Džin ili gin - hit među alkoholnim pićima

08.09.2021

Džin je jako alkoholno piće dobiveno aromatiziranjem senzorski odgovarajućeg etilnog alkohola poljoprivrednog podrijetla s bobicama borovice i drugim biljkama. Džin danas ima veliku popularnost skoro svugdje u svijetu. Najveći proizvođač ovog alkoholnog pića je Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je usavršilo proizvodnju džina i predstavilo ga svijetu ovakvim kakvim ga danas poznajemo (Conway, 2019). Sve je veći broj malih craft proizvođača džina koji su se pojavili u posljednjih nekoliko godina kako u svijetu tako i u Hrvatskoj - oni nude neobične alternativne džinove koji se razlikuju u odnosu na velike brendove.

Povijest džina

Preteča džina je nizozemsko jako alkoholno piće genever, kojeg je 1650. godine proizveo nizozemski liječnik Franciscus de la Boe. Lijek je nazvao genever što dolazi od francuske riječi „geniever“, a znači borovica (Greer i sur., 2008). Genever na područje Engleske dolazi zajedno s britanskim vojnicima koji su ga preuzeli od Nizozemaca za vrijeme Tridesetogodišnjeg rata (1618.-1648.). Godine 1689. uslijed široke dostupnosti sastojaka i lakoće izrade došlo do masovne proizvodnje genevera kojem Britanci mijenjaju ime u gin. Četvrtina londonskih kućanstava u razdoblju od 1720.-1751. proizvodila je džin te se to razdoblje u povijesti Londona i Engleske naziva The Gin Craze. Povećanjem poreza i otežavanjem izdavanje licenci za proizvodnju, Parlament je smanjio broj privatnih proizvođača i prekomjernu konzumaciju džina. Time je došlo do pojave licenciranih proizvođača te su upravo u tom razdoblju nastale tvrtke za proizvodnju džina Gordon´s, Booth´s i Tanqueray, koje su poznate i danas. Popularnost džina opada dolaskom škotskog viskija sve do početka 20. stoljeća kada opet postaje popularan u SAD-u i ostatku svijeta pojavom novih modernih izričaja.

Proizvodnja džina

Glavni sastojci za proizvodnju džina su visokokvalitetni neutralni alkohol, aromatične biljke poput borovice, korijandera i angelike te destilirana voda. Tradicionalnom proizvodnjom džin se dobiva kroz nekoliko faza, a to su proizvodnja etilnog alkohola iz žitnih sirovina, redestiliranje alkohola uz dodatak borovice i ostalih aromatičnih biljaka te razrjeđivanje vodom do željenog alkoholnog postotka. Danas craft destilerije džina proizvode džin redestilacijom rafiniranog alkohola uz dodatak borovice i ostalih biljaka (Aylott, 2003). Postupak proizvodnje džina zahtjeva stroge senzorne kontrole kako bi se dobio džin s optimalnim senzornim svojstvima.

Vrste džinova

Budući da ne postoji jedinstveni recept za proizvodnju džina, zbog razlike u sastojcima i procesima proizvodnje, postoji više od jedne vrsta džina. Džinove možemo podijeliti na nekoliko vrsta, a to su London dry džin, Genever, Old Tom džin, Plymouth, Mahón džin te New Western Dry džin.

London dry džin sadrži manje od 0,1 g/L šećera što rezultira suhim okusom. Bezbojan je i aromatizira se tradicionalnim biljkama kao što su sjemenke korijandera, korijen anđelike, kore citrusa, korijen irisa i bobice borovice koje moraju dominirati u okusu ovog džina.  

Za razliku od većine džinova, Genever je mješavina aromatiziranog etilnog alkohola i ječmenog vina te više zadržava okus svojih osnovnih sastojaka, raži, ječma i kukuruza, što ga razlikuje od većine vrsta džinova koji se temelje na neutralnom etilnom alkoholu. Mora sadržavati borovicu, no ona ne mora dominirati u okusu. Za aromatizaciju se koriste najosnovnije biljke, najčešće korijander, anđelika, kumina i perunika s iznimkom da se ne koriste citrusi.

Old Tom džin znatno je slađi od London drya, a suši u odnosu na Genever, što rezultira ugodnim i čvrstim džinom. 2008. godine Plymouth i Mahón džinu dodijeljen je status zaštićenog geografskog porijekla. Plymouth džin je nešto slađi od London dry džina te u okusu dominira borovica koja se stapa sa zemljanom, biljnom i voćnom aromom ovog džina, dok se etilni alkohol za Mahón džin proizvodi iz grožđa za razliku od konvencionalne proizvodnje iz žitarica te se kotlovi zagrijavaju na drva.

New Western Dry džin je suvremena vrsta džina predstavljena 2000-ih, a za razliku od tradicionalnih džinova, u ovoj vrsti ne dominira borovica u okusu nego se naglasak stavlja na druge biljke i okuse. Na primjer, Hendricks džin ima naglasak na okus krastavca, dok G´Vine džin naginje na okus grožđa.

Budući da postoji mnogo vrsta različitih okusa, džin je odlična baza za mnoge kultne koktele poput džin-tonika te martinija. S druge strane, kako džin posjeduje sposobnost modifikacije, i dalje postoji mogućnost proširivanja njegove palete okusa u svrhu prilagodbe zahtjevima potrošača.


Uskoro na Burzi Hrane očekujte širu ponudu craft džinova i potražite ih u našoj kategoriji Jakih alkoholnih pića.


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Janjeće meso

Creska janjetina

81,25 kn/kg

Poklon paketi

GASTRO POKLON PAKET

120,00 kn/kom

Eko proizvodi

ŠINJORINA SMOKVA eko pekmez 100% svježa smokva

3,00 eur/kom

Gin

Castrum London Dry Gin 0.7

190,00 kn/L

Maslinovo ulje

Konzervirane masline na domaći način

35,00 kn/kom

Slanina

Domaća slanina

1,00 kn/kg

Dodatak prehrani

PROTEINSKI PRAH BUČINIH SJEMENKI (250g)

50,00 kn/kom

Poklon paketi

Medeni poklon paket

250,00 kn/kom

Poklon paketi

Poklon paket aronija

100,00 kn/kom

Pršut

Istarski pršut

180,00 kn/kg

Dimljeni mesni proizvodi

Premium kulin Bećar

250,00 kn/kom

Svinjsko meso

ODOJCI

18,00 kn/kg

Grickalice

BUČINE SJEMENKE organske (100g)

10,00 kn/kom

Prirodni (100%) sokovi

Sok od jabuke 3l bag in box

37,00 kn/kom

Magareće mlijeko

Magareće mlijeko

200,00 kn/L