Zadružni savez Dalmacije organizira 21. Međunarodnu manifestaciju maslinara i uljara Noćnjak 2019., koja će se po prvi put, kao plod dugogodišnje poslovne suradnje, kontakata i iskazane želje inozemnih maslinara i uljara, te znanstveno-stručnih institucija, održati na teritoriju dvije države – Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
U Splitu će se tijekom siječnja i veljače 2019. održati ocjenjivanja maslinovih ulja i proizvoda od masline.
Dana 4. ožujka 2019. organizirat će se medijska konferencija te Gospodarski forum o maslinarstvu i uljarstvu u okviru kojeg će se vršiti promocija i degustacija proizvoda s ocjenjivanja, te će biti predstavljen projekt Aristoil Sveučilišta u Splitu. Projekt se financira iz EU programa Interreg Mediterranean, a odnosi se na znanstveno proučavanje, mjerenje i vrednovanje zdravstvene važnosti maslinovog ulja.
U Neumu od 21. - 23. ožujka 2019. u Grand hotelu Neum održat će se trodnevni program Noćnjaka, koji uključuje sajam maslinarstva i uljarstva, znanstveno-stručna predavanja, praktične radionice, degustacije i izložbe proizvoda, te organizirani studijski obilazak maslinarsko-uljarskih destinacija uz praktično maslinarstvo.
U Komarni u Vinariji Terra Madre dana 24. ožujka 2019., u suradnji s Metkovićkom tvrtkom Poljopromet, održat će se predavanja o značaju vinogradarstva i maslinarstva za razvoj i opstojnost stanovnika u Dalmaciji, te o sadnji loze i maslina u Komarni kao modelu razvoja gospodarstva. Uz obilazak vinarije, vinograda i maslinika u Komarni, bit će upriličena prezentacija strojeva za maslinarstvo i vinogradarstvo, te edukativna degustacija maslinovih ulja s Noćnjaka i vina od grožđa iz Komarne.
Noćnjak godišnje okuplja i povezuje maslinare i uljare, znanstvenike i stručnjake, predstavnike resornih državnih institucija, proizvođače i distributere maslinarsko-uljarske opreme, medije, te ostale gospodarske subjekte vezane uz maslinarstvo i uljarstvo. Svoj interes za sudjelovanjem iskazali su maslinari, uljari i tvrtke iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije, Crne Gore, Španjolske, Turske i Tunisa. Manifestaciju podržavaju državne, te znanstveno-stručne i obrazovne institucije, uz čije suorganizatorstvo se osmišljava program s aktualnim i edukativnim predavanjima, radionicama i degustacijama.
Predstavite svoju tvrtku i proizvode na Sajmu maslinarstva i uljarstva
Noćnjak je idealna prilika za poslovne razgovore, razmjenu iskustava, povezivanje, informiranje i nove poslovne kontakte.
Na Sajmu maslinarstva i uljarstva od 21.-24. ožujka 2019. u Grand hotelu Neum, koji je otvoren za sve posjetitelje bez plaćanja ulaznice, izlagači će prezentirati nove tehnologije, postrojenja, mehanizaciju, alate i opremu, zaštitna sredstva, sustave za navodnjavanje, ambalažu za maslinova ulja te druge proizvode i usluge vezane uz maslinarstvo i uljarstvo.
Prijava za izlaganje na Sajmu maslinarstva i uljarstva, kao i sve informacije o Noćnjaku, mogu se pronaći na web stranici www.zsd.hr ili zatražiti na telefon: 021 348 388 i mail: info@zsd.hr
Ocjenjivanje i promocija maslinovih ulja i proizvoda od masline
Za proizvođače maslinovog ulja Noćnjak je prilika da za svoj proizvod dobiju certifikat s detaljno prikazanim rezultatima kemijske analize i senzorske ocjene dostavljenog uzorka maslinovog ulja. Uzorci maslinovog ulja zaprimaju se i ocjenjuju u dvije kategorije: pakovine maslinovog ulja, koje se plasiraju na tržište s etiketom u skladu sa Zakonom o hrani i otvorena maslinova ulja, tj. ulja u rinfuzi.
U svakoj od ovih kategorija proglašava se šampion kvalitete, a u kategoriji pakovina šampionsku titulu odnosi i najbolje ocijenjena ambalaža tj. izgled proizvoda. Posebno se nagrađuju i najbolje blago, srednje intenzivno, intenzivno, monosortno i višesortno maslinovo ulje, te najbolji ekološki i hrvatski otočni proizvod.
Ocjenjivanje i izložba proizvoda od masline ima za cilj prikazati i promovirati neograničene mogućnosti upotrebe ploda i drva masline, te maslinovog ulja u proizvodnji raznih proizvoda - krema, prehrambenih artikala, proizvoda od drva masline, suvenira itd.
Uzorci proizvoda od masline zaprimaju se i ocjenjuju u tri kategorije - prehrambeni proizvodi, kozmetički proizvodi i proizvodi od drva masline, a proizvod mora biti sačinjen ili sadržavti plod masline, maslinovo ulje i/ili drvo masline. Svi dostavljeni proizvodi predstavljaju se na izložbi u okviru Noćnjaka, a najkvalitetniji i najkreativniji se nagrađuju, temeljem ocjena stručnih povjerenstava.
Rezultati ocjenjivanja svih proizvoda bit će objavljeni na Noćnjaku u Neumu u Grand hotelu Neum i to:
- Rezultati za otvorena maslinova ulja u petak 22. ožujka 2019. u 20,00 h
- Rezultati za pakovine maslinovih ulja i proizvode od masline u subotu 23. ožujka 2019. u 20,00 h
Na Olio baru i praktičnim radionicama promoviraju se i kušaju maslinova ulja i proizvodi od masline proizvođača koji su svoje uzorke dostavili na ocjenjivanje i natjecanje.
Znanstveno-stručni skupovi, kojih ima više tijekom programa, bave se aktualnim temama o maslinarstvu i uljarstvu, a sudjelovanje u edukaciji slobodno je i otvoreno za sve zainteresirane maslinare i uljare, bez plaćanja kotizacije.
Sve informacije o Noćnjaku na www.zsd.hr
P R O G R A M
4. ožujka 2019., Split
10,00 |
Gospodarski forum o maslinarstvu i uljarstvu uz medijsku konferenciju |
|
12,00 |
Izložba maslinovih ulja, proizvoda od masline i Hrvatskih otočnih proizvoda |
|
|
Izložba i prezentacija proizvoda uz edukaciju kroz vođene degustacije Degustacija šampionskih i drugih uzoraka maslinovog ulja s Noćnjaka i vina sa Sabatine |
21. ožujka 2019. (četvrtak), Neum
16,00 |
Otvaranje i obilazak: |
|
|
|
|
18,00 |
Svečano otvaranje manifestacije |
|
19,30 |
Koktel dobrodošlice uz obilazak Sajma maslinarstva i uljarstva |
|
21,00 |
Zabavna večer |
|
22. ožujka 2019. (petak), Neum
09,00 |
Uvodna izlaganja o maslinarstvu i uljarstvu u RH i svijetu , uz predstavljanje projekata i inovacija Moderatori: doc. dr. sc. Krunoslav Dugalić i Lordan Ljubenkov, dipl. iur. |
|
11,00 |
Znanstveno-stručni skup o maslinarstvu i uljarstvu Moderatorice: dr. sc. Mirella Žanetić i dr. sc. Tatjana Klepo |
|
13,00 |
Predstavljanje projekta Aristoil Sveučilišta u Splitu |
|
14,00 |
Ručak |
|
15,00 |
Zadružna ura Moderator: Lordan Ljubenkov, dipl. iur. |
|
16,00 |
Stručni skup Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede |
|
18,00 |
Olio gastro show |
|
|
Vođeno i interaktivno kušanje maslinovih ulja u kombinaciji s pripremljenim delicijama i vinima |
|
20,00 |
Svečano uručivanje priznanja za otvorena maslinova ulja |
|
21,00 |
Zabavna večer |
|
23. ožujka 2019. (subota), Neum
08,15 |
Studijski obilazak uz praktično maslinarstvo Humac – obilazak samostana, Galerije Majka, Muzeja Humac Ljubuški – obilazak maslinika i uljare Mikulić (Kiwi šport d.o.o.) uz praktičnu prezentaciju strojeva i opreme za maslinarstvo i uljarstvo Paoča – obilazak Podruma Andrija uz domjenak |
|
18,00 |
Panel hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir ili Radionica „Mala škola kušanja maslinovih ulja“ |
|
20,00 |
Svečano uručivanje priznanja za kvalitetu i izgled pakovina maslinovih ulja i proizvoda od masline |
|
21,00 |
Bal šampiona |
|
24. ožujka 2019. (nedjelja), Komarna
11,00 |
Obilazak vinograda i maslinika Komarne
|
Napomena: program je u izradi, te Organizator zadržava pravo izmjena i dopuna okvirnog programa
Komentari
Dodaj komentarKomentiraj