Za sok sam koristila samo listiće i vrhove grančica ali ne i donji tvrdi dio stabljike.
Za sok, odnosno sirup, potrebno je:
300 g listića metvice
20 g limunske kiseline
1,5 l vode
1 limun
1 limeta
1,5 kg šećera
Priprema:
Svježe listiće metvice rukama malo zgnječite, prelijte ih vodom, dodajte limunsku kiselinu te oguljen i na ploške narezan limun i limetu. Dobro promiješajte i ostavite da se tako namaču 24 sata na hladnom i tamnom mjestu.
Procijedite kroz gazu pa tekućini dodajte šećer i opet ostavite 24 sata. Povremeno promiješajte.
Ovako pripremljen sirup ulijte u sterilizirane boce.
Čuvajte na hladnom mjestu. (Ako pravite veću količinu, dio možete zamrznuti.)
Sirup razrijedite vodom u omjeru koji vama najbolje odgovara.
Prije posluživanja sok dobro ohladite i poslužite s ledom, limunom, limetom i svježim listićima metvice.
COOKAM & GUSTAM
Komentari
Dodaj komentarKomentiraj