Podloga:
200 g keksa
150 g maslaca
2 žlice šećera
Krema od sira:
700 g krem sira (Philadelphia, Vivis i sl)
4 žlice šećera
4 jaja
sok 1 limuna i malo naribane korice
1 žličica ekstrakta vanilije
Preljev od vrhnja:
400 ml kiselog vrhnja
3 žlice šećera
1/2 žličice burbon vanilija šećera (ili 1 vrećica vanilin šećera ili malo ekstrakta vanilije)
Preljev od borovnica:
150 g borovnica
1 žlica vode
1 žlica šećera
malo limunovog soka
malo vanilije
Priprema:
Sameljite kekse, dodajte šećer i otopljeni maslac pa sve dobro promiješajte.
Kalup za tortu premažite vrlo tankim slojem maslaca ili obložite dno i stranice papirom za pečenje. Smjesu utisnite u kalup, nemojte je jako nabiti, tek lagano žlicom izravnajte podlogu. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 5 minuta na 200°C.
Izvadite kalup iz pećnice, smanjite temperaturu na 170°C. Ostavite na sobnoj temperaturi dok pripremite kremu od sira.
Krem sir (sobne temperature) mikserom izmiješajte sa šećerom, dodajte jedno po jedno jaje, vaniliju, limunov sok i malo naribane limunove korice. Dobit ćete dosta tekuću kremu, bez brige, takva i treba biti. Kremu lagano prelijte po podlozi od keksa, vratite u pećnicu i pecite oko 40 minuta. Nakon pečenja krema će na rubovima biti čvrsta ali u sredini još malo mekana. Ostavite tortu na sobnoj temperaturi 10ak minuta, a za to vrijeme pripremite kremu od vrhnja.
Umutite vrhnje sa šećerom i vanilin šećerom pa prelijte po toploj torti (lagano, od rubova, gdje je torta čvršća pažljivo žicom rasporedite prema sredini). Vratite na 5 minuta u ugašenu pećnicu.
Tortu izvadite iz pećnice pa tanjim nožem pažljivo prođite uz stranice kalupa, kako se torta kasnije ne bi zalijepila za kalup. To će spriječiti i pucanje torte.
Tortu ohladite u kalupu, prvo na sobnoj temperaturi a zatim u hladnjaku tijekom noći.
Po želji ukrasite svježim bobičastim voćem i poslužite s preljevom od borovnica. U manju posudu stavite borovnice, dodajte šećer i malo vode pa zagrijte na laganoj vatri. Dodajte vaniliju i limunov sok i kuhajte par minuta dok se malo ne zgusne.
Ohladite prije posluživanja.
Komentari
Dodaj komentarKomentiraj