Džem od jagoda i rabarbare

Kiselkasta rabarbara sjajno se slaže sa slatkim i sočnim jagodana, a osnovna mjera za ovaj džem je:

1 kg jagoda

1/2 kg rabarbare

350 g šećera

1 mahuna vanilije (srž)

1/2 limuna (sok i korica)

malo cimeta

malo ruma

Priprema:

Rabarbaru oprati, očistiti i izrezati na manje komadiće (oko 1-1,5 cm), staviti u posudu debljeg dna (u kojoj će se kasnije džem kuhati), posuti s 200 g šećera, dobro promiješati i ostaviti da stoji 1 sat (za to vrijeme možete je nekoliko puta promiješati).

Jagode oprati, očistiti i izrezati na manje komade, one sitnije ostaviti cijele. Posuti ih preostalim šećerom, promiješati i ostaviti 15ak minuta.

Odstajalu rabarbaru staviti na vatru, kada proključa smanjiti vatru i kuhati 10 minuta. Dodati jagode, promiješati i nastaviti kuhati na srednjoj vatri, prvo uz povremeno miješanje a kasnije, kada džem postane gušći, treba stalno miješati. Kuhati do željene gustoće.Tijekom ukuhavanja dodati vaniliju (umjesto sjemenki iz mahune, možete dodati ekstrakt ili vanilin šećer), a pred kraj ukuhavanja dodati limunovu koricu i sok i po želji malo ruma.

Vrući džem uliti u vruće, sterilizirane staklenke i odmah zatvoriti.

Ocijeni recept

Recept objavio

Burza Hrane

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Blitva

Blitva

1,00 eur/kg

Maslinovo ulje

"Sapparis" ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,75 lit

14,60 eur/kom

Ostalo

Ribež inox Nini Tartufi

25,00 eur/kom

Ostalo

Kozja skuta

15,00 eur/kg

Magareće mlijeko

Magareće mlijeko

25,00 eur/L

Celer

Korijen celera

1,00 eur/kg

Pirovo brašno

Pirovo brašno

2,00 eur/kg

Grah

Suhi grah Trešnjevac

4,00 eur/kg

Pršut

PRŠUT JELENIĆ bez kosti 500g

30,00 eur/kom

Slanina

Domaća slanina

0,13 eur/kg

L jaja težine 63-73 g

Domaća jaja iz slobodnog uzgoja

0,30 eur/kom

L jaja težine 63-73 g

Jaja iz slobodnog uzgoja

0,30 eur/kom

Grickalice

Heljda snack s kukuruzom

2,65 eur/kom

Jabuke

EKO Jabuka Gala

2,40 eur/kg

Paprika

Crvena paprika

1,00 eur/kg