Orahnjača je tradicionalni kolač od dizanog tijesta s nadjevom od oraha. To je omiljeni kolač koji se često priprema u vrijeme blagdana.
Važno je da orahnjača bude mekana i sočna, da se tijekom pečenja ne presuši. U nadjev se mogu dodati grožđice ali odlična je i bez njih.
Malo ruma, limunove korice i cimeta svakako će našu orahnjaču obogatiti, učiniti je još finijom i aromatičnijom.
Tijesto:
• 500 g glatkog brašna
• prstohvat soli
• 20 g svježeg kvasca
• 3 žlice šećera
• 1 jaje
• 2 žumanjka
• 25 ml ulja
• 60 g otopljenog maslaca
• 250 ml mlakog mlijeka
Nadjev:
• 500 g mljevenih oraha
• 150-200 g šećera
• vanilin šećer
• 120-150 ml mlijeka
• naribana korica 1 limuna
• 100 g grožđica
• malo ruma
• malo cimeta
• malo otopljenog maslaca za premazivanje tijesta
• 1 jaje i žlica, dvije vode, za premazivanje
• šećer u prahu, za posipanje
Priprema:
1. U šalici pomiješajte malo toplog mlijeka s kvascem i žlicom šećera. Ostavite na toplom mjestu 10ak minuta, dok se napravi pjenica.
2. U veću posudu stavite prosijano brašno, posolite, promiješajte pa u sredini napravite udubinu pa dodajte pripremljeni kvasac (pjenicu) jaje, žumanjke, ulje, otopljeni maslac, ostatak šećera i preostalo mlako mlijeko.
3. Umijesite glatko tijesto, stijenke zdjele namažite s malo ulja pa tijesto pokrijte i ostavite da miruje oko sat vremena.
4. Pripremite nadjev od oraha. U zdjelu stavite mljevene orahe, šećer, vanilin šećer, cimet, naribanu limunovu koricu i grožđice natopljene rumu pa sve promiješajte. Mlijeko zagrijte do vrenja pa prelijte po smjesi od oraha i dobro promiješajte.Ostavite nadjev da se ohladi.
5. Dignuto tijesto podijelite na dva dijela. Radnu površinu pospite s malo brašna pa oba dijela tijesta tanko razvaljajte, premažite tankim slojem otopljenog maslaca, nanesite nadjev i zamotajte. Premjestite u lim obložen papirom za pečenje, ostavite malo mjesta između štruca i na par mjesta izbodite ih vilicom ili drškom kuhače.
6. Pokrijte i ostavite oko 20-30 minuta na sobnoj temperaturi.
7. Umutite jaje s malo vode, premažite vaše orahnjače i stavite u zagrijanu pećnicu pa pecite oko 50 minuta na 160°C.
8. Pečene orahnjače ohladite na rešetki a prije posluživanja pospite šećerom u prahu.
Komentari
Dodaj komentarKomentiraj