Mnoga istraživanja i dalje potvrđuju zdravstvene dobrobiti mediteranske prehrane, koja smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
Prehrambene dobrobiti dijete vjerojatno dolaze iz raznih izvora, ali čini se da velikodušno korištenje maslinovog ulja ima ključni doprinos.
Bez obzira na vrstu, maslinovo ulje je bogato jednostruko nezasićenim masnim kiselinama, koje sadrže oko 75% volumena. Kada se zamijene zasićene masti, mononezasićene masti pomažu u snižavanju "lošeg" LDL kolesterola. Zdravstvene dobrobiti maslinovog ulja pripisuju se njegovim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Zapravo, opservacijske studije pokazale su vezu između nižih rizika od kardiovaskularnih bolesti, nekih vrsta raka, pa čak i demencije kod ljudi koji konzumiraju veće količine maslinovog ulja od onih koji koriste malo ili nimalo.
Ipak, ekstra djevičansko maslinovo ulje nudi nešto dodatno što obično maslinovo ulje ne nudi.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje mehanički se preša iz zrelih maslina i obrađuje bez visoke temperature ili kemijskih otapala. Ovo štiti kemikalije u ulju koje se nazivaju fenoli. Nasuprot tome, obična, visoko prerađena maslinova ulja gube ove kemikalije. Mali laboratorijski pokusi pokazuju da veće koncentracije fenola mogu pružiti dodatne antioksidativne učinke.
Komentari
Dodaj komentarKomentiraj