Ponuda
Naruči na webshopu

Ukiseljeni Motar (Petrovac) - 212 ml

eur  -  4,00/1kom  •  4,00/100kom  •  4,00/1000kom

Država

Hrvatska

Regija

Bjelovarsko-bilogorska

Dostupna količina

100 kom

Dostava kurirskom službom

Da

Besplatna dostava do (km)

10 km

Mnogi ljeti leže pored ove samonikle biljke, ne znajući da se zapravo nalaze pored velike delicije. Ovaj cvijet u kamenu, motar, matar ili petrovac bio je hrana bogova, cijenjena biljka u biblijskim vremenima o kojoj je pisao i slavni Shakespeare. Ukusan je i dostupan, na neko vrijeme zaboravljen, a sada se smatra velikom delicijom koja se služi na bogatim dalmatinskim platama.

Najukusniji je kad ga se bere krajem travnja, u svibnju ili lipnju, a bere se kao šparoga- samo se lako otkine. Može se brati i kasnije, ali tada se preporuča berba samo listića. U toj se fazi više osjeća njegovo eterično ulje, pa je i okus drugačiji.

Inače, njegov okus teško je opisati. Može se reći da je motar slan i vrlo aromatičan, podsjeća na koromač, kapar i šparoge, a opet je različit. U kuhinji se primjenjuje kao kapar i šparoge, za salate, umake, na lešo, a najčešće se kiseli.

Kao prilog odlično se slaže s ostalim mediteranskim delicijama, kao što je riba s gradela, slani inčuni i sušene rajčice. I njegovi mesnati listovi se mogu sušiti. Tada dio eteričnog ulja ispari, pa se mogu raditi jela s blažim okusom.

Njegovi listovi bogati su vitaminom C pa je poznato kako su ih mnogi naši pomorci nosili ukiseljene na plovidbe kao sredstvo protiv skorbuta. I danas se koristi u medicini kao antiskorbutik i diuretik, kod tegoba s mjehurom i želucom, a koristan je i za detoksikaciju organizma. Izvrstan je i za mršavljenje te bogat mineralnim solima.

Cijena:

212 ml= 4,00 €

Govorimo:
Certifikati: Eko