Ponuda

Stevia

kn  -  20,00/1kom

EUR  -  2,5 /1kom

Država

Hrvatska

Regija

Zagrebačka

Dostupna količina

500 kom

Dostava kurirskom službom

Da

Stevia rebaudiana je slatka ili medena trava porijeklom iz Južne Amerike,vrsta je roda Stevie iz obitelji Asteraceae.. Stevia je južnoamerička biljka koju indijanska plemena Guarani koriste kao sladilo za hranu i piće već stoljećima. Višegodišnja je biljka koja dolazi iz subtropskog područja i ne podnosi mraz tj.niske temperature. Naraste 70-100 cm u visinu i ima listove duge 3 cm i široke 2 cm. Biljka je samooplodna , kada cvjeta ima bijele cvjetove i tada su listovi najslađi. Slađa je od šećera čak 200 do 400 puta i zato su je južnoamerički domoroci nazvali „medeni list“. Prirodni je zaslađivač, te za razliku od šećera ne izaziva karijes, nema kalorija, glikemijskog indeksa, ni štetnih nuspojava poput umjetnih zaslađivača te je otporna na visoke temperature. Iznimno je ljekovita i pomaže kod zarastanja rana, gojaznosti, povećane mokraćne kiseline i gihta, upala grla i pozitivno djeluje na mnoge tegobe poput umora, zatvora i napuhivanja, povećane želučane kiseline, gljivica kao i na mnoge, druge neugodne pojave. Jednako tako stevia čuva mladost i briše tragove godina. Ona je biljka s puno korisnih efekata, po sastavu i djelovanju se može usporediti sa zelenim čajem, a po kakvoći s majčinim mlijekom. List stevije sadrži mnoštvo minerala i oligoelemenata i čak je 35 do 45 puta slađi od šećera. Zbog svojih svojstava stevia je dobar izbor za dijabetičare, za ljude s povišenim tlakom ili prekomjernom težinom i za sve one koji izbjegavaju rafinirani šećer u prehrani. Stevia snižava razinu šećera u krvi, ne utječe na inzulin, što je posebice važno za dijabetičare, snižava visoki krvni pritisak, smanjuje osjećaj gladi te poboljšava probavu. Najnovija istraživanja pokazuju da proizvodi od stevije pomažu i u sprečavanju nastanka raka.

Danas se stevia najviše sadi upravo u Južnoj Americi, ali i Kini, Indiji i drugim zemljama Azije. Za sadnju, rast i uzgoj stevije potrebno je mnogo sunčeve svjetlosti, padalina i ručne njege.

Sušenjem lišća Stevie i njegovim usitnjavanjem dobije se prah ili puder koji se koristi za zaslađivanje hrane ili pića.

Govorimo:
Certifikati: Eko
Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice