Noćnjak 2019

27.03.2019

U Grand hotelu Neum održana je 21. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak 2019., koja se po prvi put održala na teritoriju dvije države – Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U Splitu su se tijekom siječnja i veljače održala ocjenjivanja maslinovih ulja i proizvoda od masline, a 4. ožujka 2019. organiziran je Gospodarski forum o maslinarstvu i uljarstvu u okviru kojeg se vršila promocija i degustacija proizvoda s ocjenjivanjem, te je predstavljen projekt Aristoil Sveučilišta u Splitu. Na Forumu je pokroviteljica manifestacije Marijana Petir, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, iznijela aktualnosti Zajedničke poljoprivredne politike. 

U Neumu od 21. - 23. ožujka 2019. u Grand hotelu Neum održan je trodnevni program Noćnjaka, koji uključuje sajam maslinarstva i uljarstva, znanstveno-stručna predavanja, praktične radionice, degustacije i izložbe proizvoda, te organizirani studijski obilazak kulturno-povijesnih i maslinarsko-uljarskih destinacija uz praktično maslinarstvo.

Noćnjak je povezao maslinare i uljare, znanstvenike i stručnjake, predstavnike resornih državnih institucija, proizvođače i distributere maslinarsko-uljarske opreme, medije, te ostale gospodarske subjekte vezane uz maslinarstvo i uljarstvo iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije i Crne Gore.  

Na svečanom otvorenju manifetsacije u Neumu, koju je otvorenom proglasio Krešimir Ivančić, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, dodijeljena su osobna i kolektivna priznanja zaslužnima maslinarima, uljarima i znanstvenicima.

Brojni sudionici pratili su stručna predavanja i sudjelovali u interaktivnim radionicama na kojima se kušalo maslinovo ulje različitih profila. U svakom trenutku na Olio baru mogli su se poslužiti sortnim maslinovim uljima, uspoređivati sortne karakteristike, te uočiti različitosti.

U petak i subotu na Noćnjaku su dodijeljena priznanja proizvođačima maslinovih ulja i proizvoda od masline. Među otvorenim maslinovim uljima i pakovinama maslinovog ulja izdvojeni je TOP 10 proizvoda i proizvođača, te su proglašeni šampioni ovih kategorija.

Šampion kvalitete pakovina maslinovog ulja je OPG Matijašić iz Zamaska, a Vicešampion Franc Morgan, Slovenac iz Šmarja pri Kopru. Šampion izgleda proizvoda, pakovine maslinovog ulja, jest Poljoprivredna braniteljska zadruga Lintar iz Kaštel Sućurca. Dodjeljena su i posebna priznanja maslinarima za kvalitetu njihovih proizvoda. Tako je priznanje za najbolje monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte leccino dobio Magran, obrt za uzgoj maslina vl. Nikola Bodiš iz Pule, priznanje za najbolje višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje Premium intenso sljubljenih sorti Brist d.o.o. - OPG Silvano Puhar iz Vodnjana, priznanje za najbolji ekološki proizvod OPG Josip Kulaš iz Polače za ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti i priznanje za najbolji Hrvatski otočni proizvod OPG Čurin Eva Marija iz Gdinja na Hvaru ze ekstra djevičansko ulje sljubljenih sorti.

Među otvorenim maslinovim uljima šampionska titula pripala je tvrtki Oliva iz Čapljine,  priznanje za najbolje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje dobila je Kalavojna iz Marčane, a priznanje za najbolje srednje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje OPG Vesna Makek iz Rovinja.

U kategoriji proizvoda od masline najboljim proizvodima su proglašeni Društvo za očuvanje kulturne baština Bijaći Kaštela za zdjelu od maslinovog drva koju je izradio Nikola Bekavac, Riba Dražin iz Kaštel Kambelovca za masline punjene bademom, OPG Nedjeljka Jurin iz Lovrana za kozmetički proizvod s maslinovim uljem, kremu za ruke i OPG Berislava Ćurčin iz Staroga Grada na Hvaru za najbolji inovativni proizvod od masline, a to je sapun s maslinovim uljem, lavandom i kavom.

U Komarni u Vinariji Terra Madre u nedjelju 24. ožujka, u suradnji s Metkovićkom tvrtkom Poljopromet, održana je edukativna degustacija maslinovih ulja s Noćnjaka i vina od grožđa iz Komarne. Uz obilazak vinarije, upriličena je prezentacija strojeva za maslinarstvo i vinogradarstvo.

Informacije o Noćnjaku i svim nagrađenim maslinarima potražite na www.zsd.hr

 


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Čaj od aronije

Čaj u filter vrećicama: aronija i aronija&đumbir

20,00 kn/kom

Kelj

PUPČAR

20,00 kn/kg

Pjenušava vina

Pjenušac Amoureux Muscat Extra sec

140,00 kn/L

Teleće meso

Ramstek (b.k.)

80,00 kn/kg

Vegetarijanske namirnice

REINA KAVA

60,00 kn/kom

Šampinjoni

Šampinjoni

15,00 kn/kg

Masti životinjskog podrijetla

Slavonska svinjska mast 1 kg

9,00 kn/kom

Meso peradi

Prepelice

25,00 kn/kom

Janjeće meso

Janjetina

26,00 kn/kom

Meso peradi

Pureće meso

55,00 kn/kom

Cikla

CIKLA

10,00 kn/kg

Brašno iz cijelog zrna (integralno)

Bademovo brašno - blanširano 500 g

70,00 kn/kom

Loza

Rakija/loza

30,00 kn/L

Maslinovo ulje

Extra djevičansko maslinovo ulje...Istra

70,00 kn/L

Bijela vina

Muškat žuti 0,5 l

50,00 kn/kom


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice