Jeste li znali da jaja proizvedena na konvencionalan način imaju potpuno drugačiji sastav od jaja kokoši koje slobodno trčkaraju dvorištem?

19.03.2019

Industrijski proizvedena hrana razlikuje se od one uzgojene na tradicionalni način po svojoj kvaliteti, nutritivnim vrijednostima i utjecaju na naše zdravlje.

Dok ove posljednje jedu industrijski pripravljenu mješavinu žitarica, slobodne kokoši, uz žitarice, jedu i travu, korove i kukce, a to, zajedno s činjenicom da se te kokoši kreću na otvorenom, uvelike doprinosi kvalitetnijem sastavu masnoća u njihovim jajima.
Ovakva jaja, baš kao i ona koja su certificirano organski uzgojena, imaju i do 40 posto više vitamina A te dvostruko više vitamina E.
Razlika između industrijskog i tradicionalnog uzgoja jako se dobro očitava kod uzgoja jaja ili mesa. Jaja iz prirodnog uzgoja, koje su snesle kokoši koje nesmetano pasu, kreću se, jedu biljke, insekte i prirodnu hranu, imaju imaju daleko manje šansi za prijenos salmonele, ali i tri puta više omega-3 masnih kiselina, sedam puta više provitamina A i beta karotena, tri puta više vitamina E, šest puta više vitamina D, četiri puta manje zasićenih masnih kiselina, tri puta manje kolesterola i veći udio folne kiseline koja povoljno utječe na plodnost.
Jaja naime sadrže esencijalne aminokiseline koje smanjuju razinu stresa, ublažavaju tjeskobu i reguliraju serotonin, poznat i kao hormon sreće koji utječe na bolje raspoloženje.
Najčešća razlika u odnosu na industrijski proizvedena jaja je u boji žumanjaka koji se kod domaćih jaja jače žuti. (slika je simbolična)
"Omne vivum ex ovo"-latinska poslovica.
Značaj poslovice "sav život nastao je iz jajeta"
Kokoši iz podnog uzgoja uživaju šetajući dvorištem, hrane se zelenim biljkama, travom, voćem, kukcima I crvima. Koke nisu vegetarijanci i stoga je za njih zdravije da se hrane prirodnom hranom koju pronalaze, dok se kokoši iz kaveznog uzgoja hrane kukuruzom, sojom i sjemenkama pamuka. Ukoliko imate izbor uvijek birajte jaja od kokoši iz podnog uzgoja jer su  nutritivno drugačija (čitaj: kvalitetnija) od jaja iz kaveznog uzgoja. Kako bi pronašli kvalitetna jaja, prošetajte do lokalnog uzgajivača I jednostavno pitajte čime hrane koke.  
VITAMIN E
Jako važan nutrijent koji ima korisna antioksidativna svojstva, pomaže našem tijelu tako što smanjuje štetu uzrokovanu normalnim procesom starenja te izlaganjem zagađenjima I drugim toksinima u našem okruženju i prehrani. Jaja koja su slegle kokoši iz slobodnog uzgoja sadrže dvostruko više vitamina E nego ona jaja od kokoši iz kaveznog uzgoja.
VITAMIN D
Kokoši iz kaveznog uzgoja ne vide sunce svaki dan, ne upijaju Sunčevu energiju i posljedično proizvode manje vitamina D, nego kokoši iz podnog uzgoja koje dane provode vani na suncu. Taj vitamin D se prenosi također na jaja, stoga jaja kokoši iz podnog uzgoja imaju tri do šest puta veći sadržaj vitamina D!
OMEGA-3-MASTI
Omega-3 masne kiseline često se opisuju kao dragocjene masnoće zbog povoljnog djelovanja na zdravlje, a u prvom redu štite srce i krvne žile sniženjem razine triglicerida, modulacijom upale i antiaritmijskim djelovanjem.  Umjesto da kupite omega-3 jaja koja dolaze od piletine hranjene lanenim sjemenkama, odaberite jaja iz prirodno uzgojenih pilića, koja prirodno sadrže dva do deset puta više omega-3 masti u usporedbi s običnim jajima.
Prirodno uzgojeni pilići ne primaju hormone ili antibiotike. Njihova prirodna prehrana, redovita tjelovježba, sretniji život i izlaganje suncu čine ih mnogo zdravijim i otpornijim na infekcije od pilića u kavezima.
Zaključak je da svježa jaja na farmi imaju bolji okus i imaju više prehrambenih vrijednosti od jaja kupljenih u trgovini. Ako ne vjerujete, isprobajte  sami. Idite poduprite svoju lokalnu zajednicu,male uzgajivače i odvojite vrijeme za kupnju svježih jaja na farmi jer je svježi okus uvijek bolji.
Ili ih jednostavno naručite putem našeg portala!

YOU ARE WHAT YOU EAT!


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Meso peradi

Eko piletina

25,00 kn/kg

Eko proizvodi

EKO povrće

20,00 kn/kg

Eko proizvodi

EKO masline s košticama

25,00 kn/kg

Janjeće meso

Janjetina

26,00 kn/kom

Masti životinjskog podrijetla

Guščja mast 300g

40,00 kn/kom

Jetra

Guščja jetra - prirodna

100,00 kn/kg

Melem

ZABALSAM

60,00 kn/kom

L jaja težine 63-73 g

Jaja

1,20 kn/kom

Meso peradi

Prepelice

25,00 kn/kom

Bijela vina

Istarska malvazija

12,00 kn/L

Meso peradi

Pureće meso

55,00 kn/kg

Šampinjoni

Šampinjoni

15,00 kn/kg

Teleće meso

Ramstek (b.k.)

80,00 kn/kg

Brašno iz cijelog zrna (integralno)

Bademovo brašno - blanširano 500 g

70,00 kn/kom

Ostalo

Laneno hladno prešano ulje 250 ml

25,00 kn/kom


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice