Cikla i njezina ljekovita svojstva

29.07.2020

Cikla je korjenasto povrće, a kao ljekovita biljka poznata je već više od dvije tisuće godina.    Možda nije najljepše povrće, ali je zasigurno jedno od najsnažnijih. Cikla, korjenasto povrće iz porodice pepeljuga, slobodno se može nazvati supernamirnicom. Riznica raznovrsnih vitamina, minerala, neprobavljivih vlakana i fitokemikalija


Energetska i nutritivna vrijednost

Prosječan kemijski sastav cikle računato na 100 g svježe namirnice: voda 88 g; proteini 1,5 g; masti 0,1 g; ugljikohidrati 9,4 g i vlakna 2,5 g. Energetska vrijednost cikle iznosi samo 45 kcal na 100 g svježe namirnice.

Cikla je lako probavljiva namirnica. U njoj se nalaze gotovo svi mineralni sastojci: kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, fluor, sumpor, jod, brom, litij, rubidij, celzij i stroncij. Važno je istaknuti da cikla sadrži i određenu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12.


Ljekovitost

Ljekovita vrijednost cikle poznata je već iz antičkih vremena. Upotrebljava se kao pomoć u liječenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripe u početnom stadiju te za reguliranje krvnog tlaka, osobito niskog, a povoljno utječe na živce i rad mozga. Cikla je korisna i u liječenju slabokrvnosti, osobito u djece i mlađih osoba, a pospješuje i rad želuca, crijeva i žuči. 

Zbog sadržaja selena cikla predstavlja namirnicu koja posjeduje svojstvo remineralizacije i uspješno se suprotstavlja prijevremenom starenju te sudjeluje u općem čišćenju organizma.
Sadrži i salicilnu kiselinu koja u organizmu djeluje protuupalno.

Ciklu je najbolje konzumirati sirovu, i to ribanu s malo limunova soka. Ako želite poboljšati okus ovako pripremljenoj salati, uz ciklu upotrijebite mrkvu i/ili jednu kiseliju jabuku. Iznenadit će vas punoća okusa ovakve kombinacije. Sok od cikle vrlo je ljekovit, a okus mu se može poboljšati dodatkom meda i limuna.


Proizvode  pronađite na linku: https://burzahrane.hr/search-ads/cikla

Odaberite željeni proizvod i podržite domaće proizvođače!

 


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Lignje

Domaće jadranske lignje

0,10 kn/kg

Med s dodacima

Imunomed 280g

40,00 kn/kom

Crna vina

CABERNET FRANC

62,00 kn/L

XL jaja težine iznad 73 g

JAJA - DOMAĆA

1,00 kn/kom

Slatki likeri

LIKER JABUKA&CIMET

0,10 kn/L

Pršut

Dalmatinski pršut

0,10 kn/kg

Matična mliječ

MATIČNA MLIJEČ

150,00 kn/kom

Poklon paketi

Five happiness - personalizirani poklon paket

150,00 kn/kom

Grožđe

Grožđe bijelo i crno...Istra

1,00 kn/kg

Eko proizvodi

Eko sijeno

1,00 kn/kg

Prirodni (100%) sokovi

Sok od jabuke 3l bag in box

37,00 kn/kom

Ostalo

Dehidrirana bamija/Okra

150,00 kn/kom

Bijelo brašno (tip 400 i tip 550)

Brašno

1,00 kn/kg

Pršut

Istarski pršut Jelenić

200,00 kn/kg

Viljamovka

VILJAMOVKA JEBENICA 1.0L

0,10 kn/L