Cikla i njezina ljekovita svojstva

29.07.2020

Cikla je korjenasto povrće, a kao ljekovita biljka poznata je već više od dvije tisuće godina.    Možda nije najljepše povrće, ali je zasigurno jedno od najsnažnijih. Cikla, korjenasto povrće iz porodice pepeljuga, slobodno se može nazvati supernamirnicom. Riznica raznovrsnih vitamina, minerala, neprobavljivih vlakana i fitokemikalija


Energetska i nutritivna vrijednost

Prosječan kemijski sastav cikle računato na 100 g svježe namirnice: voda 88 g; proteini 1,5 g; masti 0,1 g; ugljikohidrati 9,4 g i vlakna 2,5 g. Energetska vrijednost cikle iznosi samo 45 kcal na 100 g svježe namirnice.

Cikla je lako probavljiva namirnica. U njoj se nalaze gotovo svi mineralni sastojci: kalij, fosfor, kalcij, magnezij, željezo, fluor, sumpor, jod, brom, litij, rubidij, celzij i stroncij. Važno je istaknuti da cikla sadrži i određenu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12.


Ljekovitost

Ljekovita vrijednost cikle poznata je već iz antičkih vremena. Upotrebljava se kao pomoć u liječenju malarije, akutnih fibroznih bolesti i gripe u početnom stadiju te za reguliranje krvnog tlaka, osobito niskog, a povoljno utječe na živce i rad mozga. Cikla je korisna i u liječenju slabokrvnosti, osobito u djece i mlađih osoba, a pospješuje i rad želuca, crijeva i žuči. 

Zbog sadržaja selena cikla predstavlja namirnicu koja posjeduje svojstvo remineralizacije i uspješno se suprotstavlja prijevremenom starenju te sudjeluje u općem čišćenju organizma.
Sadrži i salicilnu kiselinu koja u organizmu djeluje protuupalno.

Ciklu je najbolje konzumirati sirovu, i to ribanu s malo limunova soka. Ako želite poboljšati okus ovako pripremljenoj salati, uz ciklu upotrijebite mrkvu i/ili jednu kiseliju jabuku. Iznenadit će vas punoća okusa ovakve kombinacije. Sok od cikle vrlo je ljekovit, a okus mu se može poboljšati dodatkom meda i limuna.


Proizvode  pronađite na linku: https://burzahrane.hr/search-ads/cikla

Odaberite željeni proizvod i podržite domaće proizvođače!

 


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Tuna

Tuna - Saku block

225,00 kn/kg

Viljamovka

DESTILERIJA ŠIMIĆ - VILJAMOVKA 0,70 l

159,00 kn/kom

Smrznuta gotova jela

Rižoto s piletinom, povrćem i gljivama

35,00 kn/kom

Maslinovo ulje

LASTOVSKO MASLINOVO ULJE

70,00 kn/L

Batat

Batat

1,00 kn/kg

Bijelo brašno (tip 400 i tip 550)

Brašno

1,00 kn/kg

Borovnica

HASKAP - sibirska borovnica

80,00 kn/kg

Eko proizvodi

Ashwagandha čaj 300 g

40,00 kn/kom

Salata

Salata

1,00 kn/kg

Prirodni (100%) sokovi

Sok od aronije - 100% matični - AKCIJA

39,00 kn/L

Crna vina

AKCIJA CRNOG VINA LAMPREDIJA

25,00 kn/L

Tikvice

Tikvice

5,00 kn/kg

Crna vina

Gamé 2012. crno kvalitetno vino 1L

20,00 kn/kom

Ostalo

Ocat

1,00 kn/L

Crna vina

Crno vino

1,00 kn/L