Kavijar među solima-Cvijet soli

17.11.2020

Na našem Instagram i Facebook profilu smo Vam postavili nekoliko pitanja vezanu za sol, te smo htjeli ovdje objasniti sve odgovore. Naime, možemo biti ponosni na „Lijepu našu“, jer imamo čak tri solane. U Stonu, tradicija branja soli se prenosi već 4 tisuće godina i od tada do današnjih dana sol se u njoj proizvodi na isti način jedino uz pomoć mora, sunca i vjetra. Osim solane u Stonu, sol se proizvodi u Pagu, koji je i naš najveći proizvođač soli u Hrvatskoj te u Ninu.

Sol se kao začin koristi na dnevnoj bazi te ju nismo mogli nikako zaobići u našem blogu. Njezin glavni sastojak je natrijev klorid te je preporučani unos soli na 6 grama dnevno te da se pripazi na skrivenu sol koja se nalazi u drugim namirnicama.

Jedno od naših pitanja je također bilo vezano za cvijet soli. Cvijet soli je zapravo tanki sloj kristalića soli, koji se pojavljuju na površini mora i skupljaju se veoma polako. Veoma je dragocjena forma soli koja može biti dosta skuplja od obične jer se skuplja samo u određenim dobima dana i godine, a nema je mnogo.

 

„Kavijar među solima“

Naziv je dobila po naizgled cvjetnim uzorcima i kristalima koje formira. Smatra se da je cvijet soli najkvalitetnija i najzdravija vrsta soli, pa je tako poznata i kao „kavijar među solima“. Cvijet soli se prikuplja tijekom srpnja i kolovoza kada morska voda isparava pod utjecajem jarkog sunca u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, kada nema vjetra. Nakon prikupljanja sol se stavlja u kutije i ostavlja na suncu kako bi se osušila. Najčešće je bijele ili blijedo sive boje, a ponekad može imati i lagani rozi ton.

 

Sastav

Ova sol je kvalitetnija jer je manje rafinirana pa stoga sadrži veći udio minerala. Okusom je manje slana jer sadrži manje natrijevog klorida (97%) u odnosu na uobičajenu kuhinjsku sol. Sadrži i veću količinu vlage od obične soli – do 10% (za razliku od 0.5% u uobičajenoj soli). Vlaga omogućava kristalima da se spoje i formiraju oblike latica ili pahuljica.

 

Ljekovitost

Cvijet soli sadrži brojne minerale kao što su: magnezij, kalij, kalcij i željezo. Ova vrsta soli u tragovima sadrži i jod, fosfor, brom, cink, natrij, mangan, bakar i silicij. Međutim, ti se minerali nalaze u tragovima i nema ih puno više nego u “običnoj” sol.

Ponudu soli, od obične morske soli, pa sve do soli sa ružmarinom, začinskim biljem, vinom Plavac mali... možete pronaći na našem portalu.


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Prirodni (100%) sokovi

EKO MATIČNI SOK OD SIBIRSKE BOROVNICE 200ml

33,00 kn/kom

Eko proizvodi

EKO voće

10,00 kn/kg

Kravlji sir

Rici

120,00 kn/kg

Sušene kobasice

Boškarin tartufi - Salama s mesom istarskog goveda-boškarina i tartufom

256,25 kn/kg

Eko proizvodi

EKO proizvodi

1,00 kn/kg

Kiseli kupus

Kiselo zelje - domaće rezano

16,00 kn/kg

Sušene kobasice

Boškarin istarska malvazija - Kobasica od mesa istarskog goveda-boškarina s malvazijom

168,75 kn/kg

Čaj od lavande

Čaj

1,00 kn/kom

Pjenušava vina

Pjenušci i vina Josipović 0,75 L

100,50 kn/kom

Njega lica

SMILJE krema za njegu suhe kože

70,00 kn/kom

Eko proizvodi

EKO MATIČNI SOK OD SIBIRSKE BOROVNICE 200ml

33,00 kn/kom

Sapuni

Prirodni sapuni

17,50 kn/kom

Meso peradi

Zagorski purani i purice,domaće patke,guske i pilići

70,00 kn/kg

Teleće meso

TELETINA

60,00 kn/kg

Meso peradi

Potražujemo EKO pačje i pureće meso

60,00 kn/kg


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice