10. FESTIVAL SAMONIKLOG BILJA

26.03.2019

Samoniklo jestivo bilje je pored lova svakako najstariji čovjeku raspoloživ izvor hrane. Danas je uporaba spomenutog potpuno očuvana samo kod zajednica koje nisu imale jači dodir sa onime što se naziva civilizacijom.

U pravilu znatno bogatije vitaminima i mineralima te mikroelementima od onog uzgojenog, te također bitno manje onečišćeno najrazličitijim toksinima koje nazovi suvremeno poljodjelstvo koristi. Dakako, pri branju, nikako ne smijemo biti rukovođeni pohlepom i željom da sve uzmemo za sebe jer ne zaboravimo da o ovom resursu zavisi i ne malobrojan životinjski svijet. Sabirati treba isključivo vrste koje zaista dobro poznajemo. Rijetke i zaštićene vrste sabirati samo u ekstremnim situacijama.

10. FESTIVAL SAMONIKLOG BILJA

Događanje svake godine biva sve posjećenije i po prepoznatljivosti prešlo je granice naše Županije. Gostiju i izlagača ima iz svih krajeva Hrvatske, ali i iz Slovenije, Italije, Bosne i Hercegovine. Na prošlogodišnjoj dvodnevnoj manifestaciji Kršan je posjetilo preko 5.000 zainteresiranih ljubitelja prirode, a organizatori su doveli i brojne predavače, voditelje raznih zanimljivih radionica, kuharske „čarobnjake“, gastro show i, naravno, zabavu.

Posljednjeg vikenda u  mjesecu travnju,  u subotu, 27. i nedjelju, 28. travnja Kršan će po deseti put biti domaćin  rado posjećenog i zanimljivog festivala posvećenog samoniklim biljkama.

Ljubitelji prirode, zdravog načina života i zdrave hrane i ove će godine uživati u brojnim predavanjima i radionicama posvećenim pravilnoj prehrani, kozmetici, aromaterapiji, ali i o mogućnostima  uzgoja i zaštiti bilja, prepoznavanju začina i čajeva.

Po prvi puta ove će godine biti gost i poznati hrvatski arhitekt Ante Vrban koji će predavanje posvetiti interakciji arhitekture i samoniklog bilja, a ljekovito bilje i začini sv. Hildegarde bit će nova i posebna tema.

U gastro dijelu manifestacije, poznati chef David Skoko u nedjelju će  u  prezentacijskoj radionici prirediti porcije jela na bazi ribe i samoniklog jestivog bilja. Dan ranije, u subotnje poslijepodne  gosti iz Andaluzije, uz zvuke flamenga, servirat će tapase sa šparogama.

Detaljan program dolazi uskoro, stay tuned!


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Eko proizvodi

EKO povrće

20,00 kn/kg

Bijela vina

Muškat žuti 0,5 l

50,00 kn/kom

Čaj od aronije

Čaj u filter vrećicama: aronija i aronija&đumbir

20,00 kn/kom

Teleće meso

Teletina

56,00 kn/kg

Ostalo

Slavonski čvarci 1000 g

75,00 kn/kom

Proizvodi bez šećera

REINA KAVA - HIT CIJENA

30,00 kn/kom

Krumpir

Krumpir

2,00 kn/kg

Janjeće meso

Janjetina

26,00 kn/kom

Crna vina

Barun Marquis

130,00 kn/L

Pjenušava vina

Pjenušac Amoureux Muscat Extra sec

140,00 kn/L

Papaline

Papaline

8,00 kn/kg

Maslinovo ulje

Extra djevičansko maslinovo ulje...Istra

70,00 kn/L

Teleće meso

Ramstek (b.k.)

80,00 kn/kg

Ostalo

Namaz

1,00 kn/kom

Jetra

Guščja jetra - prirodna

100,00 kn/kg


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice