Pinca

Pinca je slatki uskrsni kruh (pogača) koji se tradicionalno priprema u nekim dijelovima Hrvatske (Istri i Dalmaciji).

Sastojci:

150 ml toplog mlijeka

1 žlica šećera

20 g svježeg kvasca

500 g glatkog brašna

1/2 žličice soli

100 g šećera

100 g otopljenog maslaca

3-4 žumanjka (ovisno o veličini jaja)

1 cijelo jaje

korica 2 limuna

korica 1 naranče

2 žlice ruma

1 vrećica vanilin šećera

za premazivanje i posipanje:

1 jaje

3-4 kocke šećera

Priprema:

Ugrijati mlijeko, dodati šećer i razmrvljeni kvasac, pomiješati i ostaviti 10ak minuta na toplom mjestu.

U veću posudu staviti brašno, dodati sol, šećer i aktivirani kvasac (pjenicu). Sastojke umiješati mikserom (sa nastavcima/nastavkom za tijesto) i uz stalno miješanje dodati otopljeni maslac, žumanjke, jaje, naribanu koricu limuna i naranče, vanilin šećer i rum (ili još bolje prošek ili rozulin, ako imate).

Cijelo vrijeme miješati mikserom na srednoj brzini dok se svi sastojci ne sjedine u glatku, čvrstu smjesu (oko 5 minuta), odnosno dok se tijesto ne krene odvajati od posude.

Tijesto pokriti i ostaviti na toplom mjestu 3 - 4 sata (da se udvostruči).

Dignuto tijesto izručiti na brašnom posutu radnu plohu, lagano ga premijesiti, podijeliti na tri podjednaka dijela te svaki formirati u manje okrugle kruščiće.

Premazati ih razmućenim jajetom i ostaviti 1 sat na toplom mjestu.

Ponovno premazati tijesto i opet čekati 1 sat pa sve još jednom ponoviti.

Nakon zadnjeg pemazivanja tijesto na vrhu zarezti nožem ili škarama. Pince na ovim fotografijama rezala sam škarama. Ako režete nožem, moguće će se tijesto malo spustiti, ali bez brige, kasnije, tijekom pečenja opet će narasti ;)

Kockice šećera grubo usitniti pa posuti po tijestu.

Staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko 30 minuta na 160-180°C. (Ako pince naglo dobiju boju, smanjiti temperaturu i peći ih duže na nižoj temperaturi, potrebi zaštititi odozgo folijom ili papirom za pečenje.)

Priprema ovih kruščića zahtijeva puno vremena i pažnje iako zapravo nije komplicirana.

Kompaktno tijesto treba duže vrijeme odstajati (nekoliko sati) a kada naraste i udvostruči volumen treba ga premijesiti i oblikovati u jedan veći ili više manjih kruščića. Kruščići se premazuju jajetom i opet ostavljaju na toplom mjestu. Premazuju se tri put i svaki put ostavljaju na toplom mjestu po sat vremena da bi na kraju, nakon pečenja pince imale finu, tanku, hrskavu koricu.

U ovom receptu nema grožđica, ali ako ih volite, namočite ih u rum i dodajte u tijesto.

COOKAM & GUSTAM

Ocijeni recept

Recept objavio

_ _

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Šljivovica

Rakija šljiva - 1L

13,00 eur/L

Pastrva

PASTRVA

3,98 eur/kg

Proizvodi bez šećera

SMOKVENJAK kobasica 100 g

2,50 eur/kom

Bučino ulje

Nagrađivano varaždinsko bučino ulje 0,50 l

12,00 eur/kom

Lignje

Domaće jadranske lignje

0,01 eur/kg

Eko proizvodi

EKO jaja

0,50 eur/kom

Poklon paketi

Poklon paket Božić

28,00 eur/kom

Špageti

Spaghetti 400 g

1,00 eur/kom

Ostalo

Otkupljujem povrće

0,13 eur/kg

Melem

Zlatna mast od 24 ljekovite biljke 100ml – BioProizvodi Varaždin.

20,00 eur/kom

Tanki rezanci za juhu

Jušni rezanci s mrkvom 400 g

1,00 eur/kom

Masti životinjskog podrijetla

Guščja mast, 600g

20,00 eur/kom

Jabuke

EKO Jabuka Fuji

2,40 eur/kg

Poriluk

Krumpir

1,00 eur/kg

Eko proizvodi

EKO voće

1,33 eur/kg