobice aronije bogate su hranjivim tvarima s minimalnim kalorijama. Izvrstan su izvor vlakana, vitamina C, mangana i antioksidansa.

Spojevi antioksidansa brane vaše stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Nakupljanje slobodnih radikala može uzrokovati oksidativni stres, što može dovesti do kroničnih stanja, kao što su bolesti srca i rak.

Štoviše, jedna studija koja je prikupila uzorke krvi od 30 zdravih ljudi otkrila je da ekstrakti bobica aronije značajno smanjuju oksidativni stres uzrokovan antipsihoticima unutar 24 sata.

Zbog svojih antioksidativnih svojstava, bobice aronije mogu poboljšati zdravlje srca.

Također, aronija pomaže ljudima s metaboličkim sindromom, uključujući visoku razinu kolesterola i triglicerida - koji povećavaju vašu vjerojatnost od srčanih bolesti i dijabetesa.

Potrebno je više ljudskih istraživanja kako bi se utvrdila uloga koju bobice aronije mogu imati u zdravlju srca.

Jedna od studija pokazala je da ekstrakti bobica aronije pokazuju snažno antibakterijsko djelovanje protiv potencijalno štetnih bakterija Escherichia coli i Bacillus cereus.

Nekoliko načina kako u prehranu dodati bobice aronije:

Sirove bobice: mogu se jesti svježe ili sušene kao međuobrok, ali njihov učinak isušivanja možda nije za svakoga.

Sokovi: bobice aronije ili njihov sok mogu se kombinirati s drugim voćem, kao što su ananas, jabuke ili jagode, kako bi se napravio osvježavajući napitak.

Pečenje: možete ih jednostavno dodati u muffine, kolače i pite.

Džemovi i deserti: bobice aronije pomiješajte sa šećerom kako biste napravili različite džemove i ukusne poslastice.

Čaj, kava i vino: bobice aronije mogu se naći kao sastojak u čajevima, vinu i kavi.

Bobice se također mogu uzimati kao dodatak u obliku praha ili kapsula, pri čemu se preporuke za posluživanje i doziranje razlikuju ovisno o marki.

Tipičan prijedlog za posluživanje je dodavanje jedne žličice praha bobica aronije u sok, jogurt ili smoothie.

 

 

 

 

 


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Sladila

SUKRALOZA U PRAHU 1kg

45,00 eur/kg

Bučino ulje

Stopostotno bučino ulje 250 ml

8,00 eur/kom

Eko proizvodi

EKO BATAT - ljubičasti

3,00 eur/kg

Eko proizvodi

EKO voće

1,00 eur/kg

Biska

Rakija Biska 0,70 l

24,00 eur/kom

Eko proizvodi

EKO jaja

0,50 eur/kom

Gin

Torpedo-51

37,16 eur/kom

Kava

Kava od žira

7,00 eur/kom

Bučino ulje

BUČINO ULJE hladno prešano (0,5l)

20,00 eur/kom

Med s dodacima

IMUNO BOMBA 450 G

8,00 eur/kom

Inćuni

Marinirani inćun - 370ml

8,50 eur/kom

Dimljeni mesni proizvodi

Sušena pačja prsa "La Dame", 250g

10,00 eur/kom

Ostalo

Bamija-Rezana bamija Okra

200,00 eur/kom

Majčina dušica

Ukiseljeni Motar (Petrovac) - 720 ml

10,00 eur/kom

Prepeličja jaja

Ukiseljena (marinirana) prepeličja jaja

10,00 eur/kom