Fina i pomalo staromodna pita koja osvaja izgledom ali i okusom.
Tijesto je savršeno prhko a nadjev sočan i bogat, idealan spoj kiselkaste rabarbare i slatke, slasne jagode.
Tijesto:
350 g brašna (1/2 glatkog, 1/2 oštrog)
1 žličica soli
2 žlice šećera
250 g maslaca
100 ml ledeno hladne vode
U posudu staviti brašno, dodati sol i maslac narezan na kockice pa vrhovima prstiju utrljati maslac u brašno. Kada se naprave krupne mrvice dodati šećer i hladnu vodu pa umijesiti tijesto. Podijeliti ga u dvije loptice, neka jedna ostane malo veća od druge. Svaku lopticu staviti na komad prozirne prijanjajuće folije pa lagano rukom stisnuti tijesto da se formira u disk, zamotati ih i staviti na sat vremena u frižider na hlađenje.
Nakon sat vremena izvaditi veći dio tijesta iz frižidera, staviti ga na pobrašnjenu radnu plohu pa rastanjiti, pažljivo prebaciti u kalup za pečenje, tako da tijesto ide tek malo preko ruba stranica kalupa.
Vratiti u frižider pa za to vrijeme pripremiti voćni nadjev.
Nadjev:
400 g rabarbare
600 g jagoda
3 žlice gustina
100 g šećera
1/2 ravne žličice mljevenog cimeta
1 žlica limunovog soka
30 g maslaca narezanog na male komadiće
i još
2 žlice mlijeka
malo šećera
Rabarbaru oprati i narezati na komadiće od oko 1-2 cm, jagode oprati, očistiti i one sitnije ostaviti cijele a krupnije prerezati napola. Voće skupa staviti u zdjelu, posuti pomiješanim šećerom, cimetom i gustinom.
Izvaditi iz frižidera kalup s tijestom, rasporediti voće po tijestu, po voću sipati limunov sok pa ravnomjerno rasporediti i komadiće maslaca.
Izvaditi iz frižidera i drugi dio tijesta, i njega rastanjiti na pobrašnjenoj površini i izrezati ga u 12 trakica širine oko 2 cm, pa trakice slagati preko voća formirajući "rešetkicu" od tijesta.
Vanjski rub donjeg tijesta lagano premazati mlijekom pa trakice lagano stisnuti, priljubiti uz donji dio tijesta.
Trakice također namazati mlijekom pa ih posuti šećerom.
Pitu staviti u pećnicu ranije zagrijanu na 200°C i uz ventilator peći 30ak minuta, neka fino porumeni. Tada pitu izvaditi iz pećnice, preko nje staviti alu-foliju (kako se trakice tijesta na vrhu ne bi previše ispekle), i vratiti u pećnicu na jos 15ak minuta.
Pitu ohladiti i rezati tek nakon par sati.
Ohlađenu pitu po želji posuti s malo šećera u prahu.
Inspiraciju za ovu pitu našla sam na stranici Joy of baking.
Dobar tek!
COOKam i gustam
Komentari
Dodaj komentarKomentiraj