Bobice aronije (Aronia melanocarpa) male su, tamne bobice koje su postale popularne među potrošačima koji brinu o zdravlju.
Smatraju se jednim od najbogatijih izvora biljnih antioksidansa, za koje se kaže da nude mnoga svojstva koja promiču zdravlje.
Porijeklom su iz Sjeverne Amerike, ali uzgajaju se u drugim dijelovima svijeta, uključujući i cijelu Europu.
Bobice snažno isušuju usta, pa se uglavnom koriste za izradu sokova, pirea, džemova, želea, sirupa, čajeva i vina. Međutim, dostupni su i svježi, smrznuti, sušeni i u obliku praha.
Plodovi aronije su niskokalorični, ali su nutritivni, jer su bogati vlaknima, vitaminom C i manganom. Bobice aronije posebno su bogate antocijanima, koji bobicama daju tamnoplavu do crnu boju.
Bobice aronije bogate su hranjivim tvarima s minimalnim kalorijama. Izvrstan su izvor vlakana, vitamina C, mangana i antioksidansa.
Spojevi antioksidansa brane vaše stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Nakupljanje slobodnih radikala može uzrokovati oksidativni stres, što može dovesti do kroničnih stanja, kao što su bolesti srca i rak.
Štoviše, jedna studija koja je prikupila uzorke krvi od 30 zdravih ljudi otkrila je da ekstrakti bobica aronije značajno smanjuju oksidativni stres uzrokovan antipsihoticima unutar 24 sata.
Zbog svojih antioksidativnih svojstava, bobice aronije mogu poboljšati zdravlje srca.
Također, aronija pomaže ljudima s metaboličkim sindromom, uključujući visoku razinu kolesterola i triglicerida - koji povećavaju vašu vjerojatnost od srčanih bolesti i dijabetesa.
Potrebno je više ljudskih istraživanja kako bi se utvrdila uloga koju bobice aronije mogu imati u zdravlju srca.
Jedna od studija pokazala je da ekstrakti bobica aronije pokazuju snažno antibakterijsko djelovanje protiv potencijalno štetnih bakterija Escherichia coli i Bacillus cereus.
Nekoliko načina kako u prehranu dodati bobice aronije:
Sirove bobice: mogu se jesti svježe ili sušene kao međuobrok, ali njihov učinak isušivanja možda nije za svakoga.
Sokovi: bobice aronije ili njihov sok mogu se kombinirati s drugim voćem, kao što su ananas, jabuke ili jagode, kako bi se napravio osvježavajući napitak.
Pečenje: možete ih jednostavno dodati u muffine, kolače i pite.
Džemovi i deserti: bobice aronije pomiješajte sa šećerom kako biste napravili različite džemove i ukusne poslastice.
Čaj, kava i vino: bobice aronije mogu se naći kao sastojak u čajevima, vinu i kavi.
Bobice se također mogu uzimati kao dodatak u obliku praha ili kapsula, pri čemu se preporuke za posluživanje i doziranje razlikuju ovisno o marki.
Tipičan prijedlog za posluživanje je dodavanje jedne žličice praha bobica aronije u sok, jogurt ili smoothie.
Komentari
Dodaj komentarKomentiraj