SASTOJCI:
500g svinjskog filea
2 veća luka
130g suhih šljiva
50g suhih brusnica
2,5 dcl crnog vina
2 dcl pasirane rajčice (ili dvije žlice koncentrata rajčice i 2dcl vode)
Majčina dušica
Sol
Papar
Svinjski file narežemo na komade (medaljone) debljine oko 2cm. Poželjno je da je meso sobne temperature prije pripreme. Ne treba ga tući, jer je ovo meso mekano.
Luk narežemo na sitne komadiće. Suhe šljive narežemo na četvrtine. Brusnice ne treba usitnjavati.
Na tavi zagrijemo dvije žlice ulja i kratko popržimo svinjske medaljone sa obje strane. Izvadimo ih i stavimo na toplo.
U isto ulje dodamo luk i prodinstamo ga na laganoj vatri da omekša. Zatim dodamo šljive i brusnice i promiješamo. Nakon 2-3 min dolijemo vino i pasiranu rajčicu. Dodamo začine (majčinu dušicu, papar i sol), te promiješamo. Vratimo medaljone u umak i pustimo da kuha 15ak min. Povremeno promiješamo. Ako je umak previše ispario, dolijemo malo vode. Ako je prerijedak, pustimo da jos malo kuha.
PRILOG:
Poslužiti uz prilog po želji. Ja sam napravio pire od mlijeka i maslaca i dodao malo kopra. I naravno zelenu salatu.
Umak se, na kraju, po želji može usitniti štapnim mikserom, no meso treba izvaditi prije miksanja i zatim ga politi umakom prije posluživanja.
Dobar tek!
Komentari
Dodaj komentarKomentiraj