Pčelarstvo - početničke greške i na što paziti?

12.09.2016

II.dio

Prethodni članak o pčelarstvu završio sam rečenicom „U slijedećim člancima ću opisati neka svoja početnička iskustva i pogreške“ .

Jedna od većih dilema i gdje se nastaju najčešće pogreške u početku, a koje je teško kasnije ispraviti, je izbor vrste košnica za pčelarenje. O tome ću pisati u ovom nastavku serije članaka o pčelarstvu.

 

Izbor košnica za pčelarenje

I ja sam, razgovarajući s više pčelara (mlađih i starijih), čitajući pčelarske časopise i knjige te pretražujući Internet, bio u velikoj nedoumici koji tip košnica izabrati. 

Prvo da razjasnimo čemu služe košnice. Prema Wikipediji, košnica je nastamba za pčele u kojima zbog lakše manipulacije pčelama i medom čovjek smješta pčelinje zajednice.

Za pčelara početnika je najbitnije da izabere košnice s kojima će lakše manipulirati tj. otvarati i pregledavati stanje u kojem se nalaze pčele kod redovite kontrole pčelinjaka. Ako ne planirate imati više od 10-ak košnica i ne planirate ih premještati tj. seliti, izbor vam najviše određuje mjesto gdje ćete držati košnice s pčelama. Ako je to otvoren prostor, najbolji izbor su LR košnice.

Evo kratkih natuknica o raznim vrstama košnica koje koriste domaći pčelari.

 

LR košnice

LR (Langstroth) košnice su prema nekim procjenama zastupljene u svjetskom pčelarstvu oko 75% što ih svrstava u najzastupljeniju vrstu košnice.

LR ili Langstrot Rutova košnica je košnica koja se sastoji od tri jednaka nastavka vanjske visine 242 mm. LR okvir je vanjske visine 232 mm dok je dužina satonoše 480mm. U svaki nastavak se postavlja 10 komada satnih okvira. Na dno košnice ide podnica, na vrh ide hranilica i krov okovan limom.

Ove košnice se mogu postavljati na otvoren prostor, najbolje na odgovarajuće nosače (metalne, betonske)  na odstojanju od podloge minimalno 20 cm.

AŽ košnica

AŽ ili Alberti-Žnidaršičeva košnica je košnica s pokretnim saćem i najčešće se koristi u pčelarskim paviljonima, pokretnim (na vozilima ili prikolicama) ili nepokretnim. Zastupljena su dva osnovna tipa, AŽ Grom s okvirom 2 cm plićim od DB i nešto kraćim, i AŽ standard, koja ima još plići okvir. Sastoji se od plodišnog i medišnog prostora, razdvojenih matičnom rešetkom. Obično imaju 10 ili 11 okvira.

 

DB košnica

DB ili Dadan Blatova košnica je s jednim tijelom visine 31 cm, koje služi kao plodište i 2 polunastavka, vanjske visine 15,5 cm, za smještaj medišta.

 

Pletara

Pletara je jedna od starijih oblika košnica. Danas se upotrebljava više iz nostalgičnih razloga, zbog hvatanja ili proizvodnje rojeva i proizvodnju pčelinjeg voska.

Ostale vrste košnica koje se rijetko koriste su: Krizmanovka, Pološka, Farrar.

Osobno koristim, od početka svojeg bavljenja pčelarstvom, LR košnice. One imaju niz prednosti, ali i nekoliko mana, za pčelara.

Mane koje su meni najviše pravile problema je težina medišnog nastavka punog meda (do 40 kg kod dobre pčelinje paše) . U prvoj godini bavljenja pčelarstvom imao sam sreće i vrlo dobru pašu. Bilo mi je vrlo naporno manipulirati medišnim nastavcima kod zamjene punih nastavaka sa praznim.

S obzirom na to da se medišni nastavak stavlja na vrh košnice i s obzirom na njegovu težinu, moja leđa su bila kod svake manipulacije, vrlo opterećena i imao sam jake bolove zbog toga. Nakon toga sam počeo razmišljati o zamjeni vrsta košnica. Kod nekih drugih pčelara, u pčelarskim kamionima i u stacionarnim pčelinjacima, vidio sam kako se koriste AŽ košnice i činilo mi se da je manipulacija s njima puno lakša. 

Slijedeće sam godine imao dosta lošiju pčelinju pašu i medišni nastavci nisu bili puni i tako teški, pa sam odustao od prelaska na korištenje nekih drugih vrsta košnica. Odustao sam od zamjene i zbog troškova koje bi mi ta zamjena izazvala. Morao bih prodati sve košnice i dijelove LR košnica i ići u kompletnu nabavu novih (ili rabljenih) AŽ košnica, koje se konstrukcijski razlikuju od LR košnica i njihovi dijelovi se ne mogu međusobno mijenjati. Drugi razlog za odustajanje je bio problem preseljenja legla iz jedne u drugu vrstu košnica. Postupak je kompliciran i dugotrajan.

Zbog toga je važno da, prije nabave košnica i pčela, dobro razmislite i raspitate se kod pčelara u pčelarskom društvu o njihovim iskustvima s različitim vrstama košnica. Ne samo u vezi prinosa meda (što je najčešća tema kod pčelara) već i s manipulacijom kod paše, održavanjem, popravcima i dr..

U slijedećem članku ću pisati o izboru zaštite odjeće i osobnim iskustvima u vezi teme.

Neka vam je medno.

Željko Brček
OPG Brček
http://opgbrcek.eu

 


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Kobasice

Istarska kobasica s tartufima

13,20 eur/kg

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje 0,75l

21,00 eur/kom

Eko proizvodi

EKO jaja

0,50 eur/kom

Masti životinjskog podrijetla

Guščja mast, 190g

5,31 eur/kom

Eko proizvodi

Marmelada od eko mandarine - 370ml

3,80 eur/kom

Ostalo

RUSTIKALNI MLINCI 500gr

2,65 eur/kom

Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje STIPANI'S 1l

22,00 eur/kom

Prepeličja jaja

Prepeličja jaja - Istra / Pula

0,20 eur/kom

Medljikovac med

MED MEDLJIKA 900g

14,00 eur/kom

Ostalo

Vinjak

30,00 eur/L

Batat

Ljubičasti batat

4,00 eur/kg

Eko proizvodi

Eko piletina

2,00 eur/kom

Proizvodi bez šećera

Namaz Nutmaz maslac od lješnjaka 180g

4,65 eur/kom

Amforin med

Med Amorfa

7,96 eur/kom

Juneće meso

Mlada junad

1000,00 eur/kom