Jesen nam je kalendarski sve bliža i donosi nam obilje plodova. Na nama je da iskoristimo plodove u svim mogućim kombinacijama i na što zdraviji način.
Svakodnevnim konzumiranjem raznog voća i povrća ima niz blagodati za naše tijelo .
Šljive možemo konzumirati na različite načine . Jedan je da napravimo neki ukusni i zdravi kolač. Predlažem vam galette sa šljivama. Prednost ovog kolača od prhkog tijesta je da u kombinaciji sa sezonskim voćem (ovaj put sa šljivama) daje fantastičan okus. Šljive pečene na ovaj način su sočne i prilikom pečenja se pretvaraju u gusti slatki sirup koji se izvrsno slaže s prhkim tijestom.
Druga prednost je da vam ne treba kalup za pečenje; što rustikalnije, to bolje.
Priprema
1. U zdjeli pomiješajte brašno, sol i brezin šećer. Dodajte narezani maslac (mora biti hladan) i miksajte dok ne dobijete mrvičastu strukturu . U maloj zdjeli pomiješajte zajedno hladnu vodu i hladan jogurt. Ulijte ovu smjesu u brašno. Lagano mijesite sve zajedno dok se ne dobije kompaktna masa. Zamotajte tijesto u foliju i stavite u hladnjak najmanje jedan sat.
2. U međuvremenu, dok je tijesto u hladnjaku, operite šljive, osušite ih i prepolovite (uklonite koštice).
3. Izmiješajte med, sok od pola limuna i cimet te prelijte tom mješavinom šljive. Dobro promiješajte. Neka ostanu u toj marinadi .
4. Izvadite tijesto iz hladnjaka , posipajte masni papir (na kojemu ćete peći galette) brašnom i razvaljajte tijesto oko 1/2 cm debelo, u pravilan okrugli oblik ili oblik prilagođen tepsiji u kojoj ćete peći kolač .
5. Po tijestu ravnomjerno rasporedite šljive iz marinade (krenite od sredine prema rubovima) ostavljajući krajnje rubove (oko 2,5 – 3 cm) prazne. Posipajte šljive sjeckanim bademima, orasima ili lješnjacima, po želji.
6. Presavinite granične rubove tijesta prema unutra, tako da je prvi krajnji red šljiva pod tijestom. Rubove tijesta pritisnite i premažite mlijekom.
7. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 40 minuta, na 180 – 190 °C.
8. Izvadite iz pećnice i ostavite ohladiti prije serviranja (šljive će tijekom pečenja pustiti sok pa će rezanje kolača biti teško).
9. Nakon hlađenja kolača, narežite ga i pospite mljevenim šećerom od breze.
Uživajte u ovom sočnom kolaču!
Zdrava.iva
Http://zdrava-iva.eu
Komentari
Dodaj komentarKomentiraj