Češnjak - svojstva i učinak na zdravlje

29.06.2020

Češnjak, još poznat i kao bijeli luk, je jednogodišnja zeljasta biljka sa lukovicom u zemlji i stabljikom sa listovima visine do jednog metra. Tisućljećima je korišten kao univerzalni začin – sirov i kod kuhanja različitih jela, ali i kao jedan od najčešće rabljenih prirodnih lijekova. Smatra se da češnjak potječe iz srednje Azije, ali su ga prvi počeli uzgajati Egipćani koji su ga smatrali svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona.

Uzgoj češnjaka

Češnjak se sadi u jesen ili rano proljeće. Prije sadnje češnjevi se odvajaju od glavice te se oni krupniji koriste za sadnju. Ako se sadi u proljeće najpovoljnija je rana sadnja, čim to vremenski uvjeti dozvole. Postoje i preporuke ranije jesenske sadnje, sredinom rujna, da se tijekom vegetacije razvije više listova, a lukovica razvije sredinom ljeta. Kada lišće požuti i stabljika polegne, češnjak se vadi iz tla. Za češnjak iz jesenske sadnje to je krajem lipnja, a za onaj iz proljetne sadnje krajem kolovoza. U našim krajevima češnjak je dostupan za prehranu tijekom cijele godine.

Uglavnom razlikujemo dva ekološka tipa češnjaka – proljetni i jesenski. Proljetni češnjak se sadi u proljeće jer je osjetljiviji na niske temperature, a dozrijeva sredinom ljeta. Listovi i lažna stabljika su tanji i uži, a glavice sitnije s većim brojem sinijih češnjeva. Jesenski, odnosno ozimi češnjak, sadi se u jesen, a dozrijeva početkom ljeta. Ima kraće razdoblje mirovanja te se kao takav ne može čuvati do proljeća. Listovi i lažna stabljika su im većinom širi i krupniji, i sama glavica je krupnija, s manjim brojem krupnijih češnjeva.

Ljekovitost

Češnjak je postao univerzalni narodni začin i preventivni lijek. U narodu, češnjak je lijek za sve, u njega su ljudi oduvijek imali veliko i nepokolebljivo povjerenje. Za vrijeme raznih epidemija tifusa kolere, kuge, dezinterije, gripa i drugih zaraznih bolesti, uvijek se preporučivao kao preventivno sredstvo i svakodnevno se upotrebljavao.

Zbog svog sastava i pozitivnog utjecaja na zdravlje ljudi, smatra se jednom od najljekovitijih biljki. Od ljekovitih tvari u češnjaku, prisutna su eterična ulja, minerali (natrij, kalij, magnezij, kalcij, fosfor, željezo, sumpor), aminokiseline, enzimi i vitamini. Ovo povrće sadrži preko 200 kemijskih spojeva s izraženim bioaktivnim svojstvima, među kojima značajno mjesto zauzimaju polifenoli (kvercetin, kamferol, fenolne kiseline itd.) te organosumporni spojevi i njihovi derivati (alicin, aliin, itd.). Bioaktivnim spojevima češnjaka pripisuje se antioksidativno djelovanje, te zbog toga češnjak ima značajnu ulogu u obrani ljudskog organizma od različitih bolesti. Antioksidansi su spojevi koji mogu odgoditi ili spriječiti oksidaciju lipida ili drugih molekula, inhibirajući inicijaciju ili širenje lančanih reakcija.

Antioksidacijsku aktivnost imaju i organosumporni spojevi te njihovi derivati koji pozitivno utječu na snižavanje kolesterola, stimuliranje imunološkog sustava, snižavanje krvnog tlaka, sprječavanje začepljenja krvnih žila i njihovo starenje, poticanje metabolizma te rad jetre i želuca. Češnjak usporava rast bakterija, te uspješno uništava bakterije, viruse i gljivice, pa je vrlo učinkovit kao sredstvo protiv prehlada i hunjavica, zatim različitih gljivičnih bolesti kože i crijevnih infekcija. Istraživanja češnjaka potvrđuju da ova biljka ima značajna antikancerogena svojstva.


Na našem portalu možete pronaći ponudu češnjaka iz domaćeg uzgoja.


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Med s dodacima

Medomaza sa jagodama 180g

30,00 kn/kom

Limun

Limun

5,00 kn/kg

Eko proizvodi

Mješavina meda s peludom i propolisom 450g

55,00 kn/kom

Batat

BATAT - EKO uzgoj, narančasti

15,00 kn/kg

Meso peradi

Eko piletina

25,00 kn/kg

Jabuke

EKO Jabuka Gala

13,00 kn/kg

Eko proizvodi

BATAT EKO - ljubičasti

15,00 kn/kg

Pršut

Domači pršuti istarski

25,00 eur/kg

Maslinovo ulje

MASLINOVO ULJE LECCINO

135,00 kn/kom

Kozji sir

Meki kozji sir

60,00 kn/kg

Eko proizvodi

Eko jabuka domaća

13,00 kn/kg

Esencijalna ulja

Eterično ulje ružmarina sa Hvara

1400,00 kn/L

Prirodni (100%) sokovi

100% PRIRODNI SOK OD ARONIJE + ČAJ

60,00 kn/kom

Ostalo

HUMUS KALIFORNIJSKIH GLISTA

1,25 kn/L

Ostalo

Meso svježe

1,00 kn/kg


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice