DOMAĆA ŠTRUDLA

Tradicionalna štrudla, odnosno savijača, priprema se od domaćeg vučenog tijesta. Za pripremu tijesta koriste se jednostavne namirnice – brašno i voda te malo soli, ulja i octa. Savijače/štrudle se mogu nadjevati slatkim ili slanim nadjevima. Štrudla od jabuka sigurno je jedna od najomiljenijih. Moja prva sjećanja na domaće štrudle vezana su, naravno, uz baku. Obožavala sam gledati je dok razvlači to čudesno, glatko, tanko tijesto, polako obilazi stol, pažljivo uklanja malo zadebljane krajeve tijesta (tu bih i ja ponekad uskočila pomoći ;) ) a onda nadjeva finim, domaćim jabukama. Kao da sada gledam tu djevojčicu kako velikim očima prati svaki bakin pokret. Njezine ruke i svaki korak oko velikog stola zauvijek su mi ostali u sjećanju. Eh! Njezine su štrudle bile i ostale najbolje koje sam ikada jela :)

Tijesto:

• 500 g glatkog brašna

• 250-300 ml mlake vode

• 1 žlica octa

• 3 žlice ulja

• malo soli

Nadjev:

• oko 1 kg kiselih jabuka

• 4 žlice šećera

• 2 vanilin šećera ili burbon vanilija šećera

• cimet

• po želji šaka grožđica namočenih u rum

• malo naribane limunove korice

• (po potrebi i malo krušnih mrvica, ako jabuke puste puno soka)

• maslac

Priprema:

1. Umijesite glatko tijesto i formirajte ga u kuglu. Podlogu malo pobrašnite i ostavite tijesto poklopljeno posudom u kojoj ste ga mijesili. Neka miruje oko sat vremena.

2. Stolnjak pospite s malo brašna, u sredinu stavite odstajalo tijesto, malo ga razvaljajte razvijačem i namažite uljem pa opet ostavite da miruje 15ak minuta.

3. Jabuke operite, ogulite i naribajte pa dodajte jabukama i ostale sastojke za nadjev. Ako koristite slatke jabuke, smanjite šećer a dodajte malo limunovog soka.

4. Razvucite tanko tijesto tako da ga nježno odozdo dlanovima vuče te prema sebi (i tako šetajte malo oko stola :lol), kad ste ga dovoljno razvukli, deblje krajeve tijesta uklonite.

5. Tijesto pokapajte uljem ili otopljenim maslacem i pustite da odstoji par minuta a zatim po tijestu rasporedite nadjev (na oko 2/3 na dvije suprotne strane stola). Uz pomoć stolnjaka zamotajte dvije štrudle, jednu prema drugoj, prerežite tijesto po sredini i stavite štrudle u tepsiju obloženu papirom za pečenje (i njega malo namažite maslacem), premažite štrudle s malo maslaca i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite oko 30 minuta na 180-200°C.

6. Pred kraj pečenja izvadite štrudle, opet ih malo premažite i vratite u pećnicu dok ne dobiju finu boju.

7. Kada se malo ohlade, štrudle pospite šećerom u prahu.

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Paprika

Crvena paprika

1,00 eur/kg

Ostalo

Kozja skuta

15,00 eur/kg

L jaja težine 63-73 g

Jaja iz slobodnog uzgoja

0,30 eur/kom

Prirodni (100%) sokovi

Eko 100% sok sibirske borovnice - haskapa

12,00 eur/L

Celer

Korijen celera

1,00 eur/kg

Slanina

Domaća slanina

0,13 eur/kg

Repa

Repa za kiseljenje

0,50 eur/kg

Kozji sir

Mladi kozji sir

25,00 eur/kg

Grah

Suhi grah Trešnjevac

4,00 eur/kg

L jaja težine 63-73 g

Domaća jaja iz slobodnog uzgoja

0,30 eur/kom

Blitva

Blitva

1,00 eur/kg

Ostalo

Ribež inox Nini Tartufi

25,00 eur/kom

Pršut

PRŠUT JELENIĆ bez kosti 500g

30,00 eur/kom

Magareće mlijeko

Magareće mlijeko

25,00 eur/L

Tabasco

Ljuti umak - OLD SMOKER

7,00 eur/kom