Ponos otoka Paga-Paški sir

21.01.2021

U Čast svjetskog dana ljubitelja sira 20.1.2021., htjeli smo napisati jedan blog i o, definitivno jednoj od najdražih namirnica svih nas- siru. Stari Grci su vjerovali da je sir dar od bogova, što se raširilo se po svijetu i danas svaka zemlja ima svoja sirna bogatstva.

U Hrvatskoj postoji više od 20 vrsta sjajnih autohtonih sireva, a među domaćim gastro-užicima visoko mjesto ima Paški sir. U svijetu je vrlo poznat i cijenjen, a proizvodi se na otoku Pagu.

Sir se proizvodi od ovčjeg mlijeka, te je radi zaštite izvornosti Paškog sira, 2005. godine osnovana Udruga proizvođača paškog sira. Čine ju svi važniji registrirani proizvođači paškog sira na otoku Pagu. Na međunarodnom natjecanju u britanskom Nantwichu, natjecanju ravnom vinskom Decanteru, paški sir Gligora tri puta je osvajao prve nagrade, u izboru između 5000 sireva iz 27 država.

Paški sir iz Paške sirane proglašen je najboljim ovčjim sirom na svijetu na Global Cheese Awardsu u engleskom Somersetu 12.rujna 2017. Proglašen je najboljim ovčjim sirom natjecanja te nagrađen zlatom u kategoriji ovčjih sireva. Daleke 1946. osnovana je Paška sirana, kao poljoprivredna zadruga, odnosno mala sirana koja je imala i matično stado ovaca. Kroz svoju povijest je prolazila kroz različite organizacijske oblike do 1992. kada nastaje dioničko društvo. Od male zadruge danas je to moderna tvrtka, izvoznica u zemlje EU i SAD. Paška sirana se bavi proizvodnjom sireva od ovčjeg i kravljeg mlijeka te proizvodnjom ovčjeg mlijeka i mesa. Godine 2008. izgrađen je novi pogon za preradu mlijeka i proizvodnju mliječnih proizvoda, djelomično financiran iz pretpristupnih fondova EU i agencije SAPARD.

Sirana Gligora je najnagrađivanija sirana u Hrvatskoj, ali i jedna od najnagrađivanijih sirana u svijetu. Spomenut ćemo samo neke od mnogih nagrada:

  • 2020 Wisconsin, SAD, World Championship Cheese Contest; Najbolji u klasi - Dinarski iz vinskog dropa, Druga nagrada - Žigljen iz maslinove komine, Druga nagrada - Likotin, Treća nagrada - Kordunski sir, Treća nagrada - Kolan iz vinskog dropa
  • 2018 Madison, SAD, World Championship Cheese Contest; ŽIGLJEN U MOŠTU - Zlatna medalja,   ŽIGLJEN U MASLINOVOJ KOMINI - Brončana medalja
  • 2016 San Sebastian, Spain, 8 WORLD CHEESE AWARDS medals for Paski sir, Kozlar, Zigljen, Kordunski and Dinarski
  • 2015 Birmingham UK, World Cheese Awards, Paški sir iz maraske: Dobitnik nagrade Super-Gold i trofeja "Best Central and Eastern European Cheese

 

Što reći  za kraj, nego da samo možemo biti ponosni na izvorni hrvatski proizvod-Paški sir!


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Svinjsko meso

Potražujemo smrznuto svinjsko meso

1,00 eur/kg

Krumpir

PLAVI KRUMPIR

15,00 kn/kg

Nojeva jaja

Nojevo jaje iz slobodnog uzgoja

27,00 eur/kg

Borovnica

Svježe borovnice

60,00 kn/kg

Grašak

Kupujem svježi neočišćeni grašak iz domaćeg uzgoja

40,00 kn/kom

Ostalo

Magareće mlijeko

200,00 kn/L

Ulje od smilja

Kvalitetno ekološko ulje smilja

1000,00 eur/kg

Meso divljači

Meso od jelena

0,10 kn/kg

Svinjsko meso

Meso i prerađevine od crne slavonske svinje

25,00 kn/kg

Kupine

Bobičasto voće

10,00 kn/kg

Bagremov med

Med-bagrem

60,00 kn/kg

Tinktura

Tinktura od industrijske konoplje 100 ml

100,00 kn/kom

Eko proizvodi

MALINA CRVENA EKO

50,00 kn/kg

Smokve

Otkup svježe smokve

3,00 kn/kom

Magareće mlijeko

Magareće mlijeko

250,00 kn/L