Medaljoni u umaku suhog voća i crnog vina

SASTOJCI:

500g svinjskog filea

2 veća luka

130g suhih šljiva

50g suhih brusnica

2,5 dcl crnog vina

2 dcl pasirane rajčice (ili dvije žlice koncentrata rajčice i 2dcl vode)

Majčina dušica

Sol

Papar

Svinjski file narežemo na komade (medaljone) debljine oko 2cm. Poželjno je da je meso sobne temperature prije pripreme. Ne treba ga tući, jer je ovo meso mekano.

Luk narežemo na sitne komadiće. Suhe šljive narežemo na četvrtine. Brusnice ne treba usitnjavati.

Na tavi zagrijemo dvije žlice ulja i kratko popržimo svinjske medaljone sa obje strane. Izvadimo ih i stavimo na toplo.

U isto ulje dodamo luk i prodinstamo ga na laganoj vatri da omekša. Zatim dodamo šljive i brusnice i promiješamo. Nakon 2-3 min dolijemo vino i pasiranu rajčicu. Dodamo začine (majčinu dušicu, papar i sol), te promiješamo. Vratimo medaljone u umak i pustimo da kuha 15ak min. Povremeno promiješamo. Ako je umak previše ispario, dolijemo malo vode. Ako je prerijedak, pustimo da jos malo kuha.

PRILOG:

Poslužiti uz prilog po želji. Ja sam napravio pire od mlijeka i maslaca i dodao malo kopra. I naravno zelenu salatu.

Umak se, na kraju, po želji može usitniti štapnim mikserom, no meso treba izvaditi prije miksanja i zatim ga politi umakom prije posluživanja.

Dobar tek!

Ocijeni recept

Recept objavio

Ivan Bogdanić

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Kozji sir

Mladi kozji sir

25,00 eur/kg

Grah

Suhi grah Trešnjevac

4,00 eur/kg

Maslinovo ulje

"Sapparis" ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,75 lit

14,60 eur/kom

Tabasco

Ljuti umak - OLD SMOKER

7,00 eur/kom

Grickalice

Heljda snack s kukuruzom

2,65 eur/kom

CBD proizvodi

CBD Med

22,00 eur/kom

Tikvice

Tikvice

0,01 eur/kg

Magareće mlijeko

Magareće mlijeko

25,00 eur/L

L jaja težine 63-73 g

Jaja iz slobodnog uzgoja

0,30 eur/kom

Ostalo

Ribež inox Nini Tartufi

25,00 eur/kom

Paprika

Crvena paprika

1,00 eur/kg

Meso peradi

Potražujemo EKO pačje i pureće meso

7,96 eur/kg

Ostalo

Kozja skuta

15,00 eur/kg

Tartufi

Crni sjeckani tartuf 90 g

21,25 eur/kom

L jaja težine 63-73 g

Domaća jaja iz slobodnog uzgoja

0,30 eur/kom