Zašto crni kim?
Crni kim, crni kumin, kalinji, samo su neki od naziva za ovu biljku. O njegovoj djelotvornosti i ljekovitim svojstvima najbolje govori navodna izjava proroka Muhammeda: „Crni kim liječi sve, osim smrti“. S tim se očito slagao i faraon Tutankamon u čijoj grobnici su pronađene velike količine upravo ovog sjemena. Iz poduže liste pozitivnih djelovanja crnog kima vrijedi izdvojiti blagotvoran utjecaj na dišni, probavni i mokraćni sustav, smanjenje kolesterola, te utjecaj na imunitet i cirkulaciju.
Ljekovito djelovanje
Crni kim, svelijek i „sjeme blagoslova“, bogat je bjelančevinama, vitaminima B1, B2, B3, folnom kiselinom, kalcijem, željezom, bakrom, cinkom i fosforom. Volimo ga jer:
- Jača imunitet
- Tjera parazite
- Sprečava urinarne infekcije
- Štiti od nekoliko vrsta raka
- Pomaže kod alergija i astme
- Ima antibakterijsko i anti-gljivično djelovanje
- Poboljšava probavu
- Čuva zdravlje srca i krvnih žila
- Pomaže kod artritisa i reume
- Regulira visoki tlak
- Smanjuje razinu štetnog kolesterola
- Regulira razinu šećera
- Pomaže kod bolesti zubi idesni
- Pomaže kod problematične kože
- Poboljšava pamćenje
- Sprječava ispadanje kose i prerano sjedenje
- Otapa žučne kamence
Ulje crnog kima
Ulja se dobivaju metodom hladnog prešanja. Kao što i samo ime govori, proces se odvija pri niskim temperaturama, pa takva ulja nisu pogodna za prženje i pečenje, nego se koriste kao začinska ulja u kulinarstvu. Ulje crnog kima dobiva se hladnim prešanjem sjemenki, čime sadržani ostaju svi sastojci zbog kojih ga obožavamo. Uzimati ga samog, tri puta dnevno nakon obroka, a može se umiješati i u sok.
Medena krema s dodatkom crnog kima
Medene su kreme poslastice koje možete jesti kao namaz za kruh, peciva ili palačinke, a uz to su i odličan desert „na žlicu“. Kremasta struktura ovog namaza dobiva se poticanjem kristalizacije u medu, čime se ne mijenja prirodni sastav meda, a dodane biljke i ostali sastojci u tom obliku dulje zadržavaju svoja blagotvorna svojstva.
Brašno crnog kima
Dok će ulje crnog kima utjecati primarno na dišni sustav, ovo se brašno koristi za probavni sustav. Bogato je proteinima, pa brzo zasiti, a veliki sadržaj vlakana i timokinona djeluje na probavu tako da je očisti. Timokinon se između ostalog koristi i kod ljudi koji su u visokorizičnim skupinama za razvoj raka, osobito raka gušterače. Ovo se brašno, za razliku od brašna od žitarica, ne mora termički obrađivati, pa se nutritivno puno ne mijenja niti osiromašuje.
Letifico proizvode potražite na burzahrane.hr |
Komentari
Dodaj komentarKomentiraj