10. FESTIVAL SAMONIKLOG BILJA

26.03.2019

Samoniklo jestivo bilje je pored lova svakako najstariji čovjeku raspoloživ izvor hrane. Danas je uporaba spomenutog potpuno očuvana samo kod zajednica koje nisu imale jači dodir sa onime što se naziva civilizacijom.

U pravilu znatno bogatije vitaminima i mineralima te mikroelementima od onog uzgojenog, te također bitno manje onečišćeno najrazličitijim toksinima koje nazovi suvremeno poljodjelstvo koristi. Dakako, pri branju, nikako ne smijemo biti rukovođeni pohlepom i željom da sve uzmemo za sebe jer ne zaboravimo da o ovom resursu zavisi i ne malobrojan životinjski svijet. Sabirati treba isključivo vrste koje zaista dobro poznajemo. Rijetke i zaštićene vrste sabirati samo u ekstremnim situacijama.

10. FESTIVAL SAMONIKLOG BILJA

Događanje svake godine biva sve posjećenije i po prepoznatljivosti prešlo je granice naše Županije. Gostiju i izlagača ima iz svih krajeva Hrvatske, ali i iz Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine. Na prošlogodišnjoj dvodnevnoj manifestaciji Kršan je posjetilo preko 5.000 zainteresiranih ljubitelja prirode, a organizatori su doveli i brojne predavače, voditelje raznih zanimljivih radionica, kuharske „čarobnjake“, gastro show i, naravno, zabavu.

Posljednjeg vikenda u  mjesecu travnju,  u subotu, 27. i nedjelju, 28. travnja Kršan će po deseti put biti domaćin  rado posjećenog i zanimljivog festivala posvećenog samoniklim biljkama.

Ljubitelji prirode, zdravog načina života i zdrave hrane i ove će godine uživati u brojnim predavanjima i radionicama posvećenim pravilnoj prehrani, kozmetici, aromaterapiji, ali i o mogućnostima  uzgoja i zaštiti bilja, prepoznavanju začina i čajeva.

Po prvi puta ove će godine biti gost i poznati hrvatski arhitekt Ante Vrban koji će predavanje posvetiti interakciji arhitekture i samoniklog bilja, a ljekovito bilje i začini sv. Hildegarde bit će nova i posebna tema.

U gastro dijelu manifestacije, poznati chef David Skoko u nedjelju će  u  prezentacijskoj radionici prirediti porcije jela na bazi ribe i samoniklog jestivog bilja. Dan ranije, u subotnje poslijepodne  gosti iz Andaluzije, uz zvuke flamenga, servirat će tapase sa šparogama.

Detaljan program dolazi uskoro, stay tuned!


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Bučino ulje

Nagrađivano varaždinsko bučino ulje 0,50 l

12,00 eur/kom

Proizvodi bez šećera

SMOKVENJAK kobasica 100 g

2,50 eur/kom

Ostalo

Otkupljujem povrće

0,13 eur/kg

Eko proizvodi

EKO jaja

0,50 eur/kom

Lignje

Domaće jadranske lignje

0,01 eur/kg

Eko proizvodi

EKO voće

1,33 eur/kg

Pastrva

PASTRVA

3,98 eur/kg

Svinjsko meso

Potražujemo svježe svinjsko meso

0,13 eur/kom

Maslinovo ulje

Premium ekstra djevičansko maslinovo ulje Kristofola - buža 0,50L

23,00 eur/kom

Šljivovica

Rakija šljiva - 1L

13,00 eur/L

Krumpir

Svježe povrće

1,00 eur/kg

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje 0.5l

10,40 eur/kom

Jabuke

EKO Jabuka Fuji

2,40 eur/kg

Masti životinjskog podrijetla

Guščja mast, 600g

20,00 eur/kom

Tikvice

Tikvice

0,01 eur/kg