8. Festival sira u Drnišu

06.06.2017

Okus, tradicija i humanost na jednom mjestu!

Sir je jedna od najdugovječnijih namirnica na svijetu, a da je tomu tako ide u prilog i činjenica da je o proizvodnji sira pisao i Homer u svojoj Odiseji. Danas postoji gotovo 1800 zabilježenih vrsta sireva koji se razlikuju po svom porijeklu, udjelu masnoće, okusu i  drugim karakteristikama.

Drniška tradicija

Drniški kraj, osim što obiluje nekim od najpoznatijih hrvatskih spomenika, posebno je poznat po autohtonim sirevima te proizvodnji vrhunskog drniškog pršuta. Važnost promocije vrhunske drniške gastronomije prepoznali su Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin, Grad Drniš i Šibensko-kninska županija te već 8. godinu za redom organiziraju i sponzoriraju 8. Festival sira u Drnišu.

Iz godine u godinu Festival sira raste

Organizatori Festivala sira obuhvatili su sve važne sudionike u mljekarskoj i sirarskoj industriji. Bilo da se radi o manjim, obiteljskim gospodarstvima ili većim prerađivačima i proizvođačima, svima njima je zajednički cilj – očuvanje sirarske tradicije na tom području Hrvatske.

Na Festivalu sira, uz izlagače vrhunskih sireva, organizirano je već tradicionalno natjecanje u kojemu će se ocjenjivati sirevi iz regije te izabrati najkvalitetniji među njima. Bogatu gastronomsku ponudu dodatno će obogatiti i proizvođači  pršuta, meda i ulja, stoga ne sumnjamo da će svaki posjetitelj Festivala pronaći delikatesu u kojoj će uživati. Osim pozitivnog iskustva, posjetitelji će s Festivala sira moći ponijeti i neki od tradicionalnih suvenira, među kojima bi posebno izdvojili drnišku kapu.

Vidimo se na gradskom trgu Poljana!

Pridružite se 8. Festivalu sira  na već poznatoj lokaciji, glavnom drniškom trgu - Poljana. Za sve posjetitelje ulazak je besplatan kao i za i sve izlagače koji žele predstaviti svoje proizvode. Osim vrhunske hrane i pića, 16. lipnja 2017. očekuje Vas i prigodni festivalski program.

Željeli bismo naglasiti da će, kao i proteklih godina, Festival imati i humanitarni karakter. U suradnji s Ligom protiv raka grada Drniša bit će organizirana humanitarna akcija za prikupljanje sredstava za borbu protiv raka.

Pozivamo Vas da nam se pridružite u što većem broju jer 8. Festival sira spaja vrhunske okuse, našu tradiciju te opće poznatu hrvatsku humanost. Za više informacija o Festivalu obratite se u Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin na e-mail knin@hgk.hr.


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,75l

21,00 eur/kom

Eko proizvodi

Marmelada od eko mandarine - 370ml

3,80 eur/kom

Juneće meso

Mlada junad

1000,00 eur/kom

Eko proizvodi

EKO jaja

0,50 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje, Rozinjola 1l

30,00 eur/kom

Medljikovac med

MED MEDLJIKA 900g

14,00 eur/kom

Eko proizvodi

Eko piletina

2,00 eur/kom

Ostalo

Vinjak

30,00 eur/L

Ostalo

RUSTIKALNI MLINCI 500gr

2,65 eur/kom

Proizvodi bez šećera

Namaz Nutmaz maslac od lješnjaka 180g

4,65 eur/kom

Batat

Ljubičasti batat

4,00 eur/kg

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 0,75l

17,00 eur/kom

Amforin med

Med Amorfa

7,96 eur/kom

Masti životinjskog podrijetla

Guščja mast, 190g

5,31 eur/kom

Kobasice

Istarska kobasica s tartufima

13,20 eur/kg