Ponuda

Kabocha tikva

eur  -  1,59/1kom

Država

Hrvatska

Regija

Zagrebačka

Dostupna količina

500 kom

Dostava kurirskom službom

Da

Definitivno svjetski standard za tikve je Kabocha tikva. Odlična delicija koja dolazi iz Azije, meso je debljine 2-3 centimetra, suho, glatko uglađeno, tanke zelene kore koja je također jestiva.Izvanredne je kvalitete, okusa i specifičnog mirisa, koji najviše podsjeća na miris lubenice. Najveći dio sorti ima plod ovalno sploštenog oblika. Meso tikve je odlično za kuhanje i pečenje u fazi kada je tikva zrela, ili za pirjanje, pohanje dok su plodovi mladi. Šupljina je većinom ispunje košticama koje su također jestive kod mladih plodova. Meso je debelo, sočno, slatko, fine konzistencije i tamno narančasto. Sadrži 15 mg b-karotina na 100 g ploda, što iznosi 24.000 internacionalnih jedinica A vitamina (u mrkvi 9.000), što ovo povrće stavlja na visoko pozicionirano mjesto svih biljnih proizvoda koje čovjek koristi.

Kabocha tikva pokazala se jednostavno najbolja, jer prost nema mjesta gdje se ista ne bi mogla ili neda primijeniti .. Kabocha zaostaje za muškatnin tikvama kao što su butternut po iznosu b-karotina Biljka je vrlo dekorativna duge vriježe, dobro obrasle lišćem na dugim drškama. Lišće je najčešće prošarano bijelim mrljama, a cvjetovi su srednji, s lijepim narančastim kruničnim listovima. Tikve se dobro čuvaju u relativno toplim prostorijama 16 C. Vrlo je važna za dugo čuvanje plodova relativna vlaga u zraku. Najbolje se čuvaju u prostoru s oko 70% vlage u zraku. Upravo skladišni uvjeti i veličina skladišta, jedan su od najvažnijih čimbenika za ozbiljnu proizvodnju tikve. Tehnologija koju posjeduje Exotic King trebala bi omogučiti postizanje znatnih prinosa po jedinici površine što bi je trebalo staviti na listu poželjnih kultura za uzgoj. Dok su inicijalna sredstva za proizvodnju minimalna, nije potrebno vršiti nikakvu zaštitu protiv bolesti i insekata te prihranu. Proizvodnja se može obaviti bez mineralnih gnojiva ili minimalnom količinom istih. Kabocha kao i Butternut tikva zahtjeva dosta ručnog rada kad je u pitanju berba i sortiranje te pakiranje u mrežaste vreće po 20 kg. Ali upravo ručni rad i kvaliteta hrvatske zemlje trebali bi staviti hrvatsku Kabochu po kvaliteti, na vodeće mjesto na Europskom tržištu upravo kako je to osigurala i Butternut tikva.Kabocha tikva danas je prisutna na Hrvatskom tržištu kroz cijelu godinu kao što je to prije bio slučaj u visoko razvijenim zemljama sa izgrađenom svješću o kvalitetnim namirnicama.

Kabocha tikva se svojim iznimnim karakteristikama i kvalitetom u zemljama EU uz nutricionističke vrijednosti pokušava pronaći svoje mjesto u području ljekovitosti što je osnovna značajka za tikve. Kabocha sadrži velike količine pektina koji veže otrove iz probavnih organa i tako čisti organizam te olakšava izbacivanje mokraće, što pospješuje rad bubrega, srca i krvnih žila. Upravo je odlična hrana i lijek za bolesnike s bubrežnim i žučnim kamencima, kroničnim hepatitisom, cirozom jetre, smetnje u radu srca, smetnje u izlučivanju otpadnih tvari.

Koristiti se može pečena, kuhana, pohana, na roštilju, u obliku pudinga, nabujaka, kolača, pita i zamjena za desertne slastice. Dobra je za preradu u sokove, kaše kompote i slatko. Sjemenke su ukusne i vrlo hranjive. Oljuštene sjemenke se mogu koristiti umjesto oraha za pripravu kolača. Sjemenke Kabocha tikve bogate su lecitinom, tvari koje sadrže fosfor, važnom za borbu protiv kolesterola.

Govorimo:

Burza hrane preporučuje

Krumpir

Svježe povrće

1,00 eur/kg