Dekoracija Uskrsnih jaja- sada i nekada

25.03.2021

Bliži nam se Uskrs, a tako i bojanje i ukrašavanje pisanica. Jaja su vrlo prikladna za bojanje, zbog svoga obloga oblika i dovoljno čvrste ljuske. Za bojanje se mogu uzeti jaja bilo koje ptice, najčešće je riječ o kokošjim jajima. Neki se drže tradicionalnog ukrašavanja pisanica, onih metoda koje su koristili naši stari, a neki se okreću isprobavanju novih metoda.

 

Ukrašavanje pisanica na tradicionalne načine

U prošlosti su se jaja bojala na prirodne načine, a ta je tradicija i danas živa, uz to što se danas pisanice bojaju i umjetnim jestivim bojama. Prije bojanja, jaje se može i ispuhati kroz probušenu rupicu, a kada iscure bjelanjak i žumanjak ostane samo ljuska jajeta. Najčešće prirodno bojanje jaja je pomoću ljuske crvenog luka, a rjeđe od cikle, korijena broča ili crvenog radiča da bi se dobila crvena boja. Pisanice su znale dobiti i crnu boju bojanjem čađom ili bobicama bazge ili duda, a često je bilo i bojanje hrastovom korom da bi se dobila smeđa boja. Uz crvenu, crnu i smeđu, zelena se boja dobivala od raznog bilja, najčešće od špinata, koprive ili poriluka. Pritom se osim potpunog bojanja moglo jaje prošarati voskom, a tek onda obojiti. Nakon kuhanja i bojanja skida se sloj voska ispod kojeg jaje ostaje prirodne boje. Često se jaje umatalo u tkaninu unutar koje se postavila kakva travka ili listić, često djetelina, tako da bi jaje istim postupkom dobilo zanimljiv ukras.

 

Moderno ukrašavanje pisanica

Dobro poznate tehnike bojanja jaja su s godinama dobile i mali preokret. Vodene bojice su jedan od načina na koje možete dizajnirati personalizirana jaja, a potrebni su tanki kistovi i malo spretnosti. Također se koriste i bijeli korektor ili lak za nokte za ukrašavanje pisanica, kao i salvete i bjelanjak.

A koji su vaši najdraži načini ukrašavanja pisanica?

https://burzahrane.hr/category/jaja

 

 


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Voćni likeri

Liker od limuna - 1l

263,00 kn/kom

Maslinovo ulje

Konzervirane masline na domaći način

35,00 kn/kom

Dodatak prehrani

PROTEINSKI PRAH BUČINIH SJEMENKI (250g)

50,00 kn/kom

Paprika

Slatka domaća začinska paprika

120,00 kn/kg

Jabuke

EKO Jabuka Topaz

13,00 kn/kg

Ostalo

RUSTIKALNI MLINCI 500gr

20,00 kn/kom

Eko proizvodi

ŠINJORINA SMOKVA eko pekmez 100% svježa smokva

3,00 eur/kom

Slanina

Domaća slanina

1,00 kn/kg

Bijelo brašno (tip 400 i tip 550)

EKO BRAŠNO

20,00 kn/kg

Pršut

ISTARSKI PRŠUT

185,00 kn/kom

Svinjsko meso

ODOJCI

18,00 kn/kg

Ostalo

Mlinci

1,00 kn/kom

Krumpir

DOMAĆI KRUMPIR

3,70 kn/kg

Bijela vina

TERRE BIANCHE CUVÉE BLANC RISERVA

151,00 kn/L

Slatki likeri

LIKER JABUKA&CIMET

0,10 kn/L