Nova godina, nova ja

31.12.2020

Nakon Božića i sve slasne hrane, od domaćih kobasica, francuske salate, pečenja, do bakinih lincera i mađarice, do donošenje novogodišnjih odluka kojima želimo promijeniti sebe na bolje. Nakon svih nedaća iz 2020.; pandemije, razornih potresa…Ne bismo smjeli biti prestrogi prema sebi. Zato Vas želimo podsjetiti  da je bitno koje namirnice koristiti u svakodnevnoj prehrani.

Jabuke - „Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!“ Zahvaljujući obilju vlakana, jabuke mogu pomoći i u snižavanju kolesterola, kao i održati zdravlje crijeva, smanjiti rizik od upala i ojačati kosti. Birajte jabuke koje nisu špricane, a ako nemate izbora, radije im ogulite koru.

Zeleni čaj - ima izvrstan detoksikaciji efekt i odličan je antioksidans. Osim toga daje osjećaj sitosti što olakšava period detoksikacije,a također i  ubrzava rad jetre.

Limun - vitamin C je, između ostalog, poznat i kao vitamin detoksikacije, jer se uz pomoć njega lakše razgrađuju toksini.

Jogurt - smatra se superhranom, jer služi kao izvor proteina, kalcija, kao i dobrih bakterija koje poboljšavaju probavu i imunitet. Nisu svi jogurti isti, pa birajte one sa živim kulturama te izbjegavati dodane šećere. Najbolji je odabir domaći kefir, a poželite li ga zasladiti pomiješajte ga s voćem, medom, cimetom.

Zeleno povrće - bilo da je riječ o radiću, kelju, poriluku, zelenoj salati, blitvi i matovilcu. Kad god je moguće treba ga jesti sirovo, a ukoliko se termički obrađuje treba ga kuhati na pari kako bi se sačuvalo što više hranjivih sastojaka. Upravo zeleno povrće ima najduži status u povijesti detoksikacije.

Češnjak - ima izrazito antibakterijsko i antivirusno djelovanje. U detoksikaciji sudjeluje aktiviranjem enzima koji pomažu radu jetre. Može se kombinirati uz sve namirnice, dodati u salate, biti začin svakom jelu.

Orašasti plodovi - ako niste alergični na orašaste plodove, šaka na dan tih nutritivno bogatih i ukusnih grickalica pruža proteine, vlakna, zdrave masnoće, antiokisdanse i E vitamin. Potrebno je pripaziti na dnevni unos, pošto je lako pretjerati s količinama. Možete ih koristiti i u salati, pripremiti namaz ili slastice.

Naranče - jačaju imunitet kako ne bismo bili podložni bolestima i prehladama, blagotvorni antioksidansi smanjuju opasnost od oštećenja kože, vitamin B6 koristan je u regulaciji krvnog tlaka, a vlakna će držati šećer pod kontrolom. Također, u što većoj mjeri jedite i albedo (bijeli unutarnji dio) jer obiluje flavonoidima i drugim antikancerogenim spojevima. Vitamin C brzo gubi svoja svojstva ako je duže vrijeme izložen zraku, tako da naranču pojedite brzo nakon što ju ogulite. Isto vrijedi i za sok.

Mi smo nabrojali samo nekoliko važnih namirnica, a na Vama je da odaberete one koje su Vam najdraže za svakodnevnu konzumaciju.  I za kraj, izreka „Tko želi ostati snažan, zdrav i mlad te si produljiti život, neka bude umjeren u svemu!“- Mislim da nam je svima, sve jasno.

 


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Eko proizvodi

EKO svježe povrće

1,00 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje, Rozinjola 1l

30,00 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 1l

22,00 eur/kom

Džemovi

Miješani džem od malina i kupina

4,50 eur/kom

Krumpir

Svježe povrće

1,00 eur/kg

Eko proizvodi

EKO jaja

0,50 eur/kom

Voćna vina

Vino voćno od Haskapa

13,00 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 5l

95,00 eur/kom

Medljikovac med

MED MEDLJIKA 900g

14,00 eur/kom

Prepeličja jaja

Prepeličja jaja - Istra / Pula

0,20 eur/kom

Kobasice

Istarska kobasica s tartufima

13,20 eur/kg

Amforin med

Med Amorfa

7,96 eur/kom

Proizvodi bez šećera

Namaz Nutmaz maslac od lješnjaka 180g

4,65 eur/kom

Crna vina

Merlot 0.75 l

20,00 eur/kom

Lipov med

MED LIPA 900g

12,50 eur/kom