Pršutana Mataš: tradicionalni proizvodi dalmatinskog podneblja

15.10.2019

Pogon MATAŠ je jedan od najvećih suvremenih pogona za proizvodnju tradicijskih trajnih suhomesnatih proizvoda dalmatinskog podneblja.

Izgrađen je u Jasenicama gdje se isprepliću hladna i suha velebitska bura sa zdravim i slanim morskim zrakom stvarajući jedinstveno i stalno mikroklimatsko strujanje zraka.

MATAŠ je tvrtka koja koristi 100% domaću izvornu sirovinu, lokalno prirodne klimatske uvjete, iskustva i tradiciju individualnih proizvođača svog kraja, određena tehnička pomagala za korekciju mikroklime u ekstremnim uvjetima te suvremene higijensko-tehnološke spoznaje, a radi se kontinuirano cijelu godinu.


Orijentacija tvrtke je prvenstveno na tradicionalnim proizvodima dalmatinskog podneblja:

DALMATINSKI PRŠUT

Od svih mesnih proizvoda najdulju tradiciju u Dalmaciji ima pripravljanje kvalitetnog domaćeg pršuta. Pravi poznavatelji sigurno znaju što je kvalitetan pršut. To je posebno obrađen svinjski but, posoljen, hladno dimljen, osušen na buri, osebujna mirisa i okusa. Koristeći iskustva tradicionalne proizvodnje pršuta, te empirijske spoznaje o proizvodnji dalmatinskog pršuta u domaćoj kućnoj radinosti, tvrtka MATAŠ u cilju očuvanja gastronomske baštine, pokrenula je proizvodnju dalmatinskog pršuta MATAŠ, kao izvornog ekološkog proizvoda svoga kraja podno Velebita.

Dalmatinski pršut MATAŠ, po originalnoj recepturi priprema se od davnina u mjestima podno južnog Velebita i Novigradskog mora, gdje je jedinstvena mikroklima, koja u sebi objedinjuje burom doneseni planinski zrak obogaćen ugodnim i laganim mirisima i sastojcima ljekovitog bilja Velebita i slani morski zrak Novigradskog mora.

DALMATINSKA PANCETA

Izvorna dalmatinska panceta dobivena iz svinjske potrbušnice je trajni i tradicionalni suhomesnati proizvod žitelja podno južnog Velebita i Novigradskog mora i predstavlja dio gastronomske baštine tog kraja. Proizvedena je na tradicionalan ekološko-domaći način u idealnim mikroklimatskim uvjetima, uz suvremene higijensko-tehničke spoznaje. Ciklus proizvodnje obuhvaća pripremu sirovine, soljenje-salamurenje, hladno dimljenje, sušenje i zrenje, a traje 45 dana. Idealan odnos između mesnog i masnog tkiva, kontrolirani uvjeti tehnološke obrade i dimljenja, poseban senzorski izgled, dalmatinsku pancetu MATAŠ svrstavaju u idealan gurmanski proizvod koji zadovoljava sve kategorije potrošača.

DALMATINSKA PEČENICA

Trajni suhomesnati proizvod, dobiven od kvalitetnog svinjskog karea, proizveden na tradicionalan domaći način, sa postupkom sličnim pršutu bez pritiskanja, a sa kraćim vremenom soljenja i dimljenja na prirodan način. To je delikatesni proizvod salamuren u aromatičnim začinima, sušen na suhoj buri uz kontrolirane tehničke uvjete i suvremene higijenske spoznaje. Ciklus proizvodnje iznosi 45 dana.

DALMATINSKA BUĐOLA

Domaći trajni suhomesnati proizvod - suha svinjska vratina bez kostiju. Dugogodišnja tradicija žitelja podvelebitskog kraja uz prirodne mikroklimatske uvjete, uz dodatak prirodnih blagih biljnih začina i mirisa, dimljena u prirodnim uvjetima, prepoznatljivog okusa i mirisa, buđola MATAŠ spada u gastronomsku baštinu svoga kraja. Prihvaćajući prirodne ekološke standarde u proizvodnji, moderna tehnička pomagala i svjetske standarde, tvrtka MATAŠ proizvela je jedinstveni istinski izvorni proizvod - dalmatinsku buđolu, za sve potrošače, ljubitelje i uživaoce dobre prirodne hrane. Proizvodni ciklus iznosi 75 dana.

DALMATINSKA PLEĆKA

Iz bogatog asortimana trajnih suhomesnatih proizvoda tvrtke MATAŠ dalmatinska plećka bez kostiju s kožom, izdvaja se kao posebni domaći proizvod za dane praznika. Dobivena iz kvalitetne domaće sirovine, salamurena prirodnim aromama velebitskog bilja, obradena i dimljena na prirodnom dimu, sušena velebitskom burom, predstavlja izuzetan kulinarski užitak. Posebne arome i okusa, prekrasnog teksturiranog izgleda, pakirana posebnim postupkom u termovakumirajuće vrećice, predstavlja izuzetan gastronomski proizvod i posebnu prazničku ponudu na tržištu.


U proizvodnji koriste iskustva individualnih proizvođača svoga kraja tradicionalne proizvodnje pršuta na dalmatinski način uz neznatnu pripomoć poboljšanja tehnološkim postupcima i visokim standardima kontrole zdravstvene ispravnosti i veterinarskog nadzora u proizvodnji hrane, koji zadovoljavaju domaće i inozemno tržište.

  Proizvode Pršutane MATAŠ potražite na https://burzahrane.hr/

 


Komentari

Dodaj komentar

Komentiraj

Burza hrane preporučuje

Kozji sir

Meki kozji sir

60,00 kn/kg

Majčina dušica

Majčina dušica 12g

10,00 kn/kom

Njega lica

PILING ZA LICE 50 ml

75,00 kn/kom

Bučino ulje

Domaće bučino ulje

100,00 kn/L

Eko proizvodi

CIDRANI ORIGINAL CRAFT OCAT

89,00 kn/kom

Eko proizvodi

Mahune

25,00 kn/kg

Ostalo

Meso svježe

1,00 kn/kg

Bijela vina

Rajnski Rizling 2018

30,00 kn/kom

Prirodni (100%) sokovi

100% PRIRODNI SOK OD ARONIJE + ČAJ

60,00 kn/kom

Njega lica

EMULZIJA ZA ČIŠĆENJE LICA 100 ml

95,00 kn/kom

Suncokretovo ulje

Suncokretovo hladnoprešano ulje

30,00 kn/L

Esencijalna ulja

Eterično ulje ružmarina sa Hvara

1400,00 kn/L

Borovnica

Američke borovnice

55,00 kn/kg

Prirodni (100%) sokovi

100% Prirodni matični sok Aronije

40,00 kn/L

Šumski med

Med ekstra klase

200,00 kn/kom


Bilje i začini Eko proizvodi Gljive Jaja Masti i ulja Meso Mliječni proizvodi Ostalo Pčelarski proizvodi Pića Povrće Prirodna kozmetika Ribe i mekušci Sjeme i sadnice Voće Žitarice