NAUČIMO RAZLIKU IZMEĐU TRI OSNOVNE SKUPINE ULJA U PREHRANI

29.03.2019

Ulja su vitalni dio našeg svakodnevnog života. Koristimo ulja u hrani, kozmetici, lijekovima i još mnogo toga. Mnogo je rečeno o uljima, njegovim prednostima, nedostacima, zdravstvenim prednostima itd. Postoje doslovno stotine ulja.
Ali, znate li razliku između svake vrste ulja?
Ulja su prvenstveno kategorizirana na temelju njihove metode ekstrakcije.
U osnovi, postoje tri vrste ulja:

1.     Hladno prešano ulje

2.     Nerafinirano ulje

3.    Rafinirano ulje

 
1.Hladno prešana ulja su proizvodi koji se dobivaju iz odgovarajućih sirovina, prešanjem na temperaturi do 50 °C. Može se provesti i postupak čišćenja odnosno bistrenja pranjem vodom, dekantiranjem, filtriranjem i centrifugiranjem. (Pravilnik o jestivim uljima i mastima)
Ovim postupkom hladnog prešanja sjemenki, koštica ili jezgre dobiva se sirovo ulje koje ide na pročišćavanje (sedimentacija, filtriranje, centrifugiranje) radi dobivanja finalnog proizvoda hladno prešanog ulja.Iako se zbog trenja stvara mala količina topline, ulje se ne izlaže nikakvoj vanjskoj toplini, pa je ulje poznato kao hladno prešano.
Hladno prešana ulja zadržavaju hranjivu vrijednost, okus, miris, koji su inače oštećeni toplinskom obradom. Oni sadrže antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala koji štete našim tjelesnim stanicama. Bogata su vitaminima, većina hladno prešanih ulja ima protuupalna i ljekovita svojstva. Oni su dobar izvor oleinske kiseline koja vam može pomoći da poboljšate svoj imunološki sustav. Međutim, njihovim zagrijavanjem oslobađaju se transmasne kiseline koje imaju štetno djelovanje na naše zdravlje, osobito na kardiovaskularni sustav , stoga se preporučuje kuhati ta ulja na laganoj vatri kako ne bi izgubili hranjivu vrijednost.

Ako namjeravate koristiti hladno prešana ulja, morate pažljivo odabrati odgovarajuće ulje na temelju vaših temperaturnih zahtjeva i paziti da ih ne zagrijavate previše. Preporučljivo je koristiti ova ulja za posipanje već kuhane hrane kako biste uživali u kombinaciji zdravlja i okusa.
 
2.Nerafinirana ulja
Nerafinirana ulja su ulja izložena minimalnoj toplini. Nakon ekstrakcije nisu bijeljeni ili dezodorirani. Nerafinirana ulja su najpoželjnija zbog prisutnosti dobre količine hranjivih tvari koja je istinita u svom okusu i mirisu.
Nerafinirana ulja razlikuju se u tri vrste, imamo djevičansko ulje, ekstra djevičansko ulje i čisto ulje. Kategorizacija se temelji na metodi ekstrakcije i postotku prisutne oleinske kiseline u njima na 100g proizvoda. Nedostatak nerafiniranog ulja je u tome što je manje stabilan od rafiniranih ulja. Znači da imaju kratak rok trajanja. Neka nerafinirana ulja mogu sadržavati jak miris koji mnogi ljudi smatraju neprivlačnim.
 
3.Rafinirana ulja
Definicija rafiniranog je, naravno, suprotna od nerafiniranog, tehnološke operacije koje se tijekom procesa rafinacije provode, uklanjaju s jedne strane neugodne i nepoželjne tvari iz sirovog ulja, ali s druge strane odstranjuju i vrijedne tvari kao vitamine, provitamine, fosfolipide, sterole itd..
Rafinirana ulja su često jeftinija i imaju dulji rok trajanja od nerafiniranih ulja.Također su stabilnija pri višim temperaturama te su pogodnija za toplinsku obradu.

Sobzirom na različita vrsta ulja dostupna na tržištu, neophodno je znati vrstu ulja koju konzumirate. Hladno prešana i nerafinirana ulja imaju visok nutritivni sadržaj, ali su vrlo nestabilna na višim temperaturama. S druge strane, rafinirana ulja su pažljivo obrađena ulja koja ih čine prikladnima za dnevnu potrošnju.

ZAPAMTITE!   

Vrsta masnoća koje konzumirate - a ne ukupna količina - najvažnija je stvar.

 

Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Maslinovo ulje

"Sapparis" ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,50 lit

80,00 kn/kom

Mikrozelenje

Blitva - mikrozelenje

12,00 kn/kom

Bagremov med

Bagremov med

45,00 kn/kg

Eko proizvodi

Eko zimnica

30,00 kn/kom

Maslinovo ulje

Ekološko-ekstra djevičansko maslinovo ulje

100,00 kn/L

Eko proizvodi

EKO povrće

20,00 kn/kg

Cvjetni med

Med cvjetni,bagrem,šumski,livada...

40,00 kn/kg

Bagremov med

Bagremov med

50,00 kn/kg

Bagremov med

Bagremov med

35,00 kn/kg

Med s dodacima

PČELARICIN SLATKIŠ

35,00 kn/kom

Čili

Chilli svježi

12,00 kn/kom

Ostalo

Orahovo brašno 500 g

30,00 kn/kom

Livadni med

MED LIVADSKI

70,00 kn/kg

Mikrozelenje

MIKROZELENJE

25,00 kn/kom

Masti životinjskog podrijetla

EKO mast crne slavonske svinje 250ml

13,00 kn/kom


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice